Câteva constatări la cald după congresul PNL. Și o perspectivă pentru viitor.
Este pentru prima dată când președintele Iohannis are opoziție, ba, mai mult, are parte de scandări contra dorinței sale, într-un mediu public. Cu atât mai mult într-un partid pe care ar trebui să-l controleze.
Cine mai face anunțuri legate de o posibilă întoarcerea a lui Iohannis în PNL, ar trebui să revadă un pic episodul acesta. Nu mai este altă cale decât în Europa sau la pensie.
Ruptura din PNL este profundă și taberelor le va fi greu să se împace unele cu altele în perioada viitoare. Mai ales că Florin Cîțu nu va face mari eforturi în direcția asta. Premierul a părut lipsit de empatie până acum, nu va face eforturi de împrietenire nici în viitor. În schimb lumea se va replia căci va vrea acces la resurse.
Potrivit mai multor surse credibile, votul de astăzi ar fi fost controlat. Iar delegații aleși pe sprânceană ca votul să nu fie risipit. Dacă nu ar fi existat acest control, Ludovic Orban ar fi câștigat. Acum, însă, după ce l-a pus pe președinte într-o situație umilitoare, va fi tras pe linie moartă. Nu-i va fi iertată îndrăzneala. În plus, mulți lideri nu-i vor ierta lui Orban c-a făcut un spectacol care i-a pus în situații jenante.
Nu l-ați auzit pe Ilie Bolojan dând verdictul final. Mulți dintre nemulțumiți se vor strânge în jurul lui.
Multă lume spune că Florin Cîțu nu este un lider de viitor. Dar dacă trece de șocul acestei ierni ca lider de partid și premier, atunci are posibilitatea să construiască un pol de putere foarte important și care trebuie luat în seamă. Viitorul lui politic ține de următoarele șase luni.
Din toți vorbitorii de astăzi, singurul care mi s-a părut cu lipici la public a fost Rareș Bogdan. Este cam singura figură care are o traiectorie spre candidatura prezidențială. Interesant este că s-a propus ca ministru în guvernul Cîțu ca să aibă timp să construiască aici.
Apele nu sunt lămurite la guvernare. Așteptăm să vedem ce va decide USRPLUS. Dacă va fi președinte Dacian Cioloș, estimarea mea este că USRPLUS nu mai intră la guvernare. Cioloș are interesul opoziției pentru a construi o candidatură prezidențială.
Dacă ipoteza de mai sus se adeverește, PNL va trebui să guverneze minoritar. Câtă vreme va dura asta, vom asista la o serie de compromisuri între PNL și PSD de ne va durea capul. De la funcții, până la împărțirea unor bani, dar mai clar prin blocarea unor reforme.
Foto: Octav Ganea, Inquam Photos
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
Nu inteleg de ce se insista pe faptul ca PSD va sustine un guvern PNL. Da, au lungit-o cu motiunea pana dupa alegerile din PNL, dar in felul asta pot da jos nu doar un premier, ci si un presedinte de partid. Scenariu foarte benefic pentru PSD.
Si mai bine pentru PSD ar fi sa se ajunga la alegeri anticipate. PSD e pe val si doar USR-PLUS le poate pune piedica, daca PNL se dezice de Catu.
Chiar si confirmat ca presedinte PNL, pana in ce punct il vor sustine pe Catu? Pana la 5%?
A câștigat o gașcă in detrimentul alteia nu a câștigat candidatul Câțu profesionistul care va duce PNL pe culmi mai sigur pe marginea prăpastiei Sunt orbiți de iluzii și se cred iluzioniști din păcate publicul a plecat din sala și cei care au rămas bat din palme dar sala e prea mare ….
Bine că sa terminat spectacolul și de mâine ei pot să-și realizeze în liniște planul personal pentru care au candidat și noi să ne vedem in continuare de ale noastre care mai aduc ceva in conturile țării să aibă ce cheltui aleșii …
Numai bine
Nu cred că PNL are alt traseu decât cel al PNȚ.
Dom’ Iohannis…ce dezamăgire!!!Nu cred că are vreo perspectivă în plan internațional,altfel nu s-ar fi amestecat așa de grosolan și gratuit în porcăria alegerilor din PNL.
Până la urmă,se pare că PSD rămâne „jupânul” țării și al națiunii ăsteia.Halal de noi,dar îl merităm,că suntem degrabă admiratori ai ‘oților,șmenarilor,descurcăreților…
Dar in strada cand iesim?
Asta e singura metoda prin aare politicienii pot sa be bage in seama.
Doar acolo contam si doar atunci ne asculta!