Puteți să cărați dosare? Poftim, sunteți angajat!

Zic să nu lăsăm acest fapt nesemnalat. Știți că, de curând, Casele de Pensii de prin toată țara au angajat personal. Este vorba de 1000 de persoane, 800 cu studii superioare și 200 cu studii medii. Angajările se fac pentru că e nevoie de mulți oameni care să înceapă procesul de recalculare a pensiilor.

Salariile într-un astfel de post ajung la 2300 de lei net pentru cei cu studii superioare și 2100 pentru cei cu studii medii. La Buzău, de exemplu, au fost 5 candidați pe un loc la studii superioare și 9 pe un loc la studii medii. La Suceava și la Alba s-a ajuns și la 10 sau 12 candidați pe un loc.

Articolul de aici vă va spune mai multe

Și de aici lucrurile devin atractive

Bănuiesc că nu credeți că s-au angajat cei mai buni oameni. La Dolj, suspiciunile au fost rostite public de-a dreptul. Mai mulți dintre cei care au luat note mari, au picat la interviu. Adică, dacă iei 8 sau 9 la scris, ai șanse să iei 2 sau 3 la interviu.

Aveți aici cazul unui tânăr matematician, care a picat cu brio la interviu.

Dar poate vă întrebați ce se întreabă pe la interviurile astea. Și am primit recent două exemple de la ascultătorii România în Direct. Culmea este că ele sunt identice și arată un tip de experiență administrativă. Iată ce scrie Francesca, un pseudonim, despre concursul de la Iași.

Credeți cumva că în instituțiile publice, se fac angajări pe baza competențelor și abilităților ? În nici într-un caz. Dacă era pe baza competenței , atunci reușeam să mă angajez și eu la Casa de Pensii Iași. Am învățat pentru proba scrisă ( punctaj 90 de puncte), știam legislația din bibliografia de concurs dar în schimb nu știam că trebuie să ai recomandări de la persoane cu influență pentru a fi notat la interviu cu un punctaj mare, care să ducă la a te număra printre candidații admiși. La interviu am fost notată cu puțin : 50, 67 puncte întocmai pentru a nu mă afla printre candidații admiși.

Ce fel de interviu o fi acela în care ești întrebată ce lucrezi, pe cine cunoști (cine te recomandă) , ce stare materială ai , dacă poți căra dosare ? Nu întâmplător mulți dintre cei care au luat note mari la scris, au picat la interviu.

Lista rezultatelor de la Iași arată peste 30 de candidați cu note similare la scris celor admiși, dar care s-au prăbușit la interviu.

O astfel de afirmație trage după sine una similară venită de la Buzău.

”Este exact situatia prin care am trecut si eu prin participarea mea la concursul organizat de cnpp Buzau.Am avut 90 puncte la proba scrisa si 50 la un simulacru de interviu(asta a fost impresia mea). De asemenea am fost intrebat de doua ori daca pot cara dosare. Mi se pare absurd sa se puna o asemenea intrebare la o proba de interviu si mai ales unui barbat. Cred ca este aberant ca o departajare sa fie facuta de un interviu pentru care nu am avut nimic de pregatit,comisia putând pune intrebari dupa bunul său plac,astfel incât sa fie admis cine trebuie si nu cine merită”.

Statul este doar pentru ei

Doar ce-am scris aici și este îndeajuns pentru orice șef sau ministru serios să arunce o privire asupra acestor concursuri. Și să vadă dacă ele nu cumva pun la îndoială credibilitatea instituției. Trei județe, trei practici similare. Greu de crezut că cine reușește în scris nu mai are și aptitudinea de a vorbi.

Aș îndrăzni să cred, mai curând, în clasicul concurs românesc în care intră toată lumea și iese cine trebuie. Sunt tentaculele acelea care leagă și fac să funcționeze administrația românească. Și care rezolvă, în general, doar problemele celor care sunt de partea bună a ghișeului. Remarcați și să sumele și posturile pe care s-a dat această bătălie și imaginați-vă ce se întâmplă când miza crește.

Acesta este statul român și modul în care ei își doresc să funcționeze. Alcătuiește o clasă superioară, o castă, menită să lucreze după reguli și-n folos propriu. Mai rău este că ei sunt cei care o să ne socotească pensiile.

Acest articol este potrivit aici

Discuția a pornit de la această emisiune

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

2 comentarii la Puteți să cărați dosare? Poftim, sunteți angajat!

  1. Pricinosu' spune:

    Recititi ‘Triumful talentului’ de I. L. Caragiale.
    Si acolo nu este vorba si de ‘interviu’!

  2. Claudiu spune:

    „2300 de lei net pentru cei cu studii superioare”…Sunt sigur ca la acele salarii se adauga sporuri pentru orice:

    – spor de rusine pentru carat dosare
    – spor de praf de la dosare
    – spor de efort de la carat dosare
    – spor de periculozitate
    – spor de stres, pentru ca plimbi niste dosare in fiecare zi
    – spor de tunel (ca la metrou) ca doar dosarele sunt undeva la subsol

    Si din 2300, hop la 6800..
    Altfel nu s-ar inghesui lumea pentru un 2300 de lei..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!