Epidemia de minciună

Seara de marți se termină în mod halucinant. La vămile din partea de vest a țării, mii de mașini se află la coadă ca să intre în țară.  40 de mii de oameni au venit din Italia în ultimele zile. Nu e nimic condamnabil în întoarcerea acasă. Oamenii se întorc ca să se apere și e firesc să fie așa. Mulți dintre ei au serviciile suspendate, nu au venituri sau poate au lucrat la negru. Unii stau în comunități în care chiar se supun unor riscuri. Problema nu este la mulțimea celor care se întorc onest. Ci la cei care mint. 

40 de mii este cifra oficială comunicată de premierul Orban. Aseară erau deja 40 de oameni în carantină. Doar că un lot de 20, proaspăt ajunși, au refuzat să intre în carantină. Au fost conduși acolo cu jandarmii, dar numai după ce au avut altercații cu pompierii. 

Și aceștia sunt cei care nu au mințit. Pentru că este foarte probabil ca în ultimele săptămâni o grămadă de oameni să fi intrat în țară mințind. Libertatea a avut un exemplu. Ieri la granița dinspre Bulgaria, un microbuz întreg a mințit. Un microbuz întreg. 28 de oameni s-au pus de acord să spună că vin din Grecia, dar uitând să afirme că acolo ajunseseră din Italia.

O fi greu să organizezi 28 de oameni să mintă? Niciunul dintre ei nu o fi clintit? Era atât de importantă bunăstarea lor de a nu sta două săptămâni la Giurgiu și de a merge acasă? De ce să nu-ți protejezi copilul și părinții de ceea ce-ar putea urma. Sau de ce să te gândești că e OK să duci boala acolo numai ca mai târziu să pățești ca în Italia. Și după aceea ce faci?

Un răspuns ar fi în educație. Sunt convins că întrebările astea nu au existat pentru că nu am fost învățați de-a lungul anilor să punem cap la cap raționamente logice. Nici nu am fost învățați să trăim în comunitate. Apoi, avem exemplul minciunii stratificate în România. Oamenii aceștia cunosc minciuna ca un mod de viață. Ei știu foarte bine că în România se minte de la vlădică la opincă și că acesta este un mod de viață. Miniștrii mint ca să-și justifice avaerile, funcționarii mint ca să adune câte ceva, presa e căzută mai demult în minciună. Și fiecare trage pentru el, acoperindu-se cu un strat de ipocrizie. 

Cum să se poarte altfel acești oameni care în ziua venirii lor au auzit de un fost polițist, reangajat la stat cu salariu important, care a mințit un spital întreg și posibil a infectat zeci de persoane. Pentru mine triada asta, pensie specială, reangajat la stat și minciuna, mi se pare că sunt părți ale unui pachet clasic. Iarăși, nimeni din familia lui, toată infectată, nu a avut nimic de spus.

România are o structură masivă de putregai pe care trăiește. Se tot pomenește de Colectiv zilele astea. Minciuna și corupția au omorât oameni acolo. Aici avem minciună care se diseminează pe zeci de firicele în toată țara. Și o minciună nepăsătoare la tot ce se întâmplă în jur, dar de data asta, cu atât mai de mirare, nepăsătoare la propria familie. Oamenii aceștia consimt să moară, dar nu vor să iasă din obiceiul lor. 

Cu această ocazie ni se oferă două puncte de cotitură istorice. Primul ar fi că putem învăța să ne spălăm pe mâini mai des. Și al doilea, mai greu, să ieșim din minciună. 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

7 comentarii la Epidemia de minciună

  1. Romică spune:

    De minciuna si luatul in deradere nu ne vindecam niciodata 🙁

  2. Costache Mihaela spune:

    Eu zic că este iresponsabilitate și egoism din partea acelora care mint! Și ar trebui pedepsiți, pentru că românul numai de „bici” se pare că înțelege.. 🙁

  3. de facto spune:

    Sunt câteva adevăruri spuse, însă încercării de analiză i-aș aduce câteva amendamente … de fond.

    Minciuna există, ce-i drept, dar alăturarea termenului de epidemie nu i se potrivește. Fiindcă, dacă o asemănăm cu o boală (n-am nimic împotriva paradigmei) ea nu este epidemică. Nu a izbucnit și s-a împrăștiat de curând ci are origini îndepărtate, fiind de multă vreme cronicizată.

    Cauzele minciunii generalizate sub diferite forme de manifestare (manipulare, partidism de idei fără limite morale și decență, exagerare rostogolită în media etc.) ar merita mai multă atenție, în opinia mea, dar pot respecta abordările diferite al altora.

    Nici eu nu voi intra într-o analiză amănunțită, preferând în schimb să propun o abordare care poate părea cinică dar care mie mi-a adus în nenumărate rânduri, rapid, explicația dovedita ulterior a fi cea corectă.

    Metoda e simplă și consta în faptul de a pune în primul rând pe seama prostiei explicația, înainte de a te arunca în cine știe ce reflecții și analize și scenarii excesiv de complicate. Este cel mai probabil cazul și în situația de față (după cum a fost în principal și în cazul Colectiv – dacă tot l-ați reamintit).

  4. Andeea spune:

    Dintr-o data Romania este buna. Daca avem necazuri ne intoarcem in tara pe care o blamam. In tara care nu e buna de nimic, unde oamenii sunt corupti, unde totul ne pute. Dar la o adica votam chiar daca nu stam aici. Nu platim impozite ca dehhh unii suntem mai cu mot. Prosti suntem cei care stam, muncim aici si platim asigurari sociale si de sanatate…nu????

    1. Valentin spune:

      Posibil tu sa vb din prisma celor de la PSD. Nimeni nu a spus ca nu se va întoarce vreodată in România. Însă nu poți nega minciuna și lipsa de bun simț care există in țară de multă vreme. Și mă refer la acei care ar fi trebuit să fie un exemplu ptr omul de rând. La acei oameni din fruntea țării. In guvern, parlamentar, in magistratură.

  5. G spune:

    Uite,pandemia a ajuns la țintă, a reuşit să readucă forța de muncă în patrie…, tare m-aş mira,ca peste o lună să nu mai ai voie să treci granița ,numai în interes de serviciu şi tratament medical,ori cu bilet dus-întors,să nu cumva să evapore forța de lucru autohton…

  6. Scarlat O'hara spune:

    Acel bolnav prezinta toate caracteristicile unui om aflat undeva in straturile mijlocii ale piramidei Sistemului. Puteti sa va lamentati oricat, el si cei ca el nu vor pati nimic niciodata. Nici nu vor fi trasi la raspundere pentru astfel de fapte,, nici nu-si vor pierde pensiile speciale sau joburile bune la stat, nici nu vor deveni oameni onesti. Pentru ca nu politicienii conduc Romania, ci Sistemul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!