Primul lucru care trebuie spus. Noi nu avem ce discuta despre viitorul pe care Dragoș Bucur și Dana Nălbaru îl asigură copilului lor. Este familia lor, este decizia lor . Ei știu cel mai bine ce îi trebuie copilului și cum vor să-l ajute să meargă în viață.
Câtă vreme această decizie nu implică violență, traume sau lucruri care pot afecta dezvoltarea emoțională a copilului, societatea nu trebuie și nu poate să intervină. Și nici statul. Dacă ei consideră că ea se va putea descurca pe viitor fără diplome, oriunde va merge pe lumea asta, iarăși este decizia lor. Una periculoasă, dar decizia lor. Au timp să revină.
Spun asta pentru că în mod evident, copilul lor va primi o formă de educație. Se va întâlni cu profesori, va discuta obiectele, nu după o programă, dar va ști. Deci nu aici trebuie să ne uităm. Avem însă un lucru care ne leagă pe toți. Cu care toți ne confruntăm. De fapt, elefantul din sufragerie pe care nu vrea să-l vadă nimeni și de care ar trebui toți să vorbim.
De ce au ales acești oameni să-și scoată copilul din învățământul public? Pentru că homeschooling-ul este un sistem privat, altfel organizat. Răspunsurile lor aici. Dar eu o să traduc.
De câte ori nu v-ați enervat acasă de milioanele de teme pe care le primește copilul?
De câte ori nu v-a scos din sărite fraza ”noi facem aici performanță, cine nu poate ține pasul asta e…”Ca și cum școala românească nu ar mai trebui să se ocupe de toți elevii.
De câte ori ați știut că trebuie să mergeți la pregătire, ca să puteți merge mai departe în școală?
Corupția vă enervează? Dar faptul că sunt ore la care nu toți profesorii sunt pregătiți?
Dar multe dintre obiectele alese le înțelegeți? De câte ori nu v-ați plâns de programă?
Să vă mai spun? Nu. Le știți în fiecare zi, pentru că este viața noastră. Și noi credem că așa trebuie mers mai departe. Că a face parte din sistem este un dat și ne este frică să ieșim în afara lui.
Când viețile a milioane de oameni sunt croite într-un fel simetric și când lumea te împinge pas cu pas încolo, crezi că nu ai ce face mai bine pentru copilul tău, decât să-l ajuți să treacă prin furcile sistemului. Și nimeni nu spune că e greșit.
Până la urmă, viața lor se va desfășura tot în sistem, tot cu multe reguli. Se vor izbi zilnic de problemele generate de școală. Șefii și companiile lor se vor purta ca atare și tu nici măcar nu te mai gândești că se poate și altfel.
Dana și Dragoș au spus că se poate altfel. Au luat decizia, merg mai departe pe alt drum. Nu este rostul nostru să judecăm fericirea lor. Dragoș v-a rugat să nu aruncați cu pietre. Cred că este imposibil. Natura umană spune altfel. Dar dacă nu vă puteți stăpâni, bucurați-vă că o să aveți un concurent mai puțin în sistem. Eu o să mă bucur doar pentru fiecare copil fericit. Apropo, dacă ați avea mulți bani? L-ați trimite în străinătate la școală?
Altfel, vă pasă de povestea asta pentru că pe ei îi știe toată lumea. Căci, în rest, nimeni nu se agită că în România pleacă de la școală zeci de mii de copii anual și ei nu merg la niciun homeschooling. Ci la câmp, la muncă sau la furt. Dar aici nu mai aveți opinii.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
Foarte bine spus. Eu merg si mai departe si afirm ca toata mizeria asta de sistem este creata special pentru a pune la picioarele unui grup mic foarte organizat si cu tendinte criminale un grup mare de oameni. Suna a teoria conspiratiei in mintile multora, dar in realitate este o conspiratie la vedere. Daca studiem cum a aparut conceptia asta de scoala publica si ratiunile din spate ne vom minuna.
Eu am descoperit ca este o forma de socialism, foarte strans legata de alte forme de socialism (banci centrale), special construita pentru controlul indivizilor incat sa le rapeasca individualitatea si puterea intrinseca. Cine mai procedeaza asa? Nu sectele, cultele si alte ideologii?
Acele diplome nu sunt nimic altceva decat o forma de control a mintii, o forma de a arata cat timp individul a pierdut in interiorul sistemului, cat de bine ii este controlata mintea si ce pozitie are in ierarhia sociala (creata artificial). Un om poate poseda inteligenta si vointa de munca si fara acele diplome, iar un angajator serios este mai mult interesat de productivitate si eficienta.
Am sa aduc in discutie foarte si legea lui Jante https://en.wikipedia.org/wiki/Law_of_Jante
pentru a observa ca anumiti indivizi din societatea noastra se comporta exact dupa aceasta lege.
In concluzie, tot sistemul este o inginerie sociala, o fabricatie a unor „ganditori”, un fapt foarte bine demonstrat de John Taylor Gatto prin lucrarile sale.
Pentru a recupera puterea individuala, exact asta trebuie sa se intample, lumea trebuie sa caute sa nu se mai foloseasca de aceste sisteme, gen scoala, banca, multinationale, adica indivizii sa caute acea independenta fata de ele sau cel putin sa-si creeze plase de siguranta in asa fel incat daca aceste sisteme esueaza (cum se intampla astazi) individul sa aibe un loc de refugiu.
Felicitari pentru articol si mult succes!
Sunt absolut de acord! Felicitari curajosilor parinti!!!!!!-
Si daca pe ei nu i-ar fi stiut toata lumea, nu ati fi catadicsit sa dati marea stirea a retragerii progeniturii de la scoala. Vedeti domnule Striblea cum e sistemul pe care-l criticati? Vindeti chiar si asta, faceti bani si din asta.
Eu nu înțeleg de ce e asa o mare problemă, eu locuiesc în Statele Unite și aici sunt foarte multi părinți care aleg să își educe copiii acasă. Homeschooling-ul nu e pentru toată lumea, dar dacă părinții sunt dispuși sa își asume responsabilitatea, de ce se bagă alții în ciorba lor?
Domnule, eu nu inteleg un aspect…..de ce a trebuit sa se faca mare comunicat din decizia lor?
Au facut ‘taraboi’ si iata ca ”gramada cere varf”, astfel ca ei sunt vinovati dintr-un singur si mare motiv, au dorit sa mediatizeze si sa faca mare anunt legat de o hotarare strict familiala.
Era foarte simplu sa-si retraga copilul, sa-l trimita unde considera ei de cuviinta, dar in liniste….personal cred ca au vrut sa isi faca putina publicitate (in plus).
Felicitări PTR decizia luată. Sunt de aceeași părere, chiar daca al meu copil are abia 1an. Cand am deschis acest subiect in cercul de prieteni am fost judecată. Nu am zis ca-mi voi tine copilul acasa dar il voi da la o școala particulara, am înțeles ca exista deja in unele orașe fin țara, unde sa pot opta PTR ce doresc sa studieze copilul meu. In învățământul public se fac prea multe obiecte ce nu fac decât sa încerce creierul copilului cu informații inutile.
Felicitări înca o data..!!
Pana in decembrie deja va angaja niste profesori…ce scoala are madam Nalbaru ? Chiar poate pregati la atatea discipline pe cineva ?Dar cine e ea, Einstein ???