Mic ghid pentru turistul care merge în Deltă

V-am povestit că am stat o săptămână la Sulina. Din câte mi-am dat seama nu este o destinație obișnuită și nici comodă pentru majoritatea turiștilor. Locul este senzțional și merită fiecare ceas pe care îl petreci acolo. Dar ca orice loc din România are încă multe de învățat în ce înseamnă servicii, respect și atenție pentru turiști. Asta pentru că și acest oraș, cosmopolit odată, a fost preluat de români. Ce trebuie să știți.

1. Există o singură navă mare de transport rapid, Diana, care face drumul de la Tulcea într-o o oră și un pic. Prețul este de 70 de lei de persoană și în perioada verii musai vă trebui rezervări. Dacă nu aveți, riscați să rămâneți pe mal, lucru pe care l-am văzut cu ochii mei la câteva persoane care au venit acolo fără telefon prealabil. Barca asta nu ia decât 70 de persoane și nimic mai mult din cauză că nu merge cu greutate mare. Veniți cu o oră și jumătate mai devreme ca să fiți siguri că intrați pe barcă.

Alte ”rapide” nu există, pentru că astea sunt niște bărci rusești vechi pentru care nu se mai fac piese. Ce nu fac deloc bine oamenii aceștia este însă să te îndrume să-ți dea detalii despre alte nave, bărci sau șalupe care să te ducă la Sulina. Odată ajuns acolo o să descoperi că oferta e relativ mare, dar prost prezentată. Sfatul meu este să căutați pe , internet cea mai convenabilă variantă pentru voi atât ca preț cât și ca oră. Deși fac cu 30 de minute mai mult, bărcile mici sunt mai ieftine și mai flexibile la plecare.

E adevărat, nici hotelierilor din Sulina sau primăriei nu i-a trecut prin cap să facă un punct de informare chiar în port în care să-ți spună de barcă, parcare, hoteluri, excursii și aș amai departe.

2. Alegeți-vă din timp locul de parcare al mașinii. Aveți și aici o ofertă destul de mare, de la parcări publice la parcări private, cu prețuri care merg de la 100 de lei pe săptămână până la aproape 300. Există și parcările primăriei, despre care cred că sunt mai ieftine. Nu vă faceți griji, nu există un singur indicator în Tulcea care să spună unde sunt parcările astea utile. Soluția este să întrebați un localnic

3. În Sulina, alegeți un loc de cazare unde să aveți aranjată și masa. În perioda de sezon, restaurantele de pe faleză sunt aglomerate de nu ai loc, iar servirea durează până la două ore. Nici mâncarea nu te va da pe spate. Am așteptat într-o seară cum nu mi s-a mai întâmplat de ani buni. Comanda de băuturi ne-a fost luată după 45 de minute. Nici nu puteai să te superi pe chelneri pentru că se vedea cu ochiul liber că sunt depășiți.

Dacă stați însă în gazdă la un localnic, situația se schimbă radical. Omul are tot interesul să vă facă mese bune și la timp și mai ales de pește. Noi așa am stat, la casa de vacanță a familiei Topaz, iar oamenii și-au dat tot interesul să facă față unui grup de 34 de persoane. A fost bine spre foarte bine.

4. Sulina este plină de oferte de excursii în Deltă. Stabiliți clar de la bun început cu barcagii sau cu patronii lor ce vă doriți, unde vă pot duce și cât costă pentru adulți și pentru copii. Aflați datele astea înainte de a intra în barcă unde nu mai aveți ce face. În cazul excursiilor la vărsarea Dunării, întrebați clar dacă se poate ieși pe mare și cât de agitată este apa, pentru că altfel ori vă luați țepe, ori vă speriați dacă nu sunteți pregătiți de experiență. Vedeți ca bărcile să fie acoperite pentru că veți sta în soare până la 3-4 ore. Cereți barcagiilor să meargă încet și provocați-i să vă vorbească pentru că altfel nu da ghes. Cel mai fain loc e pe golful Musura, la intrarea dinspre canalul Cardon, pentru miile de păsări de pe ciulini. Apropo, cereți-i barcagiului să oprească și să vă taie câțiva ciulini pe care să-i mâncați acolo. Sunt surprinzător de buni.

5. În apă de mare sunt garizi care au prostul obicei să intre în costumele de baie. Nu vă speriați, sunt inofensivi, chit că sunt o mulțime.

6. Luați-vă de acasă micile nimicuri utile la mare, mai ales pentru copii: ochelari de apă, șepci, lopățele. Magazinele sunt mai curând dezolante din punctul acesta de vedere. În rest, găsiți cam tot ce vă trebuie prin supermarketuri. Și pentru că trebuie să aveți și o compensație, fiind oraș de graniță, există mai multe shop-uri, magazine duty-free, unde găsiți cam toate chestiile pe care le găsiți și pe aeroportul Otopeni.

7. Nu sunt cluburi, nu sunt fițe, nu sunt mașini imense parcate aiurea, nu sunt mașini aproape deloc și acesta e lucru mare. Nu-ți sună boxele în cap pe plajă, e un loc în care uneori poți să auzi numai marea. Și mie mi se pare că e cel mai bun loc de mers la mare cu familia.

fotografiile sunt ale alinei, iar toata colectia e aici.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

4 comentarii la Mic ghid pentru turistul care merge în Deltă

  1. Carmen spune:

    Mulțam. Am notat.

  2. Coralia spune:

    Daca stiam toate astea de la inceput poate ca as fi putut rezista in Sulina mai mult de doua zile.

  3. Coralia spune:

    Un lucru de care nu se aminteste e taxa de acces in rezervatie fara de care daca te prind cei de la ARBDD platesti amenda. Se pot achizitiona si din Sulina daca are chef angajatul ARBDD sa iti vanda. Daca ai tupeu ca si mine sa-l deranjezi la cafeaua de dimineata risti sa nu-ti vanda si sa pleci plangand din Sulina ca n-ai vazut Delta .Barcagii de asemenea trebuie sa aiba acest permis vizat la zi , desi ei iti spun ca nu este nevoie. Turist in Sulina 03.08.2015-05.08.2015.

  4. ady spune:

    Taxele privind intrarea in rezervatie cit si de pescuit se pot achizitiona direct de pe site-ul ARBDD,deci nu mai esti la mana nici unui functionar puturos sau moracanos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!