Modelul Bolojan. Câteva elemente care pot fi preluate

Săptămâna trecută am fost la Oradea pentru Deșteptarea României, campania Europa FM care pune în dialog experți sau politicieni cu publicul și jurnaliștii. Este un dialog în trei părți care iese din logica obișnuită a taberelor pe care le vezi în presă și ne pune să gândim soluții.

În octombrie, am vorbit despre administrație publică sau modul în care ne arată orașele. De asta am fost la Oradea, considerată de mulți români un model de reușită și civilizație administrativă. O să încerc să explic ce-am văzut și ce-am înțeles din modelul aplicat de Ilie Bolojan, fostul primar al orașului. Mai jos, găsiți întreaga emisiune.

Refacerea fațadelor

Multe dintre fațadele caselor din centru sunt refăcute. Începând din 2010 a existat un program al primăriei care le-a pus la dispoziție oamenilor împrumuturi cu care să refacă fațadele. Programul nu a avut succes. Adică mai nimeni nu a vrut să facă asta. Apoi impozitele au fost mărite de cinci ori pentru cei care aveau fațade neîngrijite.

Impozitul pe un apartament cu două camere este un pic peste 200 de lei la Oradea. mărit de cinci ori ajunge cam la 1100 de lei pe an. Asta vine ca o presiune pentru cei care au aceste case. Apariția acestui tip de supraimpozitare i-a îndemnat pe oameni să recurgă la împrumuturi de la primărie, pe care le pot rambursa în sumă fixă și fără dobândă.

Iar dacă într-un imobil sunt mai mulți proprietari care nu se înțeleg asupra renovării, este de ajuns să pui partea ta într-un cont al primăriei și nu vei mai plăti supraimpozitarea. Programul s-a urnit mai greu, dar când a plecat de pe loc, oamenii au dorit să aibă și ei fațade frumoase ca vecinii lor

Impozitele și taxele suplimentare apar însă într-o multitudine de situații

Termoficarea nu dă rateuri

Orădenii plătesc cel mai mare preț al căldurii din țară, cu cea mai mică subvenție. Încerc să fiu mai clar. Orădeanul plătește cel mai mare preț la căldură, dar gigacaloria este cea mai ieftină din țară. Iar subvenția cea mai mică.

Politica primăriei este ca banii statului să meargă în investiții. Asta va reduce valoarea prețului căldurii, în timp. Concomitent, însă, autoritățile au reparat rețeaua de furnizare și au făcut investiții de 130 de milioane de euro în termoficare. Adică plătești, dar chiar ai căldură și apă caldă. Debranșarea de la rețea este imposibilă într-o zonă bine delimitată. Blocurile noi se racordează la rețeaua primăriei.

Parcările costă

Vrei să parchezi pe stradă la Oradea? Scoți măcar doi lei pe oră. Sau bagi mașina într-o parcare supraterană făcută de primărie. Chiar dacă ai avea loc de parcare în fața casei tale. Autoritățile cred că poți să mergi trei sute de metri de la mașină până acasă.

Și apoi sunt prețuri diferite de la cei care parchează în fața blocului până la cei care parchează la depărtare. Ideea autorităților este ca în timp parcările să devină o afacere rentabilă și pentru primărie, dar și pentru privați. De asta prețul plătit pentru cei 20 de metri pătrați de parcare pe care-i primești trebuie să acopere costul de construcție și întreținere. Și, da, parcarea este un serviciu, nu o obligație a statului față de cetățean. Cât despre parcarea pe stradă sau pe iarbă, aceasta nu durează mai mult de zece minute. Până apare Poliția Locală.

Exproprierile, secretul administrației

Nici Ilie Bolojan, nici actualul primar Florin Birta nu stau pe gânduri când vine vorba de dărâmat imobile care au fost proprietate privată. Este cazul unor care au făcut loc unei parcări lângă spitalul local. Și ale altora 19, dărâmate ca să treacă un drum străpungere către un cartier aglomerat. Și vor veni în continuare.

Un ascultător i-a spus lui Ilie Bolojan , în emisiune, că din cauza asta este un om fără suflet. Fostul primar i-a răspuns că „interesul comunității este mai mare” și că oamenii sunt despăgubiți cu banii înainte și în mod just. În particular spune că a fost înjurat, scuipat și blestemat pentru deciziile acestea, dar că ele sunt corecte pentru comunitate.

Funcționari puțini și bani de investiții

Ca să poată oferi servicii de calitate, o administrație trebuie să aibă bani, spune Ilie Bolojan. De asta ai de ales între un număr mare de funcționari și banii de investiții. Cu cât ai mai puțini angajați, cu atât mai mulți bani de investiții. Lucrurile nu merg mai prost așa, musai. De exemplu, o autorizație de construire se poate da la Oradea în cinci zile, la urgență. Dar un funcționar te sună după patru ca s-o ridici.

Desigur, astea sunt exemplele pe care le vezi și le auzi de la distanță. Evident că sunt o sumedenie de probleme care trebuie rezolvate. Evident că sunt greșeli și că multe lucruri de rezolvat. Și, evident, nu totul este perfect la Oradea. Acestea sunt bune practici care pot fi preluate.

Și încă ceva

Ilie Bolojan spune că este mai ușor să faci toate astea într-un oraș mic. Că e mai ușor la Oradea decât la București. Și adaugă că nimic din astea nu se poate face fără majoritate în Consiliul Local. „O majoritate care să-ți permită să lucrezi patru ani. Măcar un mandat.”

Înțelegeți acum reticența lui de a veni la București. Cât despre președintele Iohannis, îl consideră neinspirat, în ultima vreme. Iar despre Florin Cîțu spune că este lipsit de autoritate. Asta înseamnă că România mai are un pic de așteptat

Foto: Cristi Popescu

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!