Se întorc hingherii de mașini

Guvernul a aprobat o hotărâre prin care se vor ridica din nou mașini. Au plâns în barbă și polițiștii și primarii și băieții care au ridicat în draci mașini de peste tot. 

Argumentele sunt bune, clare și normale pentru o societate cumsecade. În expunerea de motive se arată că ”ridicarea vehiculelor trebuie să fie posibilă pentru toate situaţiile în care are loc o staţionare neregulamentară”, nu doar pe partea carosabilă, ci şi de pe pistele obligatorii pentru pietoni şi/sau biciclişti ori benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare.

De asemenea dispare parte cu parcarea pe trotuar, dacă lași un metru. Adică nu mai parchezi pe trotuar și punct. ”Se propune abrogarea prevederii care permitea staţionarea autovehiculului pe trotuar, atunci când lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor era de cel puţin un metru. În multe situaţii, această prevedere a permis săvârşirea unor abuzuri şi, în general, desconsiderarea dreptului pietonilor la condiţii civilizate de deplasare pe drumul public”

Doar că România nu e o țară normală și așezată. De aici va reîncepe marea vânătoare. Spun că această decizie este utilă doar în măsura în care chiar servește binelui public. Atunci când sunt mașini care blochează zone importante, când traficul suferă, când sunt blocate ilegal locuri de parcare. 

Dar într-un oraș ca Bucureștiul în care nu ai parcări în sectoare întregi, ce faci? La blocul unde avem apartamentul nu există decât cincizeci de locuri pentru trei sute de mașini. S-au ridicat mașini în draci în anii trecuți. Le lăsai seara și dimineața nu le mai găseai. Stăteau la pândă ca hingherii. Și chiar nu ai unde lăsa mașina.

Apoi, dacă ți-o ridicau sâmbătă, ți-o dădeau înapoi luni. Niciun cuvânt în această hotărâre despre funcționarea acestor servicii. La banii pe care îi iau, ar trebui să-ți poți lua mașina oricând înapoi. Oricând. Doar plătești 800 de lei deodată. Dacă e nevoie, trebuie să o poți recupera și noaptea și duminica.

În fine, niciun cuvânt despre banii pe care îi ia statul. Am mai spus acest lucru: în sectorul șase, primăria lua doar 10 la sută din bani. Într-un an au ridicat de 1 350 000 de euro și au ajuns la comunitate 135 de mii. Un abuz crunt, mai ales că nu oferă niciun fel de servicii.

Singurul lucru bun pe care l-am văzut a fost că trebuie întreruptă ridicarea dacă vine proprietarul. Dar asta nu-i va face pe hingheri decât mai rapizi. O să ridice cu viteza schimbării de pneuri de la Formula 1.  

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!