Teoretic este ultima zi de campanie. O să rămânem cu câteva povești, o campanie mai curând fadă, unele portrete și probabil cu câteva șanse ratate. Ce am văzut și ce va rămâne definitoriu din punctul meu de vedere.
1. Legea care a limitat panotajul a fost un eșec. Prea multe cazurile în care oamenii nu știu datele de campanie, nu au informații despre candidați, nu știu nici măcar când sunt alegerile. Faptul că statul nu a reușit să controleze limita corupției din partide a dus la o lege și mai folositoare marilor formațiuni, care au făcut un baraj informațional. Legea trebuie schimbată.
2.PSD refuză să se cupleze la mesajele pro-europene, anti-corupție, la România tânără și cu alte perspective. Partidul a jucat cu toată garnitura penală. Ajutat și de mașina sa mediatică va câștiga votul politic de o manieră zdrobitoare, cred eu. PSD dovedește că știe mai bine România profundă, nu face niciun efort să o schimbe și se folosește de ea. Cinic, căci planul nu are nimic în comun cu oamenii ci cu prezervarea unor funcții.
3.Planul PNL de a aduce oameni noi funcționează doar parțial. Adică e posibil să ia câteva primării, acolo unde locul este pârjolit de DNA, dar va pierde masiv la Consiliile Județene. Nu cred că vor lua mai mult de zece Consilii, ceea ce se va vedea la alegerile din toamnă, atunci când vor avea probleme mari.
4.PNL mimează atât de bine integritatea încât iese singur din jocul de alianțe care ia-ar putea aduce ceva funcții. Partidul a reușit să se certe cu toată lumea, astfel încât nimeni nu-i va da un vot la nevoie. Toată lumea de la Tăriceanu la Nicușor Dan. Primul visa că s-ar fi putut întoarce la un moment dat în partidul său. Și a devenit brusc o amenințare.
5. PSD a făcut cu Firea ce trebuia să facă cu Geoană. Gabriela Firea poate fi primar pentru că, în premieră, nici ea, nici PSD nu au făcut vreo prostie. Mai mult, PSD a reușit să o țină în casă pe doamna Firea în ultima săptămână. La modul propriu zic, pentru că ea are un potențial auto-destructiv în campanie car rar îi este dat vreunui candidat. De exemplu, nu a mai apucat să-i spun nimănui că nu are copii.
6. Cătălin Predoiu este surpriza plăcută a campaniei. Omul a căpătat în anvergură. Are discurs, a punctat bine, a foat în sfârșit plăcut și a dat impresia că are vâna de politician. Dacă intra în campanie atunci când trebuia, adică în perioada în care Cristian Bușoi se plimba la televizor, ar fi avut șanse mari. Așa, așteaptă să-și reia rolul de premier, fie el și din umbră, în toamnă.
7. Apropo, PNL și președinții săi să nu creadă că povestea cu patru candidați nu o să se vadă la toamnă. O să se vadă din plin.
7. Nicușor Dan nu poate comunica. Îi respect ideile, capacitatea de a construi, faptul că a atras oameni mișto în jurul său. Dar politica ține de oameni. Trebuie să-i vezi, să le spui, să-i însuflețești. Politica nu e o structură aseptică, fără suflet și ambalată în plastic. Politica e și inimă, nu numai rațiune.
8. Prima și cea mai mare veste bună este că se va produce o fisură majoră în blocul partidelor mari. Cu tate măsurile de prevedere pe care și le-au luat, cel puțin în București vom avea o nouă formațiune în Consiliul General. Posibil să mai avem cazuri izolate, dar este de abia un început.
9. Ce trebuie să învețe însă noile formațiuni este că politica și România nu stau doar pe Facebook. Oamenii trebuie întâlniți și pipăiți. Iar lucrurile nu se pot face fără să construiești. Iar asta durează.
10. Mă bucur că nu l-am văzut pe Klaus Iohannis în campanie. E o schimbare față de trecut. Chit că-mi face impresia că s-a supărat pe noi după episodul Bușoi. Dar e mai bine, se poate respira. La fel, mă bucur că nici Cioloș nu a tăiat panglici în jumătate de Românie.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!