Hotnews a publicat ieri o hartă care s-a viralizat pe tot internetul, în mii și mii de distribuiri. Pentru că o imagine spune mult mai mult decât toate analizele politice. Iar harta este cinstită în roșul și în rozul ei.
România este înconjurată de țări cu puternice curente anti-europene. Nu o să spun că toată lumea trece de partea rușilor, dar pot spune că văd o altfel de Europă decât una ferită de curentul rusesc.
Bulgaria are un nou președinte căruia Rusia nu-i displace. E adevărat țara păstrează puternice legături cu NATO, e parte din UE, dar nici nu pun mână în foc că va sprijini tot ce vrea Europa civilizată. Serbia are mereu reminiscențe împotriva NATO, un curent slav hotărât și suferă că Europa o lasă în afară.
Ungaria a devenit profund naționalistă sub Orban, Moldova anunță prima vizită la Moscova, iar Ucraina se luptă intern cu proprii demoni alimentați de Rusia. De fapt, cred că Rusia are o contribuție majoră la alimentarea diverselor scenarii dințările estice. Sunt convins că Putin nu a stat cu mâinile în sân. Dacă americanii l-au acuzat de interferență cu alegerile lor, îmi închipui că state mai slabe nici nu au deschis gura.
La sfârșitul anilor 30, noi am mai văzut scenariul acesta. Ungaria era fascistă, Bulgaria făcea parte din aceeași axă. Iugoslavia era ruptă intern, iar grupările fasciste din Croația își făceau drum spre putere. Noi aveam graniță și cu Cehoslovacia, care urma să fie ocupată. Polonia a ținut steagul sus ca și acum, iar URSS se pregătea să vină.
Nu vorbesc nicidecum de război. Remarc doar similitudinea că, după 80 de ani, tot împreună cu Polonia suntem și că drumul spre Europa așezată trebuie să treacă printr-o lume naționalistă și dispusă să tranzacționeze cu Rusia. Căci în anii 30, puterea fascistă tranzacționa cu Rusia.
După acest episod soarta noastră nu a fost bună. Deocamdată, România este singurul stat din zonă care nu are o formațiune mare, eventual la putere, care să tranzacționeze cu Rusia. Și asta va fi următoarea bătălie aici. Nu știu cine va fi dispus să o facă, dar în campanie electorală, ideile periculoase se adună.
Doar una dintre ele. Deunăzi, Victor Ponta spunea că trebuie să alegem între școli plus spitale și dotarea armatei, conform angajamentelor NATO. Asta în condițiile în care americanii aduc o grămadă de forțe aici. Nicicând nu avem de făcut alegerea asta. Nu există o astfel de alegere pentru noi și este pentru prima oară când o aud în politica românească. Și sper să rămână acolo, la stadiul de idee ciudată, fără urmări majore.
Dar să nu vă mire câte forțe se vor consuma în perioada următoare pentru a readuce România acolo unde era acum 20 sau 30 de ani. Întrebarea este câți vor rezista.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
Un comentariu la “Parcă am mai văzut harta asta. Dar era 1930”