În sectorul 2 a avut loc o dezbatere politică pentru îndepărtarea statuii filosofului și scriitorului Mircea Vulcănescu, celebru în anii 40, dar cu simpatii naziste și cunoscut antisemit. Deși legea impune scoterea statuii de pe soclu, acest lucru nu s-a petrecut. Pentru Cătălin Striblea și Lorand Balint este un moment potrivit să discute despre rostul și rolul statuilor în spațiul public. Și mai ales despre durata lor de viață.
Lorand Balint este om de marketing, Head of Publicis Sports. a lucrat în companii globale de marketing, în poziții de top. Este școlit la ASE, dar are cursuri la New York, Boston, Londra, Ierusalim, Amsterdam. Predă ca profesor asociat la ASE sau la MBA-ul Româno-Canadian. Este editorialist în publicații de afaceri sau de sport.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
Buna ziua !
V-am ascultat emisiunea difuzata la Europa FM avand ca subiect suspendarea meciului de fotbal dintre Sepsi OSK Sf. Gheorghe (Covasna) si F.C. Universitatea 1948 Craiova (Dolj). Incercand sa pareti a fi echidistant, cred ca ati dus discutia intr-o directie extrem de sensibila. Nu prea ati acceptat si parerile celor care v-au spus ca s-a mai intamplat ceva asemanator si cu galeriile altor echipe de fotbal care au mers in Tinutul Secuiesc. Probabil ca arbitrul Andrei Chivulete a procedat corect din punct de vedere al aplicarii regulamentului. Dar, asa cum in timpul meciului se spune ca este bine ca deciziile arbitrului sa fie atat in spiritul regulamentului, dar si al jocului, tot asa trebuia procedat si ieri. Daca arbitrul Andrei Chivulete a fost extrem de sensibil la scandarile triviale venite dinspre grupul de suporteri craioveni, putea sa ceara organizatorilor sa dispuna evacurea acestora din sectorul de tribuna in care se aflau. Sau, in cele 10 minute in care a trimis echipele la vestiare, sa solicite traducerea din maghiara in romana a scandarilor suporterilor covasneni. Poate ca ar fi avut parte de ceva „surprize” in cazul unei traduceri fidele. Credeti ca ei nu stiu sa trimita tot felul de „amabilitati” adversarilor ?! Oare, termenul arhicunoscut de „m..e” nu are un corespondent si in limba maghiara?! Din ceea ce am vazut la TV, nu cred ca erau mai mult de 100 de suporteri craioveni in tribuna . Ce se va intampla cand, la alte meciuri de fotbal, si nu numai, galeriile echipelor care se confrunta vor fi formate din mii de oameni ? Care, bineinteles, se vor „complimenta” reciproc. Avand precedentul creat, arbitrul respectiv va trebui sa decida suspendarea meciului. Daca nu o va face, vor aparea discutii. Suporterii echipei de fotbal Rapid Bucuresti, care merg si la celelalte sporturi de echipa ale clubului, sunt mult mai „liberi” in exprimare decat cei din Craiova. Cred ca, daca erau 1.000-2.000 de suporteri rapidisti care ar fi scandat trivialitati in tribuna stadionului din Sf. Gheorghe, nu ar mai fi suspendat arbitrul Chivulete meciul. Utilizarea limbii materne este obligatorie in administratia locala si institutiile statului in localitatile in care ponderea populatiei apartinand minoritatilor etnice este de cel putin 20% din totalul populatiei acelor localitati. Un stadion de fotbal este o institutie publica apartinand adminstratiei locale sau a statului roman ?! Echipa de fotbal Sepsi Sf. Gheorghe este o entitate juridica de drept privat afiliata la FRF si Liga profesionista de fotbal ale Romaniei. Deci, pe acest stadion ar trebuie sa fie prezente simbolurile statului national roman. Anunturile la statia de amplificare a stadionului sa fie facute , in primul rand, in limba romana, limba oficiala a tarii.
Cred ca sunt o persoana toleranta, nu am nimic impotriva traditiilor si culturii secuiesti. Am mers de mai multe ori in judetele Covasna si Harghita, ne-am bucurat de frumusetea locurilor, nu am avut probleme de comunicare, chiar daca unii dintre cei din zona vorbesc destul de greu romaneste.
Dar, intr-o competitie sportiva, cand ies la iveala si unele orgolii, trebuie procedat cu multa intelegere, cu tact.
Daca aplicam ad-littteram niste prevederi ale unui regulament , urmarile pot fi imprevizibile.
Cum credeti ca va fi primita de-acum incolo galeria echipei de fotbal Sepsi Sf. Gheorghe pe alte stadioane ale tarii ?! Cu flori ?!
Suporterii covasneni insotesc si ei echipa la meciurile din deplasare.
I-am vazut si aici, in urma cu 4-5, la meciurile echipei feminine de baschet Sepsi OSK disputate impotriva echipei locale in Liga nationala de baschet.
Bineinteles, de fiecare data a fost cantat Imnul Secuiesc, iar echipa a fost chemata la raport, in fata galeriei.
Asa dupa cum s-a intamplat cu simulacrul de echipa nationala de hochei a Romaniei.
Nimeni nu a avut nimic impotriva lor, la abschet este altceva.
Dar, intonarea acestui imn, oriunde si oricand, nu este, oare, o provocare ?!
Vali Ionescu – Alexandria