E de așteptat ca legea anti-fumat să aducă ceva pierderi la bugetul de stat. Nu foarte mari, dar unele vor exista. Automat se va fuma mai puțin și niște bani vor înceta să mai vină. Companiile de țigări sunt printre contributorii cei mai mari la stat, după companile petroliere.
Cam 2,7 miliarde de euro vin în fiecare an de la fumători. Firesc, deoarece acciza trece de 60 la sută din pachet, dacă nu mai mult. E undeva pe la 8,24 lei. Ce poți face să compensezi pierderile. Este enervant de simplu.
1. Oprești contrabanda cu țigări din Ucraina și Moldova. Dar nu te mai faci că o oprești, ci o oprești. Și acum când ai scos niște băieți din politică de la butoane, chiar poți să o faci. 500 de milioane de euro anual se pierd din contrabandă. Prinde măcar de 300. Și să nu-mi spui că nimeni nu poate opri deltaplanurile alea care aruncă țigări în România. Că dacă nu putem opri un deltaplan, mi-e groază de avioane.
2. Legalizezi prostituția și o impozitezi. INS spune că s-ar aduce la buget cam 100 de milioane de euro. Știu că-ți urci Biserica în cap, dar ce să vezi, prostituția există și chiar dacă te faci că nu o vezi. Dacă nu ai un mecanism de control, va fi un spațiu doar al crimei organizate. Putem face o dezbatere uriașă dacă e bine sau nu, dar ca să fim sinceri, cu dezbatere sau fără ea, prostituția va exista.
3. Impozitezi Biserica. Ce mai freamăt, ce mai murmur. Să reformulez. Impozitezi proprietățile și societățile comerciale ale Bisericii. De exemplu, Basilica Travel, agenția de turism a bisericii are cam 115 mii de euro profit pe an. Ar fi de impozitat sau nu? Pe lângă bisericile propriu-zise, mai sunt în proprietatea parohiilor diverse clădiri și terenuri. De asemenea, BOR deține fabrici de lumânări. Se poate contribui la stat din acestea? Posibil că da. În măsura în care statul investește în salariile și întreținerea unor biserici se poate merge și în sens invers. Și mă refer la toate cultele, nu doar la cel ortodox.
Lucrurile astea nu se fac de 20 de ani pentru că intră bani în buzunare personale. Da asta trebuie să înceteze la un moment dat. Nu poți să-i pârlești la nesfârșit pe unii cu legi și reglementări restrictive pe unii și pe alții să te faci că nu-i vezi.
Altminteri, nu cred că legea împotriva fumatului se va aplica în afara Bucureștiului și a orașelor mari. Pentru că și până acum aveam lege care interzice fumatul în spațiile publice. Neaplicarea acesteia a dus la legislația super-restrictivă de acum. Așa că o să vedem o Românie cu două viteze. Și, posibil, multe controale pe ăia care chiar aplică legea asta.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
Este o lege foarte buna. Cu totii vom trai mai mult si vom respira aerul curat, vom merge pe autostrazile perfecte de la noi, ne vom plimba cu mijloacele de transport in comun moderne, vom cheltui pensiile si salariile mari, vom beneficia de sistemul medical performant si de sistemul de invatamant de cel mai inalt nivel. Eu zic ca merita sa traiesti cel putin 100 de ani ca sa te bucuri de toate acestea.