Întrebări grele pentru breasla pompierilor

Am un respect profund pentru toți cei care au ales să fie pompieri și să salveze vieți, punându-și viața în joc. Sunt convins că mulți dintre ei și-au făcut treaba  excepțional vineri seara la Colectiv.  Există crâmpeie de informații care îmi spun însă că nu tot ce au făcut acolo a fost în regulă. Nici înainte, nici după ce a pornit incendiul.

Este absolut evident că nu s-a făcut niciun control acolo. Nici măcar după ce în noiembrie 2014 a mai fost un foc, lângă Colectiv. Nu au fost verificate nici listele cu noile societăți comerciale, lucru care se face la finalul fiecărui an. 

Măcar un martor spune că, inițial, pompierii au ajuns în spatele clubului. Asta îmi arată că nu există un plan de intervenții la locul respectiv. Sau dacă exista, el se referea la o structură mai veche. Necunoaștearea locului a diminuat grav eficiența intevenției.

Mașinile sosite la intervenții nu au știut de la bun început codul după care operează. Primii pompieri care au intrat în foc nu au avut oxigen. În minutele de așteptare au murit oameni.

Greșelile astea costă vieți. Și acum întrebările la care fiecare dintre pompieri știu că poate răspunde, dar nu o va face public. Pentru că și breasla lor este parte din România. Dar dacă nu se scutură, o să mai trecem și altă dată prin asta.

1. Câți dintre șefii voștri sunt într-adevăr din breaslă, pregătiți să stingă incendii și care au fost din tinerețe la focuri? Câți sunt de la geniu, chimie și intendență și habar n-au să vă conducă la un foc? Cred că și voi sunteți scârbiți de numărul lor.

2.De ce este nevoie de avizul Prefectului la numirea șefilor voștri? Știti la fel de bine ca și mine răspunsul. Pentru ca numirea să fie politică. Pentru ca cei mai slabi, mai șmecheri și mai bine conectați dintre voi să ajungă în funcție.

3.Câte avansări la excepțional ați văzut în ultimii ani pentru unități întregi și pentru oameni care au fost la un singur foc? Vă dau eu un singur exemplu: anul trecut într-o singură unitate au fost 75(șaptezecișicinci) de avansări la excepțional într-o singură zi.

4.De fapt, câte conduceri de inspectorate ar trebui arestate precum cele de la Constanța și Giurgiu pentru falsificarea unor concursuri de intrare în breaslă? Câți incompetenți, nepregătiți fizic și incapabili sunt acum între voi?

5. Când și în ce condiții inspecția, prevenirea și autorizarea au devenit stat în stat și căpușează munca grea a acelora de la intervenții, care nu au de gând și nu pot să facă șpăgi?

6.Mai sunteți voi corpul de elită al armei, capabil să intervină cu eficiență și precizie sau sunteți parte a României administrative lovită de corupție și compromis?

Și după ce ați dat răspunsurile la întrebări vă întreb:

Sunteți mândri de voi?

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

8 comentarii la Întrebări grele pentru breasla pompierilor

  1. Dana Scumpu spune:

    intrebari de bun simt!

  2. laurentiucat spune:

    e adevarat ca in 2009-2010 au fost dati afara 2000 de inspectori isu?

  3. Dan spune:

    Dezinformari neargumentate. Numai presupuneri, de dragul de a iesi in evidenta. Mai cauta si ai sa vezi ca au facut si controale si exercitii acolo. Si asta foarte de curand. Daca nu te pricepi, eu zic sa nu te bagi! Niciun pompier nu se duce la incendiu in pas de manevra si nepregatit. Si mai ales pompierii din Bucuresti, care sunt cei mai buni dintre noi. Fiindca da!, si eu sunt pompier. Iti mai spun odata: te afli in treaba!

    1. Catalin spune:

      Prietene, chiar ma pricep. m-am documentat si din respect pentru cativa oameni din breasla, nu am dat nume. Dar, daca vrei, incep sa le insir. Si dac atot spui ca esti din breasla, ia pune doua intrebari pe langa tine si afla: ma pricep sau nu?

  4. Laurentiu spune:

    Cu mici modificari contextuale, articolul poate fi adresat si politistilor si jandarmilor (momentan)

  5. Un pompier spune:

    Stimate domnule Striblea,

    Cu siguranță întrebările pe care le lansati ar putea fi catalogate drept legitime dacă ar fi adresate de un cetățean al acestei tari care spre deosebire de demneavoastra, nu are acces la informații. Permiteti-mi sa încerc sa va răspund la fiecare întrebare în parte, fără a avea însă pretenția ca sunt deținatorul adevărului absolutul, asa cum dumneavoastră lăsați impresia:
    1 cu siguranță cunoașteți faptul ca pompierii intervin nu doar la incendii, ci și în cazul manifestării altor tipuri de risc. „Pompierii” intervin inclusiv la inundații, alunecari de teren,urgente nucleare si radiologice, accidente chimice si alte asemenea dezastre, fapt ce explica specialitățile și specializările diverse (geniu, chimie și chiar intententa) pe care le amintiți.
    2. Poate ca nu considerați potrivit sa răspund la întrebarea dumneavoastră cu o alta întrebare. Îndrăznesc totuși sa va întreb dacă la angajare ați fost admis în urma unui concurs la care patronul dumneavoastră nu a avut niciun cuvânt de spus. La fel ca în cazul politicilor editoriale ale postului la care cu cinste lucrați… Prefectul este președintele comitetului județean pentru situații de urgență, organism cu atribuții în domeniul managementului situațiilor de urgenţă la nivel județean în care inspectorul șef este vicepreședinte.
    3 Avansarile inainte de termen (nu „la exceptional”) sunt printre putinele recompense care pot fi acordate acelor militari care, cu siguranță, nu au participat la un singur foc. Avansarile au loc doar de ziua armei sau cu ocazia Zilei Nationale. De altfel nici dumneavoastră nu cred ca sunteți recompensat după fiecare articol sau în oricare zi.
    4.Sunt convins ca uscaciuni au toate pădurile, ca de altfel și toate breslele . Pentru faptele lor, conducerile de la CT si GR au platit in urma cercetărilor demarate de colegi de-ai lor pompieri, cu atribuții și pregătire în acest domeniu. Oare și breasla din care faceti parte si-a pus la pamant crengile uscate?
    5.Prevenirea e o componenta de baza a activității ISU, complementara intervenției. La fel ca personalul de interventie, inspectorii de prevenire nu -si fac datoria cu gandul la spaga. Nefericita cred ca e exprimarea legata de neputința celor de la interventii de a face spaga. Aveți dreptate, nu au de gând să facă șpăgi si nu pentru ca ar avea lefuri substanțiale sau măcar o asigurare de viata, ci pentru ca au ales o meserie nobila, de servanti (slujitori) ai vieții semenilor lor. Generalizările nu cred ca sunt oportune nici în cazul de față.
    6.Evaluarea eficientei și preciziei pompierilor o las în seama celor care pot citi articolul dumneavoastră doar pentru ca pompierii au fost alături de ei atunci când au trecut printr-un necaz . În privința compromisurilor aveți dreptate pentru ca nu de puține ori își neglijează sănătatea și chiar familiile, dar niciodată meseria.
    Apreciez ca aveti obligația de a informa corect cititorii. Nu stiu de unde aveti informatia privind verificarea listelor cu noile societăți comerciale, la finalul fiecărui an, dar cred ca aveți dreptul la surse mult mai credibile și, cu siguranță, mai bine informate. În ceea ce privește existenta unui plan operativ de interventie, va informez ca acesta se elaborează in baza planului de interventie si al scenariului de securitate la incendiu întocmite de operatorul economic, precum și a recunoasterii executate în teren cu forte proprii. Or, în lipsa documentelor transmise de operator, cum considerați ca putea fi întocmit planul despre care făceați vorbire? Mai mult decât atât, sursele dumneavoastră de informații v-au relatat faptul ca, pana anul trecut, din cauza lipsei fondurilor necesare, aceste recunoașteri se făceau în afara programului de lucru și prin utilizarea autoturismelor proprietate personala? Sunt convins ca știați toate aceste aspecte, așa cum văd ca știați și care sunt procedurile de interventie aplicabile.

    In concluzie, răspunsul e DA, domnule Striblea, suntem mândri pentru ceea ce facem zi de zi în slujba semenilor nostri. Dumneavoastră?

    1. Catalin spune:

      Acesta este un editorial oficial? Pentru ca vad ca este atasata o adresa oficiala de mail de la IGSU, spun ca poate ar trebui sa raspundeti cu date si cu cifre la lucrurile concrete pe care le-am intrebat. Uite repet unul: primii pompieri care au ajuns au avut oxigen? In rest,daca acceptati numirea politica cu asa mare usurinta, cred ca va place.

  6. ardelean spune:

    Un pimpier! De fapt esti um cadru de conducere numit politic , de unde se deduce ca tot ce spui nu are nici o valoare , rezultatul fiind peste 50 de morti .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!