Ca de obicei când spațiul public este acoperit de perdele de fum și toată lumea spune că deține adevărul, trebuie să ne întoarcem la bunul-simț. La bunul-simț politic și social, la cel care care face societatea să funcționeze normal. E și cazul celebrelor protocoale care au ieșit la lumină acum, după mai mulți ani de secretizare. Câteva observații care pe mine mă ajută să mă dumiresc.
1. Existența unor astfel de protocoale este firească în orice stat. Bănuiesc că instituțiile trebuie să colaboreze între ele pe baza unor documente scrise. Nu e nimic nelalocul lui ca oamenii să stabilească un sistem de cooperare, colaborare cu niște scopuri comune. Statele trebuie să se apere.
2. Protocoale de genul acesta au fost semnate de-a lungul mai multor ani și de către mai multe instituții. Toți liderii politici au știut de ele. Până când nu au fost atinși de eficiența acestor mecanisme, nu le-a păsat. Protocoalele erau pentru alții. Amneziile lui Băsescu sau ale lui Tăriceanu sunt de râs în momentul acesta. Amândoi descoperă cu surprindere ceva ce-a fost în CSAT. Cel puțin în cazul lui Băsescu, nu are nicio relevanță că Laura Kovesi spune că nu i l-a trimis. Băsescu nu era un naiv. Necunoașterile lui de azi sunt amuzante.
3. Colaborările au luat viteză când corupția a fost trecută drept amenințare la securitatea națională în CSAT. Să nu fi știut președintele că cele două instituții vor colabora? Puțin probabil. A abuzat SRI de puterea care i-a fost dată? Poate nu Serviciul ca atare, dar oameni de acolo au știut clar cum să profite. Fie ofițeri, fie politicieni prin ofițeri.
4. Orice democrație consolidată pune în centrul său drepturile cetățeanului. Din acest punct de vedere, protocolul pe care l-am văzut are niște găuri uriașe. Nu există argument pentru care SRI trebuia informat despre stadiile dosarelor penale și despre ritmul în care lucrează procurorul. Dacă sunt legi care stipulează așa, sunt proaste. Nu pot fi de acord cu punerea probelor în dosar de comun acord între procurori și ofițeri. Numai procurorul poate dispune ce se întâmplă acolo. Înțeleg argumentul că o sumedenie de înregistrări sau acte nu sunt de competența anchetei, dar cred că se poate aluneca și în sens invers.
5. Atât Laura Kovesi cât și Daniel Morar au știut de protocoale. Comunicatul DNA din ianuarie 2017 nu are astfel sens. La fel, bătălia dintre ei. Greu de stabilit acum ce și cum a aplicat fiecare din protocol. Nimeni nu va reuși vreodată să știe la milimetru ce a fost acolo. Ce contează e percepția, iar aceasta spune că s-a ascuns ceva.
6. Politicienii nu sunt victime aici. Cei vizați fură fără niciun fel de regulă și cer celor care-i urmăresc să lucreze cu penseta. Vîntu a cerut la un moment dat să se întărească statul. I s-a întâmplat asta cu asupra de măsură. Nu are de ce să se plângă. Halul de furt din România a depășit orice imaginație. Instrumentele au fost pe măsură.
7. Protocoalele astea, așa proaste cum sunt, ne-au lăsat să vedem fața cea mai urâtă, dar pe care o bănuiam a sistemului corupt din România. Doar că anii au trecut, instituțiile judiciare s-au reșezat, valul de anticorupție nu mai e la fel de puternic. Se impune o reșezare și o așezare în tipare mult mai clare.
8. Tot ce se întâmplă este o campanie în crescendo care are drept scop înlăturarea șefei DNA. Dacă ea pică, o să vedeți că discuția despre aceste protocoale pică. Bătălia nu este pentru drepturile cuiva, ci pentru controlul acestor mecanisme. Ele au trecut de la PSD la Băsescu, apoi au rămas la procurori o vreme, iar acum le dorește din nou PSD. Fiecare lovitură este calculată astfel încât Liviu Dragnea să pună mâna pe acest mecanism. El arată așa: compromiterea lui Koveși, acuzarea de practici nedemocratice, împingerea lui Iohannis să o demită, scoaterea președintelui din schema numirii și apoi numirea unui om înțelegător. După care o luăm de la capăt.
9. Liviu Dragnea pare sfătuit de specialiști care au legătură cu Serviciul, după țintele alese și modul în care le-a atacat. Iar asta mi se pare la fel de grav.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
Cata prosteala securistica! Protocoalele sunt necesare, dar nu sunt bune, de fapt sunt bune dar schioapata la anumite pasaje, de fapt merge si-asa ca e furaciune mare si koruptionen extra prin Romanica, deci protocoalele e bune!
Bai, Stribleo, tocmai separatia puterilor intrun Stat de drept face diabolica aceasta gandire „protocolara”, exista legi care reglementeaza relatiile respective, da??
De fapt, aceste abominatii nu fac decat sa ingenuncheze complet justitia si sa faca din SRI stapan absolut in Romania. Lovitura de Stat fara violenta dar cu mii de oameni distrusi si alte sute de mii de destine „paradite”!
Toti malagambistii zbiara ca apucatii:Dragnea, Dragnea, in timp ce baetii cu ochi albastri ghidoneaza, in fapt, tara!
Nentu Livache nefiind decat un tip simpatic persecutat de statu paralel si servicii.
Ce convenabil pt mustata… iese si erou care ne scapa de stapanii absoluti (el nefiind unu din ei…) si nu intra nici la parnaie, yeah sure!
Unul din „specialiști” pare a fi Daniel Morar, care se și visează propus ca nou Procuror Șef la DNA.
si unde cere ziaristul striblea ca toti care au incalcat legea sa se duca la puscarie!?
o glumita de articol in care kovesi si livia stanciu mai nou, ca si aici e buba mare, sunt trecute cu vederea si sarit la dragnea. cu ce e mai vinovat dragnea ptr referendumul ala decat astia care „infaptuiesc” justitia si au falsificat probe, trucat procese si ce naiba au mai facut?
daca procuratura si judecatorii de la varf sunt la fel ca politicienii atunci plangem toti la mormant strain, ca ori ne fura unii ori ne-o trag celelanti.
toti astia cu anticoruptia in gura daca-i dadeau un sut in cur lu kovesi cand trebuia, adica de pe la scandalul cu plagiatul, nu mai era azi pericolul ca atunci cand trage usa dupa ea, la plecare, sa prinda si degetele anticoruptiei intre usa si tocul ei.