Legea cu prevenția miroase a șmecherie

Un lucru trebuie spus de la bun început. Prevenția este necesară, trebuie făcută și ar putea salva multe vieți în România. Avem aici prostul obicei de a nu ne îngriji de noi. Ne ducem târziu al medic, după ce ne doare rău. Nici nu suntem educați altfel. Dar sunt câteva lucruri care nu se potrivesc. Sunt găuri în inițiativă și aceasta trebuie pusă la încercare. 

1.De ce trebuie să facem încă o agenție? De ce noi funcționari, munți de hârtii, bani de tocat? Îmi scapă logica unei astfel de povești. Cred că sunt destule mecanisme prin care să implementezi o astfel de lege. Nu e musai să avem alți politruci sau alți specialiști cu funcții.

2. De unde a reieșit uriașul buget de 0,5 la sută din PIB? A stat domnul Nicolăescu cu pixul în mână noaptea să facă aceste calcule? De ce este necesar să pui în mâna cuiva un astfel de buget uriaș, fără a discuta în prealabil despre povestea asta? De ce nu se pot face deconturi direct de la Casă și după verificări minuțioase? Suma este cu atât mai interesantă cu cât programul din 2007-2008 a costat doar 171 de milioane de euro. De unde această diferență?

3. Nu poți amenința pe cineva că nu-și mai primește tratamentul pentru care a plătit ani buni, pentru că a ignorat voit sau nu perioade din viața sa. Dacă tot contribuie, omul se așteaptă să primească în schimb ceva. Și, atenție, deja serviciile primite sunt la limita de jos. Nu poți amenința niște oameni cărora nu le dai nimic.

4.Cum aplici o astfel de lege, în special în mediul rural, acolo unde nu mai ai rețea sanitară? O să ajungem să avem un sistem în care jumătate din populație nu are acces. Este inutil, contraproductiv și până la urmă discriminatoriu.

5.Sunt curios cine sunt sau ar putea fi partenerii proiectului. Ideile astea nu vin așa de capul lor. Sunt plantate și dau roade în timp. Nu uitați că asta este o idee mai veche a lui Eugen Nicolaescu. El a pus pe roate un program de testări în 2007, în urma căruia susține că au apărut 150 de mii cazuri de persoane care nu știu că sunt bolnave. În 2013, el a reluat ideea: „Vom relua acest program. E greu sa va spun acum cand si sub ce forma. Vom forma colective de lucru si vom vedea cand, cum si sub ce forma vom relua”. Uite că a venit momentul.

Altfel, deocamdată doar s-a aruncat momeala. Suntem testați, dar nu știu exact pentru ce. Asta pentru că PNL nu a ajuns încă la putere. O astfel de lege nu trece fără o firească împărțeală cu PSD-ul. Apoi, și trecută, nu știm dacă va fi îmbrățișată de guvernul Cioloș. Deocamdată se încearcă apele. Cu restul mai vedem. Să nu ne inflamăm, zic.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!