Vești bune și vești proaste de la Garda Financiară

Eu o să-i spun în continuare Garda Financiară că așa o știe toată lumea în țara asta. Și pentru că nu vreau să-i uităm trecutul. Căci cei care confiscă acum urzici, închid cofetării pentru 1,5 lei în plus sau dau amenzi de 40 de mii pentru un bon netipărit, sunt aceeași lucrători legendari de la Garda Financiară. Instituția  a fost rebranduită prin desființare, a primit mașini noi, o nouă denumire, dar în esență e vorba tot de regii șpăgilor din ultimii 25 de ani. Băieții ăștia intransigenți sunt cei care în ultimii 25 de ani au trăit pe spatele micului comerciant și pe care l-au belit în fel și chip. Despre ei circulă legendă că ”drumul de la ușă până la scaun face 6 milioane, iar dacă se așează pe el ajunge la 10”. Ce se întâmplă acum însă, spaima generată prin buticuri, restaurante și cofetării merită un pic de atenție.

Veștile proaste:

1. Legea trebuie interpretată în spirit nu în literă. Închiderea unei afaceri mici nu generează decât alte pierderi. Taxe care nu vor fi plătite, salarii care nu merg, bani care nu se rostogolesc. Prin închiderea unei cofetării, statul pierde mai mult decât câștigă prin amenda aplicată.

2. Oamenii vor vedea activitatea gărzii ca pe un abuz, ca pe o nouă taxă. Vor face tot ce e posibil să ascundă problemele, vor încerca să dea șpagă. Rezistența la sistem va crește. Multă lume va lăsa baltă afacerile în fața unor cenzori intrasigenți.

3. Statul doar maschează incapacitatea de a strânge bani de la peștii cei mari. Incapabil să recupereze marile averi făcute prin furt, se repede asupra celor mici care nu adună într-o viață cât furau cei mari într-o zi. Aici este marea nedreptate a acestor zile și mesajul pe care statul trebuie să-l dea corect. Toată lumea are de plătit ce muncește cinstit. Ce se fură, se dă înapoi la stat.

Veștile bune:

1. În unele orașe din țară s-au închis zeci de mici magazine. Ele nu mai funcționează de frica inspectorilor. Asta arată că există o zonă profund nefiscalizată în România. Și că problema este atât de mare încât preferă să dispară decât să mai repare ceva. Publicul lor va fi îndreptat încet-încet spre o zonă fiscalizată și statul are de câștigat, implicit și noi.

2. Acțiunile de control de acum vor pune mai multă ordine și disciplină în micile companii. Foarte multă vreme lumea  a fost obișnuită cu mica înțelegere, cu posibilitatea de a face o tranzacție cu cel care vine în control. Astfel erau obișnuiți angajații, lucrătorii, toată lumea trăia într-o vrăjeală generală. Din punctul ăsta de vedere, educația privind disciplina fiscală a muncii nu exista. De aici se transporta mica șpagă și sentimentul furtului în întreaga societate. Sub aparența călduță a concordiei generale, noi deveneam un stat din ce în ce mai slab și un popor mai vicios.

3. Funcționarii statului care sunt corecți, nu fură și nu vin să prade, vor impune încet-încet respect. De undeva  a plecat și DNA-ul. Importantă este însă consecvența în ceea ce faci. Iar dacă va fi ca aceste controale să schimbe și România profundă va dura multă vreme.

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

8 comentarii la Vești bune și vești proaste de la Garda Financiară

  1. Daniel Hristu spune:

    Buna ziua domnule Striblea! Cum pot explica agentii de la fisc atunci cand decid sa inchida o unitate cu 10 angajati din cauza unui singur om care greseala sau rea vointa nu a emis bon fiscal? Eu cred ca sanctiunea trebuie indreptata celui care in fisa postului raspunde pentru activitatea sa.

  2. silviu covaci spune:

    atentie si la ideea aceasta ! Controlorii fac actiuni penibile (amenzi mari pt. cativa lei in plus/minus etc) cu buna stiinta, pt. a determina un val de nemultumiri (vezi micile restaurante din zilele anterioare) si de blamare a activitatii si a actiunilor lor actuale, asa incat sa determine revenirea la activitatea anterioara, in care toata lumea era multumita: ei isi luau spaga zilnica(acum n-o mai iau !), comerciantii furau in continuare si pagubitii erau romanii+statul !! Niciun bar-discoteca nu elibereaza bon, cand comanzi la bar !!!

  3. moshu49 spune:

    mă surprinde lipsa de reacţie a ANAF-ului la criticile din ultimele trei zile.
    parchetele de ce pot iar sinecuriştii ăştia nu? 🙁

  4. massa spune:

    Din pacate d-le Striblea faceti o gresala imensa! Acest organ antifrauda mentine mentalitatea fostei garzi , dar daca analizati structura acesteia va puteti (sau daca nu exista informatii publice) da seama ca din vechea structura a garzii si din cea a vamii-parte control supraveghere accize- au fost integrati foarte putini oameni.Regretul mare este ca cei noi angajati nu au niciun habar de ce inseamna un control, au fost aruncati acolo fara nicio pregatire.Au citit si ei ceva din Codul fiscal ceva din casele de marcat si executa cu sfintenie indicatiile care vin de sus.Asta este structura gandita de marele „intelept” al ANAF-ului Gelu Diaconu si „vizionaurul” PSD – Dragnea cei care au pus pe butci un sistem care cat de cat a dat roade.Dar asta s-a dorit.Angajarea unor :ROBOTI” care sa nu gandeasca si care dovedesc ca nici nu au discernamant.ASA CA DE LA CAP SE-PUTE PESTELE ce asteptari aveti de la niste oameni care au facut o facultate cine stie pe unde sau si-au cumparat o diploma(doar se practica-NU?) si isi dovedesc servilismul prin exces de zel. Va spun ca am lucrat in structura de control( nu in garda) timp de peste 25 de ani, Va doresc o zi buna

  5. nik spune:

    greseala dupa parerea mea! nu sunt dator statului cu absolut nimic. daca vreau un serviciu de la el il platesc pe baza unui contract. oricare ar fi serviciul. nu obligatoriu si cu clauze clare. noi suntem statul si noi il finantam. nu statul ne-a creat ci noi pe el. statu e ca un arbore. isi intinde radacinile incercand sa omoare totul in jur . parerea mea!

  6. bebe spune:

    Spuneti-mi va rog, nici unul dintre noi nu mai ia restul de la casa de marcat de la marile supermarket-uri (fie el 15 bani, 1,5 lei, etc).La volumul de clienti si vanzare se strang in fiecare casa de marcat minim 10 lei in plus(daca au peste 10-20 de case de marcat)…prin absurdul absurdului spunem ca vine anaf-ul…ce masuri se potrivesc marilor magazine ca n-am auzit decat de masurile de se dau pt cei mici si fraieri…vor un electorat care sa depinda de masuri sociale? il vor avea, dar n-o sa mai poata sa fure, pt ca nu vor mai avea ce!

  7. Ema spune:

    „1. În unele orașe din țară s-au închis zeci de mici magazine. Ele nu mai funcționează de frica inspectorilor. Asta arată că există o zonă profund nefiscalizată în România. Și că problema este atât de mare încât preferă să dispară decât să mai repare ceva. Publicul lor va fi îndreptat încet-încet spre o zonă fiscalizată și statul are de câștigat, implicit și noi.”
    Da ,publicul ,cum ziceti d-voastra(consumatorul) este si va fi indreptat catre hipermarcheturile multinationalelor care lasa muuulti bani in Romania.Da-i incolo pe astia mici comercianti romani ,n-au decat sa caute in spatele supermarcheturilor in pubele daca vor sa traiasca

    1. Catalin spune:

      @bodemi24 confundati planurile: nu platesti impozite, nu poti functiona

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!