De aproape două săptămâni orice om cu o pregătire medie în țara asta știe deja că în România urmează un val de îmbolnăviri. Nu se întâmplă doar la noi. Este peste tot în Europa. Specialiștii anunță în fel și chip că urmează o perioadă grea. Și că ratele de infectare vor crește. Nu știm cât de repede, dar vor crește.
Zeci de specialiști spun același lucru. Că spitalele se vor umple, că nu există destui medici, că aceștia vor trebui să aleagă între cine trăiește și cine nu. Deja, oamenii sunt trimiși acasă dacă au forme mai mici de boală și saloanele sunt lăsate libere. Nu există niciun sistem de urmărire a acelor de acasă. Nu e om să nu vorbească despre ceea ce urmează să se întâmple.
Mai puțin cine are decizia în această situație. L-ați auzit duminică pe prefectul capitalei, care spunea la 7 seara că nu știe care sunt ratele de infectare pentru București pentru că este la cumpărături.
Înțeleg, fiecare dintre noi are dreptul de a face asta, dar sunt momente când viața acestor oameni se suspendă. Pentru că bătălia este mai importantă. Și nu e ca și cum domnul prefect nu ar fi știut ce vine. Rata aceasta de trei la mia de locuitori este așteptată.
Dar problema e mai profundă
Pentru mine o ședință de abia luni la ora 15 este de neînțeles. Aceasta ar fi trebuit să aibă loc cu zile în urmă, iar astăzi pur și simplu să se aplice. La noi se face încetișor. Parcă ar fi vorba de un film, nu de cetățenii acestei țări. Stați așa, nu vă grăbiți, stați că nu e foarte rău! Stați un pic să mai vedem cu rata, să o mai socotim de trei ori din pix! Iar când este să luăm o decizie ne-o pasăm de la unii la ații. Iaca, domnul prefect și doamna ministru a învățământului se ceartă pe cine să hotărască închiderea școlilor. Deci azi, ei nu știu cine să închidă școlile. La ora la care scriu, se aude că premierul îl va schimba pe prefectul Cojanu
Să adaug aici faptul că încă nu au apărut tabletele în toate școlile. Azi, în scenariul roșu, încă purtăm această discuție. Am purtat-o chiar înainte de a se deschide școala, dar, azi, cinci săptămâni mai târziu tot nu au putut să ajungă tablete la toți copiii
Și tot în București, au existat o seamă de decizii contradictorii referitoare la funcționarea restaurantelor sau instituțiilor culturale. La fel, până la această oră, nimeni nu a explicat publicului întoarcerea deciziei de la Iași de interzicere a pelerinajului la Sfânta Parascheva și care, până la final, s-a dovedit a nu mai fi aplicată.
Toate aceste întâmplări sunt cauzate de cei mai bine plătiți salariați din România, răsplătiți cu diverse sporuri și care fac parte din cel mai mare aparat bugetar din ultimii zeci de ani. Constant, liderii politici refuză însă să înceapă o reformă a acestui sistem și nu o fac nici măcar în ceasul al 12-lea al acestei crize.
Cărui fapt se datorează acest lanț de greșeli, poticneli și contradicții ale autorităților?
Ne aflăm în fața unei Românii pe hârtie. De ani de zile această țară a funcționat prin emiterea unor acte care au ajuns mai mult sau mai puțin în practică. Sigur că ne dădeam seama că lucrurile merg prost, dar cum nu aveam vreo cumpănă majoră nu reușeam să vedem cât de prost. Acum ne-am lămurit nu poți să pui bază pe statul român când vine vorba despre vieți.
Niciunul dintre ei nu știe ce să facă dacă se rupe lanțul ierarhic. Este o frică teribilă de asumare și de a greși. Iar oamenii sunt învățați cu o atitudine de muncă care astăzi nu mai există în mediul privat. Într-o astfel de situație, munca nu se termină, nu-ți iei pauză de la ea.
Ce are de făcut acum statul român este să reprofesionalizeze rapid acest corp. Exemplele trebuie să vină de la premier în sus. Și să fie clare și concrete. Demiterea prefectului este un gest. Dar nu este de ajuns. Pentru că acesta este un semnal care vine la presiune publică.
Fără presiune publică, premierul Orban a aprobat listele electorale ale PNL care ridică unele semne de întrebare. G4 Media are câteva articole pe tema asta. Din ele poți să afli că o serie de personaje controversate vor figura pe listele PNL. Cunoscutul Bitanu, cu măcar o condamnare, va fi senator de Teleorman. Mai găsiți acolo pe ”Șmecherul Făureiului”, o beizadea locală, dar și foști membri ai guvernelor PSD sau parlamentari care au votat modificarea legilor justiției.
Nimeni nu cere perfecțiunea pentru că ea nu exista. Dar dedicarea putem să o vedem. Și corectitudinea. Pentru că altfel nu ieșim la liman. Această criză are și o oportunitate alături de ea. Orban și a ilui nu vor fi criticați nici măcar de partid dacă azi vor aduce profesioniști alături. Nimeni nu se poate opune cuiva care știe să rezolve probleme de viață și de moarte. Salariile sunt atractive. Tot ce are de făcut actuala breaslă a politicienilor este să se înconjoare de oameni capabili. Pentru că altfel, multă lume o să moară. Cu tot cu funcție și salariu.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
Ma gândesc ca o mare problema este lipsa de îndrumare a copiilor catre politica. Am tot auzit “sa mergeți la vot”, Insa daca cei care se îngrămădesc sa candideze sunt formați din acelasi aluat rânced, Good Luck! 🙂