Paul Olteanu, Mind Architect: „Școala din România ne învață să-i desființăm pe ceilalți”

Pe scurt, Paul Olteanu este realizatorul podcastului Mind Architect, cel mai ascultat din Româna și, probabil, cel mai cunoscut trainer în neuroștiință și psihologie de la noi. Paul este cunoscut pentru efortul său public de a ne ajuta să înțelegem mecanismele creierului, dar și al relațiilor dintre noi. El a pregătit și a ținut cursuri cu peste zece mii de angajați și lucrători din companii și instituții românești.

Aici este pagina unde găsiți cam tot ce trebuie să știți despre Mindarchitect.

Cu ajutorul lui Paul eu am deslușit câteva dintre mecanismele care ne fac rău și pe care am putea să învățăm să le stăpânim. De exemplu, înregistrarea cu el am realizat-o într-o zi de duminică, de acasă și asta ne-a dat prilejul să vorbim despre noul nostru fel de a munci.

Iar asta înseamnă că „uneori nu mai putem face diferența dintre muncă și casă.” Pentru unii dintre noi, asta înseamnă că o să ne îngrășăm. Pentru că vom vrea s ă trecem de stres mâncând. Și l-am rugat pe Paul să-mi dea un pont despre cum să nu mai fac asta.

Dar, pentru mine, ideea de bază a acestor interviuri este să încercăm să trecem de la problemele individuale la cele ale societății. Iar aici, trăim o dramă, spune Paul Olteanu. ” Cel mai important lucru care ține de bunăstarea noastră mintală este calitatea relațiilor personale. Or, aici, pandemia, a lovit în însăși esența noastră.”

Câteva recomandări

Dacă am zis mâncare, trebuie să citiți și aici

Și, desigur, nu uitați de Vorbitorincii

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

5 comentarii la Paul Olteanu, Mind Architect: „Școala din România ne învață să-i desființăm pe ceilalți”

  1. mike spune:

    Foarte interesant! Multumim pentru acest interviu! Legat de motivatia vaccinarii, cred ca vaccinarea ar trebui legata de sanatate, nu de carciumi, meciuri, nunti. Nu toti oamenii merg pe stadioane sau la nunti… Trebuie explicat ca boala este foarte periculoasa, iar solutia este deocamdata acest vaccin. Problema apare atunci cand vaccinarea este politizata excesiv si utilizata pentru a crea constrangeri. Dar aici este alta poveste.

  2. gabi spune:

    Acest domn Olteanu intitulat pompos mindarchitect (pe bune??) face parte dintre persoanele care lasă impresia că ar avea competențe în psihologie el nefiind de fapt psiholog. La o verificare pe site-ul Colegiului Psihologilor al psihologilor acreditați se poate vedea clar acest lucru. Mă întreb de ce acordați credit acestor pseudopsihologi care doar manipulează oamenii prin vorbe. În domeniul sănătății se lucrează cu oameni și tocmai din acest motiv este nevoie de competențe atestate, nefiind de ajuns simpla autoinstruire. Este plin internetul de impostori care profită financiar (favorizați și de lipsa unor luări de poziție oficiale și aplicarea deficitară a cadrului legislativ). Personal consider că acești traineri și coaches își depășesc de multe ori competențele. Să nu ne mai lăsăm prostiți și manipulați de acești semidocți profesional.

    1. Cătălin Striblea spune:

      Paul Olteanu nu este psiholog și nu a susținut vreodată acest lucru. Mindarchitect nu este o titulatură, este titlul podcastului său și al site-ului său. El nu face terapie, nu pune diagnostice, nu lucrează individual cu oameni și nu are pacienți. Într-adevăr predă cursuri pentru angajații de corporații, care să îmbunătățească relațiile de muncă. Nu are nicio legătură și nu lucrează vreo secundă în domeniul sănătății. El este expert în comunicare, iar acum este și student la psihologie. O mai amplă prezentare este aici. https://mindarchitect.ro/paul-olteanu/. Ca să puteți să-l catalogați impostor sau cum vă place, ascultați podcastul său. Mulțumesc de mesaj.

  3. gabi spune:

    E interesant că un om de media consideră nesemnificativă în context folosirea termenilor mindarchitect, neuroștiință, etc. Veleități de psiholog am mai văzut și la vedete gen Oana Lis sau Adriana Bahmuțeanu. Persoanele menționate au depășit deja stadiul de student (sic!) Domeniul în sine e incitant iar accesul în profesie e destul de permisiv (este o opinie pur personală). Și privitor la Covid 19 sunt păreri împărțite și se pare că și greu de clintit. Fiecare e liber să acorde credit cui vrea. Mulțumesc pentru timpul acordat.

    1. Cătălin Striblea spune:

      Doamnă, ce spuneți aici sunt vorbe. Este mai simplu. Bănuiesc că sunteți om de specialitate. Vă rog luați una dintre temele abordate de Paul și spuneți-ne ce a greșit, unde nu este abordarea corectă, ce anume din punct de vedere psihologic este incorect și mai ales ce rău poate să facă. Mindarchitect este cel mai ascultat podcast din România. Are 2 milioane de ascultări. Cred că e important pentru oamenii care-l ascultă să le spuneți ceva concret, nu doar să ridicați niște semne de întrebare. Deocamdată nu mi-ați putut explica ce greșește. Aștept. Cu citate și explicații. Mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!