Stimați studenți, vă dau eu motive de protest

”Să facem ca în Coreea!” Este strigătul pe care mi-l amintesc cel mai bine de la ultimele mari mișcări studențești din România. Era toamnă lui 1999 și atunci zeci de mii de studenți au blocat România, cerând în primul rând condiții mai bune. Greva studențească a durat câteva săptămâni și cred că rezultatul concret a fost mărirea unor burse.

De ce ca în Coreea? Pentru că la jumătatea anilor 90, imaginile cu grevele studenților din Coreea de Sud, care se băteau la propriu cu Poliția, erau vii. Pentru generațiile actuale, ceva asemănător găsiți în Grecia ultimilor ani.

După asta nu am văzut mare lucru. Generația mea a prins câteva greve sporadice, nici măcar de mărimea celor ale liceenilor care l-au dat jos pe ministrul Petrescu în 2000. Apoi mișcările studențești au picat în mâna liderilor politici. Liderii studenților s-au mutat în politică și nu au reușit să ajungă nici măcar la profilul lui Luis Lazarus. Pentru generațiile mai tinere, Lazarus a fost liderul Ligii Studenților la sfârșitul anilor 90.

Studenții au mai ieșit în stradă. Niciodată cu forță sau amploare. Mișcările au căzut treptat în derizoriu și nu au suflu. Aveți aici și aici toată istoria. Anul trecut oamenii au ieșit în stradă și au blocat amfiteatre pentru a obține șase la sută din PIB pentru educație. Lista de revendicări e ceva mai lungă și seamănă cu ce cereau cei din anii 90. Ceea ce mă face să cred că nu s-a schimbat mare lucru în viața lor.

De asta, protestul pentru țigări, mi se pare scandalos. Înțeleg că legea este absurdă în cazul lor. Sunt convins că ar trebui să poți fuma în fața căminului. Și sunt convins că Poliția i-a abuzat.

Dar oamenii ăștia sunt abuzați de ani buni.

Sunt abuzați de lipsa locurilor din cămine. De profesorii care au prăbușit universitățile românești. De lipsa de aparatură și de bani pentru cercetare.

Sunt abuzați de corupția din sistem, de droaia de plagiate, de incompetență. De concurența neloială a celor din facultățile private.

Sunt abuzați de statul acesta care te îndeamnă să pleci și de faptul că nu ai un viitor aici.

Iar când ei aleg să protesteze doar pentru dreptul cel mai mic, nesănătos și fără viitor, asta e dureros pentru o generație. Știu că asta e esența democrației și că e dreptul lor. Și că, poate, le este greu. Dar aș vrea să creșteți mari mai repede. Nicicând și niciunde nu este asta cea mai mare problemă a voastră.

Scoateți-vă capul din calculator și revolatați-vă pentru ceva ce ar putea să vă schimbe viața. De țigări or să se ocupe stimabilii parlamentari. Voi aveți dreptul să cereți ceva mai mult de la viață. Măcar că peste 10 ani o să vă fie mai greu să o faceți.

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

7 comentarii la Stimați studenți, vă dau eu motive de protest

  1. traian spune:

    Buna ziua.Nu mai crede in tot ce se prezinta la tv din surse obscure…..Iti spun ca nu a fost vb de nicio amenda pt tigari in Regie…doar un sg avertisment….Ai dreptate cu un lucru insa: miscarile astea sunt regizate si dirijate din umbra…Te salut!

  2. Mihail Radulescu spune:

    Oamenii se revolta unde vor, cand vor si pentru ce vor ei. Nu trebuie sa vina un GURU-Striblea mare destept sa le spuna cand, unde si cum sa se revolte. Romania nu are nevoie de „profesori de democratie” precum: Brucan, Voiculescu, Striblea, Mandruta, Toma(Academia Catvavencu) etc. Nu va convine? Valea ! Cereti cetatenia altei tari !

  3. Protest … FOARTE SERIOS ! Pe o tema extrema, adica, de viata si de moarte ! Pai, cum sa protesteze saracii studenti pentru lucruri intradevar viabile, daca nu chiar pentru existentiale, daca ei nu stiu (la propriu si la figurat) mai nimic din cerintele vietii in cadrul societatii ! Ce stiu sa faca ei? Sa fumeze (diferite … ierburi ) , sa se betiveasca si sa curveasca ! Altceva ??? NEMA !

  4. Mihai spune:

    ” Zece de mii de studenti” mai jos nu am citit, mi-a fost de ajuns pana colo

  5. Paul Konrad spune:

    ..fiecare are dreptul sa protesteze pentru tot ceea ce nu-i convine..ca legea „anti-fumat” este tampita, „prohibitica”- absurda, neclara pentru a permite unor „inventati” incapabili cum este „Politia-Locala” , „ISU-spagar”..de a decide cand si pe cine vor „amenda”..cat timp „noi” ne cacam in fundul curtii, ne rupem picioarele pe trotuare..nu mai zic masinile pe sosele..etc..cu trenul faci de la „capitala” si pana la CJ 12 ore..avem legi „europene” ,dar care inca NU ni se potrivesc ..democratic..ca cica in toata CE nu se fumeaza..ia mergeti in Austria si fumati..in Germania depinde de Land-ul in care va aflati ( se fac acum si acolo „Cluburi de fumatori” ) ..daca erau niste „ciori” in fata caminului sau in parc..oare „domnii” da la „Comunitara” mai aveau curajul sa-i amendeze?..NU cred..democratia inseamna ca fiecare sa poata decide pentru el in ce fel de local sa intre si ce, cat sa consume..trebuie sa existe localuri unde se fumeaza si unde nu..ca „ministerul” sanatatii se gandeste la mine ?..hehe..ce sa va povestesc..sa traiesc mai sanatos fara tigare..si cand ajung la un spital NU ma baga nimeni in seama fara sa dau spaga, stiti prea bine ca asa este..ne-au luat si acest drept la libertate..cand NU vor mai incasa milioanele de Euro pe impozite-tutun, atunci vom fi afectati „toti” ,cu diverse mariri de taxe si impozite „nou-inventate”..la asta NU se mai gandeste nimeni…parerea mea ca NU este correct..
    Daca nefumatorii au drepturi , cred ca si nebautorii ar trebui sa le aiba !
    Eu sunt fumator dar poate nu consum alcool din diverse motive .
    Vreau si eu un proiect de lege care sa ma protejeze de comportamentul abuziv al celor care au consumat prea mult alcool si nu se mai pot controla , o lege care sa impiedice accidentele , scandalurile , abuzurile de orice fel , crimele , etc , savarsite sub influenta alcoolului .
    Tutunul dauneaza grav sanatatii . Adevarat ! Alcoolul dauneaza grav si societatii , dar probabil geniile din Parlament au scapat din vedere asta .

    1. Catalin spune:

      Exista. Se numeste Cod Penal. De asemenea sunt si mai multe legi care se refera la liniatea publica in localitati.

  6. Catalin Ciobanu spune:

    Din pacate, oamenii se mai revolta si influentati de altii. Orice persoana este ipocrita daca nu recunoaste ca a protesta pentru dreptul la fumat in campus este mai putin important decat a protesta, de exemplu, pentru eradicarea gandacilor din camere. Trebuie sa recunoastem ca altele sunt problemele pentru care poti protesta, in calitate de student. Si asta este, e drept. Dar ar trebui sa fie ultima problema pe lista. Si daca totusi nu este ultima, atunci avem un sistem infect, care nu functioneaza corespunzator. Sau poate doar niste grupuri influentabile care chiar reusesc ce isi propun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!