Tot ce trebuie să știți despre miniștrii cabinetului Grindeanu

Alexandru Petrescu este directorul Poștei Române. La un moment dat s-a ocupat și de comisia de privatizare a acesteia. S-a evidențiat primind un bonus de 30 de mii de euro, în condițiile în care Poșta  a avut o pierdere de peste 7 milioane de euro. În noiembrie, anul trecut DNA a început o investigație la Poșta Română, pe baza unui raport de control al Ministerului Comunicațiilor. Nu se știe ce perioadă vizează acest raport, dar domnul Petrescu spune că este vorba de contracte vechi. O întrebare la care are de răspuns este cea legată de întoarcerea în România. De ce să te întorci când lucrezi la vârf în finanțele londoneze.

Viorel Ștefan  a câștigat titlul de la finanțe prin neprezentarea lui Cristian Socol. Omul este văzut de mai mulți ani drept unul din specialiștii PSD în finațe conducând și comisia din Cameră. Aici a avut un conflict monstru cu Dragnea, în momentul în care la legea conversie aproape a susținut punctul de vedere al BNR. Dragnea i-a spus că-l dă afară din partid, dar între timp lucrurile și-au revenit la normal. Viorel Ștefan mai are de explicat și niște contracte cu statul din perioada în care conducea Navrom Galați.

Pavel Năstase este rectorul ASE și un susținător deschis al lui Victor Ponta la președinție.  Este un om rigid și care a dezvoltat mai multe proiecte europene. În timpul mandatului său  există acuzații că tinerii PSD au făcut de mai multe ori campanie în căminele ASE. Pavel Năstase este membru al Consiliului Rectorilor și probabil va milita pentru ca acești să-și recapete o parte din drepturile pe care guvernările tehnocrate le-au tăiat.

Ministerul de Interne va fi preluat de Carmen Dan, fostul prefect de Teleorman. Doamna Dan a fost funcționar la CJ Teleorman la începutul anilor 2000, avansând apoi subprefect și prefect. Anterior lucrase într-o bancă, dar și ca secretară la o școală din Videle.  O Universitate particulară și un master la ASE se află în studiile sale.  Doamna Dan este de ceva vreme senator și șef al Comisiei Juridice, poziție cheie în Senat. Nu există scandaluri marcante, cu excepția unui exercițiu de trolling suportat pe FB când a spus că în Teleorman sunt zeci de librării. Presa locală spune că doamna Dan suferă de o timiditate accentuată și că este incapabilă să dea interviuri, unde este foarte moale și se pierde cu totul. Asta ar explica audierea cu ușile închise.

Gabriel Leș este sătmărean și-a mai fost secretar de stat în Ministerul Apărării în mandatul lui Victor Ponta. De asemenea a fost șef al APIA Satu Mare. Leș este unul dintre noii parlamentari care s-a pronunțat împotriva pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor.

Florin Iordache vine la Justiție. El este de profesie inginer mecanic și a lucrat la fabrica de mobilă din Caracal. Dreptul l-a făcut la începutul anilor 2000 la Craiova, după ce-a intrat în politică. E parlamentar cu experiență, a condus Comisia Juridică și Camera după îndepărtarea lui Valeriu Zgonea. S-a și lipit aici de un scandal la numărarea voturilor pe model Anastase. Altfel, face parte din grupul revizioniștilor și-i va reveni plăcuta sarcină de a desemna viitori procurori șefi. Fără nicio îndoială va conduce triumviratul care va duce asaltul asupra justiției.

Sevil Shhaideh a primit din nou Ministerul Dezvoltării, datorită loialității sale. După săptămâniile astea nu mai are nevoie de prezentare, doar că în cazul ei s-au ridicat standardele și acum va fi privită  mult mai atent. Are posibilitatea să demonstreze că este un competent care chiar ar fi făcut treabă.

Mă miră că Lia Olguța Vasilescu a ales să plece de la Craiova. Cred c-a contat și imunitatea pe care o va avea la București. Era imposibil ca după toate serviciile aduse partidului să nu primească un minister. Doar că va primi unul în care ai toate șansele să-ți rupi gâtul. Pentru că trebuie să mulțumești tot activul partidului. Și s-ar putea să nu ai bani să o faci. Dar măcar are posibilitatea de-a deveni mama tuturor pensionarilor. De la ea o să auziți prima dată ce dezastru au lăsat tehnocrații. Așa, ca o idee, Olguța mi-a deschis odată capul despre ce înseamnă puterea partidelor în România. Într-o campanie electorală, i-am pus la îndoială niște afirmații privind o mită electorală pe care o pregătea PDL. Ar fi fost în valoare de 4 milioane de euro, iar ea mi-a spus: ”ce înseamnă patru milioane de euro pentru un partid într-un județ?”

Petre Daea a mai fost ministru al Agriculturii. A avut o emisiune de succes la Robert Turcescu, unde i-a spus mereu ”domnul Tucă”. Este cel care a inițiat propunerea pentru legile care stabilesc pensii speciale pentru parlamentari. Dacă are un bagaj la care să te uiți atunci vorbim de contractele pe care statul le-a dat în Insula Mare a Brăilei. Și la un scandal bizar în care fost soție a blocat numirea într-o instituție de stat a iubitei acestuia. 

Gabriel Petrea la Dialog Social. El este șeful TSD și unul dintre oamenii în care Liviu Dragnea are încredere, deși în partid a fost adus de Ponta și Bănicioiu, pe filiera Ecaterina Andronescu. De altfel, Petrea a fost șef al uneia dintre organizațiile studențești din România. El este cel care a condus sectorul șase în absența lui Rareș Mănescu și-a făcut-o aplicat, pot spune. Cred c-a fost singurul cetățean politic de acolo preocupat de ce s-ar putea face în sector.

Florin Bodog de la Sănătate nu mai are voie să conducă doctorate pentru c-a înșirat în CV lucrări și articole pe care nu le-a făcut niciodată. În urmă cu patru ani a fost implicat într-un scandal din care rezulta că o firmă elvețiană a plătit aparițiile sale în media în campania electorală. A rămas neclar cine și de ce a făcut chestiunea aceasta. În schimb, Bodog a susținut legea anti-fumat, spre deosebire de alți colegi medici din PSD.  

Ana Birchall e faimoasă din motive greșite, dar pe care le-a desființat cu succes în instanță. A fost consilieră a lui Mircea Geoană, dar și a lui Victor Ponta. Ea este cea care a organizat vizita lui Blair în România, acum motiv de dosar penal pentru Ponta. Cred că în acest moment Ana Birchall este cel mai bogat om din politica românească, familia ei având bani în acțiuni și obligațiuni undeva la 23 de milioane de dolari. De asemenea, resursele de cash din declarația de vere sunt semnificative. Martyn, soțul său este bancher de investiții, dar are și afaceri în România și străinătate. Birchall este autoarea și  susținătoarea legii falimentului personal.

Răzvan Cuc este fost secretar de stat la Transporturi de unde a fost scos de Cioloș pentru că a patricipat la o activitate electorală. El este fostul șef al Zonei Libere Giurgiu și a intrat în Parlament pe filiera PP-DD. Cât era consilier județean, firma sa a avut câteva contracte cu Direcția Județeană de Protecție a Copilului. Domnul Cuc are o avere importantă, dar nu musai din veniturile sale, ci ale soției, executor judecătoresc. O să mă uit cu mare interes la ministerul ăsta.

Lui Florin Jianu i se reface ministerul IMM-urilor. El vine de la Partidul Conservator, iar Rise Project i-a dat o rachetă în care firma acestuia este acuzată de evaziune fiscală. Jianu este specialist în contracte de consultanță europeană, iar compania sa a avut contracte și pe la primăria lui Darius Vâlcov.

Ionuț Vulpescu era o propunere logică la Cultură pentru PSD. A mai fost ministru al Culturii, a fost printre puținele voci ale PSD în chestiune și este singurul om apropiat de Ion Iliescu, căruia îi este consilier. Bonus, Ionuț Vulpescu se pricepe la fotbal bine de tot.

Șerban Valeca de la Cercetare este o revenire din mandatul Năstase. Omul este peste media cabinetului. Are brevete de invenții și inovații, știe multe limbi străine, inclusiv japoneza și face și karate. Este un cetățean care vine din altă epocă a politicii și chiar sunt uimit să-l văd în această combinație.  

Marius Dunca de la Sport nu are nicio legătură cu domeniul. Fost șef al unei firme de făcut curățenie, el a mai ocupat posturi publice de două ori, în materia protecției consumatorului. A fost înlăturat de Victor Ponta, după Colectiv. Lider al TSD Brașov a trecut prin mai multe scandaluri legate de promovările în organizație. 

De la ALDE o să-i revedem pe următorii.  

Daniel Constantin nu s-a calificat politic la Agricultură, deși în mod clar este cel mai priceput din guvern la treaba asta. El își duce mai departe crucea de a fi lucrat cu Dan Voiculescu de care s-a despărțit însă abrupt, refuzând să-l ajute în procesul ICA.

Teodor Meleșcanu a fost convins cu greu să preia Externele pe care le-a mai condus. Cred că este politicianul cel mai experimentat din tot guvernul. Nu are nevoie de nicio prezetare. Relația sa cu serviciiile secrete este de notorietate, dar direcția sa în politica externă este incontestabil cea corectă.

Greu de spus cine este Toma Florin Petcu, viitorul șef de la Energie. A fost în PNL, apoi în PLR-ul lui Tăriceanu și acum este deputat. Fost șef al Agenției de Mediu, nu a stat în funcție decât cinci luni. Data schimbării din funcție coincide cu o știre care spunea că la dat respectivă România a blocat un transport de deșeuri periculoase din Italia. Informația nu a fost destul investigată, dar dispariția lui Petcu este certă. Niciuna dintre funcțiile deținute până acum nu-l recomandă pentru un minister atât de dificil.  

Grațiela Gavrilescu a fost ministru al Mediului și probabil tot acolo ar fi ajuns, dacă Daniel Constantin primea Agricultura. A trecut pe la PC, prin PNL și a plecat cu Tăriceanu. A încercat în timpul mandatului să lipească scandalul Schweihofer de Iohannis, deși și PSD-ul a colaborat din plin cu ea.

Per ansamblu, un guvern revizionist în punctele sale cheie. O să vedem asta în primul rând la Justiție, unde Florin Iordache laolaltă cu șefii de grup din Camere, Nicolicea și Șerban Nicolae, vor propune o grămadă de legi și acte normative care vor mai tăia din puterea procurorilor.

Să urmăriți cu interes, din același punct de vedere ce se va întâmpla la Educație, la Sănătate și la Muncă. Altfel, Liviu Dragnea și-a tras în sfârșit serviciu secret, cel de la Interne prin intermediul doamnei Dan.

Și o să savurez afacerile care vor veni în primul rând la Transporturi, Sport și Energie. În fine, fără absolvenți SRI, sunt curios dacă e o declarație de război și câlt poate duce Dragnea din perspectiva asta.   

 

 

 

 

 

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!