Am văzut planul de relansare economică al guvernului și, dacă totul merge bine, în șapte ani o să avem o țară ca o floare. Important este însă să găsim și banii și administrația care să împlinească toate promisiunile, care nu sunt mult diferite de toate campaniile electorale trecute.
Există două componente ale acestui plan de relansare. Una este realistă și pe termen scurt. A doua este pe alocuri utopică și probabil ne va mai lua o generație ca s-o vedem în realitate. Ambele părți au, însă, un puternic iz electoral.
Prima parte este o promisiune pe care PNL o va îndeplini, probabil, indiferent de costuri. Guvernul a pus la punct o schemă de împrumuturi rapide pentru companii, fie că sunt IMM-uri, fie că sunt companii mai mari.
Exemplele sunt foarte multe și aceste granturi, cum se numesc, merg de la 2000 de euro până la șase milioane de euro. Banii pot fi folosiți începând de la plata facturilor și a chiriilor, dar și repornirea tehnologică a unor utilaje, până la retehnologizarea unor companii. Pe scurt: ai fost afectat într-un mod e COVID, statul îți dă bani să mergi mai departe.
Sunt alocați bani și pentru investiții, dar și pentru start-up-uri inovative. La fel este susținută angajarea unor lucrători noi.
Statul promite să dea jumătate de salariu, dar nu mai mult de 2500 de lei dacă angajezi tineri, persoane de peste 50 de ani sau români care au revenit din străinătate.
Sunt bani și pentru relocarea unor companii în România sau dacă vrei să faci agricultură. Aici banii se dau de la irigații până la dotarea unei ferme. Și, da, statul îți garantează diverse împrumuturi la bancă, mai ales dacă ai nevoie de lichidități cu care să-ți duci activitatea obișnuită.
Există și o componentă masivă de protecție socială. Asta înseamnă șomaj tehnic plătit pe mai departe, de asemenea plata muncii flexibile. Vorbim până și de diverse vouchere care se vor da unor bătrâni pentru mese calde sau rechizite, îmbrăcăminte și încălțăminte acordate unor copii nevoiași.
Ce v-am povestit eu aici costă cam 30 de miliarde de euro. O parte din bani vin de la buget, o parte sunt bani europeni, din mai multe programe aprobate sau în curs de aprobare și o parte vin din împrumuturi. Aș pune mâna în foc că PNL va face tot posibilul ca acești bani să intre în economie, iar unii să ajungă chiar înainte de campania electorală.
Programul are și o parte de finanțare, relansare și reconstruire a României. Știți voi, cum spunem noi mereu aici: stradă școală și spital.
Partea asta ar dura până în 2027 și ar presupune 3000 de kilometri de autostradă și drumuri expres, 3000 de kilometri de cale ferată, 3 spitale regionale, investiții pentru transformarea digitală a administrației și chiar mai multe linii de metrou. Să vă mai spun că trebuie reconstruite sau renovate 2488 de școli sau că se aduc apă și gaz la țară? Dar că se vor construi și drumuri de care azi ne este rușine?
La cum s-a descurcat administrația din România, partea această din urmă este aproape utopică. Nu neapărat ca finanțare pentru că Europa promite și ea o parte din cele 77 de miliarde de euro necesare. Dar mă îndoiesc de capacitatea noastră administrativă de a realiza așa un plan măreț și nicidecum în șapte ani. Nu e ca și cum politicienii și funcționarii din clientela lor s-au trezit odată cu această criză și au hotărât că așa nu se mai poate.
Deocamdată România asta europeană e un plan pe hârtie, e și foarte costisitoare, nu avem nici toți banii și pare foarte-foarte departe. Trebuie să recunoașteți însă că promisiunile fac toți banii
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
De 30 de ani avem aceleasi promisiuni si mergem mereu dupa fenta.
Cred ca presa ar trebui sa inceteze promovarea acestor promisiuni (mai ales folosind titluri bombastice cum am vazut la alte publicatii) si sa se preocupe mai mult cu urmarirea implementarii lor.
Am avut programul din scoarta in scoarta al PSD din care as ales praful, mai ales de partea de investitii. Eu personal as prefera un partid realist, care sa nu promita nimic pana cand nu vede situatia reala din teren si doar pe urma sa vina cu 2-3 proiecte mari care pot fi duse pana la capat pe perioada unui singur mandat.
Bazându-se pe credinţa în Dumnezeu, pe adevăr şi cinste, partizanii din Munţii Făgăraşului au reuşit să întârzie cu câţiva ani buni instaurarea ideilor bolşevice în zonă.
Elevi, studenţi, susţinuţi atât de reprezentanţi ai intelecutalităţii zonei, cât şi de ţărani s-au opus orbeşte ororilor comunismului. Lupta lor a durat mai mulţi ani. și pentru asta zona a fost neglijată, foarte puțin a fost sprijinită pentru a se dezvolta, și acum pentru că comuniștii nu uita și nu iartă: în marețul lor plan propagandistic…. NIMIC PENTRU INFRASTRUCTURA RUTIERĂ ȘI CALE FERATĂ ÎNTRE BRAȘOV ȘI SIBIU😡 , NIMIC PENTRU ȚARA FĂGĂRAŞULUI 😡 Sa nu utam ca liderul PNL provine din zona iar taticul lui în perioada 1948 – 1956 a fost căpitan al Securităţii la Serviciul Raional Stalin așa se explică cu câtă dragoste privește el ȚARA FĂGĂRAŞULUI😡
Dar domnule Striblea, ce altceva realizam in stilul acesta de a ne raporta nemultumiri, decat o oarecare descarcare umorala, cand ne aduceti la cunostinta aspecte precum cele de mai sus. Eu va propun ca dvs. sa va faceti purtatorul de cuvant al opiniei cititorilor, catre…oficiallitati. Altfel, totul ramane „asa cum s-a stabilit, in tren”. Cautati forme de interventie concreta catre guvernanti, sau cel putin catre partidul aflat la putere. Pretindeti raspunsuri/replici ale lor, altfel asistam la un flux steril de reclamatii,pe care nimeni nu le inregistreaza „acolo sus unde trebuie”. Eu sunt tot mai convins ca actualii nostri guvernanti (si aia de mai inainte…) sunt incapabili mental dar mai ales profesional, sa rezolve lucrurile. Fac si ei ce pot, urmarindu-si in paralel si interesele lor de „grup”. Nimeni nu a auzit pana acum ceva despre realizarile lor profesionale. Nimeni. Ii afli pe toti numai ca fiind membri ai unui partid sau altul. atata tot. Asadar, dl. Orban pe unde a lucrat si ce facut? Liniste. Madam Raluca….?,dar madam Gorghiu?. Dar dl. Citzu?. Si ceilalti din staf, ce au facut ei ca sa merite „increderea poporului electoral”?. Habar n-avem. ceea ce e grav, nu-i asa?. Eu atunci am sa devin atent la „vorbele” lor cand ii voi vedea inttr-o confruntere „profesionala”, cu adevaratii profesionisti. Ati auzit dvs. candva/cumva ceva despre AGIR.?. Asta e Asociatia Inginerilor din Romania…I-a intrebat pe acestia, cineva, ceva, candva?. Pai cum hotarasc guvernantii alcatuirea programelor d eguv.?. Cu cine se consulta?. Cu Academai Romana, cumva?. Cu Universitatile si Institutele Politehnice din Romania?. Nu!. O fac acolo intre ei, „in cercul lor cel stram si rece, unde norocu ii petrece”. Discutam asadar despre niste…epigoni, deloc prosti insa, adevarati profesionisti ai disimularii atentiei electoratului, de la lucrurile serioase. iata si „povestea asta” cu coronavirusul, cum e tratata: exclusiv…statistic. Asta vreaoare publicul? Poate ca da, insa numai cei limitati mental.
Aseara am vazut un documentar despre modul si maniera in care portipendada politica isi rezolva problemele ei de odihna si relaxare.Erau pomeniti Elena Udrea, dl.Cocos si dl. Flutur, cu ale lor „statiuni private si exclusiviste”. Ma intreb asa ca omul simplu: daca asa ceva este cunoscut, de ce nu se intampla nimic?.
iata ocazii in care dvs. si colegii dvs. trebuie sa interveniti concret, alegandu-va metodele potrivite, conform cunostintelot pe care le posedati. Sa va „vedem” porpunand ceva concret si atacand „la baioneta”. Altminteri ramanem in zona: bla,bla,bla. de 30 de ani, incoa`.