Chiar cu partidul, ca să fim înțeleși. Căci în România Partidul Piraților e o singură persoană, Claudiu Mărginean. A doua, Cristian Bulumac este plecată la Bruxelles, lucrând la Parlamentul European. Cei doi cetățeni, laolaltă cu un al treilea, Ionuț Valentin Cucu au săvârșit un lucru care va putea fi hotărâtor în politica anilor viitori. Curtea Constituțională le-a aprobat cererea care spune că nu sunt necesare 25 de mii de semnături pentru constituirea unui partid. În fapt, un număr limită este neconstituțional zice Curtea. În opinia mea, asta e o schimbare pe cale să redefinească România. Așadar:
Cine sunteți?
Cluadiu Mărginean: Sunt un fel de pensionar, fost om de afaceri. Sunt it-ist, dar de fapt sunt un cetățean multitasking. Am o cafenea, dar încerc să și redeschid primul cinematograf din Transilvania, deschis pe la 1910.
Ce vreți să schimbați atât de mult încât vă trebuie un partid?
Vreau să înlătur toată mizeria din sistemul nostru. Nu e firesc să muncesc mereu cu un ștreang deasupra gâtului. Mă refer la afacerile mici. Un SRL trebuie să fie un mijloc de a trăi bine, nu o sursă de stress permanentă. Aici, dacă ai o mică afacere, statul te călărește. În Austria, de exemplu, dacă faci un SRL, statul nu-ți pune nicio piedică. N-au ăia nici casă de marcat. Aici suntem la cheremul corporațiilor. Orice afacere mică este strivită.
Așa v-a venit ideea cu partidul? De la casa de marcat?
Atenție, noi suntem partid în ilegalitate, așteptăm să fim legalizați.
Au mai fost încercări de a înfrânge la CCR, bariera numărului de persoane pentru constituirea unui partid politic? Ce ați făcut diferit?
Am abordat calea cea mai naturală. Nu ne-am repezit să ajungem în fața Curții spunând că trebuie scoasă bariera. Ne-am dus la Tribunalul București, cel care înregistrează toate cererile, și am depus toate documentele necesare. Am făcut statut, ștampile, avem sediu, membri. Le-am depus pe toate la tribunal, mai puțin lista cu cele 25 de mii de semnături. În locul ei am depus o excepție neconstiționalitate. Am explicat că nu avem voie să colectăm date personale, gen CNP, adresa, de la oamenii de pe stradă. Judecătorul a apreciat corect și a trimis la CCR, care a desfăcut bariera.
Ce urmează?
Parlamentul are 45 de zile să modifice legea, dacă nu, ea se va aplică fără articolul declarat neconstituțional. Atunci ne vom înscrie și noi. De altfel, România este singura țară în care Partidul Piraților nu este înregistrat. După ce a apărut în Suedia am reușit să avem și doi europarlamentari. Există și un Partid al Piraților European la care am aderat și noi în 2010.
Spune-mi două vorbe despre temele principale pe care le vizează un partid. Uite taxele…
Nu cad în capcana asta. Nu avem un program conturat în detaliu. Avem nevoie de o perioadă de timp pentru a vedea exact ce trebuie să propunem în această materie.
Totuși trebuie să fie câteva lucruri mari asupra cărora aveți o viziune.
Da, modul în care alegătorii relaționează cu Parlamentul. Asistăm la un eșec al democrației reprezentative. Trimitem niște oameni în Parlament și apoi legătura cu ei este vagă. Au niște birouri parlamentare, dar asta nu e mare lucru. Oamenii din Parlament nu mă mai reprezintă, ei reprezintă niște grupuri de interese. Asta trebuie înlocuit cu o democrație participativă.
Adică?
Să zicem că cei trimiși în Parlament au de dezbătut și votat într-o săptămână de acum încolo o lege. Înființăm niște platforme de dezbatere online. Legea se pune acolo în discuție și apoi cetățenii pot depune amendamente și pot vota. Ai acces de oriunde. Mai mult poți să-ți delegi votul cuiva care chiar se pricepe la problema cu pricina. Așa votul din Parlament va avea o bază de participare mult mai mare decât cea actuală și va fi mult mai apropiat de cerințele alegătorilor. Tipuri de astfel de platforme funcționează deja în comunități mici din Germania și Elveția. Este o explicație simplificată mult pentru înțelegere. Cum funcționează mai pe larg, găsiți pe site-ul nostru.
Deocamdată atât pe tema asta. Nu știu dacă PP și Claudiu Mărginean vor intra în Parlament, dar ce mi-e clar este că au făcut o breșă imensă în actualul sistem politic. Mai multe duminică, la Ultimul Cuvânt.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!