O golăneală din Codul Fiscal

A trecut neobservat până zilele astea că de anul viitor, odată cu acest nou Cod Fiscal, grădinițele și școlile private vor plăti impozite. Până acum această afacere a fost ocolită de stat ca un sprijin, dar și pentru că acolo era o șmecherie. Multe dintre acestea funcționau pe diverse fundații și asociații și așa se făcea scutirea.

Statul român acționează aici însă cu o dublă măsură. Pentru că ani de zile a refuzat să plătească, potrivit legii, sumele de bani pe care le datora acestor organizații. Din 2011, legea educației prevede că învățământul este finanțat pe număr de copil. Adică banii urmează copilul. De patru ani, toate guvernele României au refuzat să plătească banii datorați. Cred că o impozitare se poate face doar dacă statul își plătește datoriile.

În al doilea rând, măsura se aplică unui grup restrâns de companii, care au făcut la o concurență corectă sistemului public. Companiile acestea pot fi numărate pe degetele de la o mână, scrie profit.ro. De foarte multe ori, calitatea învățământului din aceste companii este în regulă. Sunt câteva școli și licee cu un palmares foarte bun. În această situație, statul practic omoară un competitor care, pentru o parte a populației, ar fi putut fi o alternativă la un sistem care stă să dea faliment. Măsura corectă ar fi fost încurajarea acestei afaceri, care ar fi degrevat și o parte din cheltuielile statului.

Noua taxă va fi suportată tot de părinții care își duc copiii la școlile private. Asta în condițiile în care statul nu dă niciun fel de deducere de impozite sau oricare altă facilitate acestor oameni. Închistarea asta în sistem ne va costa pe toți. Guvernanții preferă să controleze tot, deși asta înseamnă costuri uriașe și bătălii nesfârșite.

Și acum golăneala. Într-o țară normală, toată lumea trebuie să plătească impozite. De acord. Dar într-o țară anormală, ca România, doar școlile și grădinițele private sunt impozitate. Deși ele au mai puțin cursanți decât facultățile private. De ce credeți că statul încurajează învățământul superior privat și nu pe cel preuniversitar? E vreo politică de concurență a facultăților de stat? Există vreo universitate particulară care este în vreun top european al performanței?

Nici vorbă. Dar facultățile private au altă calitate majoră: sunt mașina de făcut bani a politicului. De la salariile grase plătite unor parlamentari, până la banii întorși în campanie, totul s-a constituit într-un sistem greu de doborât. Niciun ministru, guvern sau parlamentar nu a putut opri uriașa mașină de făcut bani. Calitate minimă, profit maxim este deviza acestor instituții, care au reușit să fenteze din nou statul, acum chiar și în ce privește una dintre instituțiile sale fundamentale.

E poate cel mai bun exemplu despre funcționare României, unde numai puterea grupurilor de interese și apartenența la o gașcă te poate propulsa sau ajuta.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!