Mă uitam deunăzi la Liviu Dragnea cum dădea o mică lecție economică, pe modelul Teleorman, la Antena 3. Și mi-am dat seama că este imbatabil. Mai ales că nu-l mai contrazice nimeni. Iaca ce-a aflat publicul român despre inflație.
„Am constatat că aceste companii cu capital străin, când au văzut că veniturile românilor cresc, au zis hai să mărim și noi prețurile.”
Și cum să-l contrazici? Păi nu e așa? Nu au crescut prețurile? Cine le-a crescut? Dacă iei unt, apă suc sau conserve de la companii străine nu e clar că străinii au crescut prețurile? Este chiar evidența care nu poate fi negată. Imbatabil.
Cine să mai spună că inflația e un proces complicat declanșat de aruncarea banilor în economie? Iar atunci când sunt mai mulți bani decât produse generate de economie, prețurile cresc. Iaca și o definiție: ”inflația apare atunci când intră pe piață mai mulți bani decât creșterea reală a valorii totale a bunurilor și serviciilor din România.” ”Băi, ești prost?”, mi s-ar spune. Ce bani, ce produse? Cineva a mărit prețul. Cine? Păi, străinii.
Și atunci mi-am adus aminte că pe vremea când făceam eu școală sau ce era, cineva a scris un cântec.
Ce folos ai daca-nveti prea multe-n viata?
Poa’ sa-ti explodeze creierul…
Ce folos din carti
despre domnitorii morti?
Tot ce ti se cere azi e sa fii nul...
Mai cinstit e sa-ti gasesti o cunostinta
ea sa te serveasca tu sa o servesti…
Un spate solid
te va promova rapid
în armata nationala-a capetelor seci
Păi mare dreptate a avut. Țara te-a vrut prost pentru ca astăzi cineva să-ți spună că inflația vine din afară, nu din banii aruncați de guvern. E mult mai simplu. O țară needucată este mult mai liberă să creadă în prostii și lideri providențiali/mincinoși decât în carte.
Cum să faci astăzi să-i spui omului cu o pilă că prețurile nu le-au mărit companiile pentru că s-au mărit salariile artificial, ci c-a fost invers? Cine să mai priceapă asta? De ce să ne explice școala în fiecare an mecanisme economice care să ne păzească de bănci, companii sau decizii guvernamentale proaste?
Altfel, suntem bine. Ne pricepem și la diplomație, și la politică externă, mutăm geo-politic magistral și o să ne minunăm de ce nu ne mai plac arabii. Dar și ei tot niște stăini, nu? De abia așteaptă domnul Dragnea să deschidă și tema asta. Cei mai mari dușmani sunt în afară, nu înăuntru. Dar niciodată asta nu ține la nesfârșit.
P.S. Mi se pare ironic că în condițiile astea, aseară, Felix Drăghici spunea la meciul Liverpool-Roma că ”jucătorul x a rămas de veghe în lanul de secară al echipei capitoline.” Câtă lume credeți că s-a întrebat dacă e fumat?
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!