Nenorocirea de la Ferma Dacilor pare să fi fost construită cu sârguință și precizie. Potrivit relatărilor, locul nu are niciun document care să-I permită funcționarea. Nici măcar încercările de intrare în legalitate nu au avut succes, atât de prost a fost făcută documentația de-a lungul timpului.
În schimb autorii dezastrului au știu să construiască altceva: rețeaua putredă care să acopere incapacitatea de funcționare. Primari, consilieri locali, autorități județene, nimeni nu a putut sau nu a vrut să aplice legea. Probabil, o ciorbă și o cazare s-a găsit pentru toată lumea. Nu a contat că nu sunt acte, treaba merge și așa. Și ca toată lumea să fie sigură că lucrurile merg ca unse s-a aplicat și discountul de autoritate, vezi contractul cu polițiștii.
Peste toată putreziciunea s-a presărat praful de naționalisam și de patriotism absolut necesare în astfel de situații. Aici lucrează un român de-ai noștri, om bun care vrea mai binele țării.
Este o rețetă pe care o știm deja de la Crevedia sau Odorheiul Secuiesc. Patroni șmecheri care încalcă reguli cu ajutorul statului. Doar că aici am o observație.
Statul înseamnă oameni. Iar oamenii noștri, buni români, nu respectă reguli. Nu este ca și cum trăim într-o societate în care doar funcționarii de la stat nu respectă reguli. Ei o fac împreună cu semenii noștri. Cu mulți dintre ei, uneori cei mai mulți. Căci, iată, la Ferma Dacilor nu s-a găsit nimeni care să spună nu: politicieni, angajați, funcționari publici.
Tare mi-e teamă că nu este o chestiune de stat, ci una de societate. Și că statul se vede cel mai bine pentru că de la el aștepți control și îndrumare. Dimpotrivă, oamenii de la stat se uită la greșeală, o încurajează și închid ochii pentru o ciorbă. Dar asta pentru că de prea multă vreme, prea multă lume a greșit alături de ei.
Concluzia acestei noi tragedii impune două tipuri de concluzii. Sau de rezoluții, dacă vreți.
Afacerile românești trebuie să devină mai mult decât o mașină de făcut bani cu rice preț. Este obligatoriu să intre într-o zonă de civilizație în care respectul față de client să însemne și aplicarea legii. Asta implică și control de stat, dincolo de faza pe ciorbă.
Al doilea lucru este în strânsă legătură cu primul, dar ne privește pe toți individual. Iar dacă este ceva ce puteți face mai bine anul acesta, este lucrul simplu de mai jos.
Să-ți faci treaba la locul de muncă astfel încât să nu omori pe copiii altuia. În speranța că nici alții nu-I vor omorî pe ai tăi. Până când nu înțelegem asta, nu ne facem bine.
Photo: Bogdan Buda, Inquam Photo
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!