Ministrul Muncii a anunțat o mărire spectaculoasă a salariilor din România. Vorbim de bugetari, bineînțeles: „Pana la pragul de 4.000 lei salariile se dubleaza, dupa 4.000 lei este o crestere cu 45% a salariilor, iar dupa pragul de 7.000 lei sunt cresteri, dar nu foarte mari,” a spus Lia Olguța Vasilescu.
Chestiunea vine laolaltă cu un anunț că și punctul de pensie o să crească până la 1000 de lei. Știți deja că nu sunt singurele măsuri mișto anunțate de PSD. Le spun mișto pentru că nu este un om să nu-și dorească ca toate astea să se întâmple în România.
De aici încolo apar însă întrebările. De unde luăm banii aceștia? Cât de mare poate să fie deficitul la pensii? S-a dublat competența unor oameni în ultimul an? O să meargă statul român ca uns după măririle astea? Nu cumva era mai bine ca măririle să meargă către zone țintite și prioritare, nu otova?
Eu cred că anunțul Liei Olguța Vasilescu nu se referă la anul acesta, nici la cel viitor și că este o țintă pentru un final de mandat. Căci altfel ar fi o măsură la fel de aventuroasă precum tăierile lui Traian Băsescu. Iar statul român ar trebui să înceteze să mai funcționeze haotic.
Mă întreb care este însă costul simbolic și politic al acestor măsuri, dincolo de aspectul său financiar. Snt convins că România nu poate susține în acest moment un astfel de mecanism, dar sper să o poată face. Cred că asta trebuie să ne dorim noi toți.
Ce mă îngrijorează este însă că PSD dublează aceste anunțuri cu o retorică naționalistă sau bazată pe mecanisme psihologice și mai puțin economice. PSD pune în contrapondere dezvoltarea promisă cu un mesaj de genul că unii nu vor ca România să se dezvolte. Abundă mesajele legate de UE care ne transformă în colonii, de răul multinaționalelor și de faptul că România este marginalizată economic de marile puteri.
Asta mă face să mă gândesc la reacția pe care cel mai mare partid din România o va avea când planul său s-ar putea lovi de realitate și ar putea eșua. Luați în calcul câteva elemente.
1.PSD vrea un model de justiție care să nu urmărească afacerile care se pot face cu statul și care să ferească oameni din sistemul său de procurori.
2.PSD vrea să genereze bunăstare doar pe un model statal național, iar această să vină din relația cu statul în primul rând.
3.PSD a construit o întreagă retorică potrivit căreia ce vine din afară este un model rău care nu aduce mare lucru în România. Vezi cazul multinaționalelor
4.Aceeași retorică spune că valorile din România sunt furate de vest.
Și aș putea adăuga mult mai multe mesaje, dar toate spun același lucru: României i-ar fi mai bine dacă s-ar dezvolta pe cont propriu. Că sunt prea multe chingi care în epoca globalizării îi fac rău.
Întrebarea este ce va face PSD când va ajunge la fundul sacului în modelul economic propus. Istoria ne spune că va face tot ce-au făcut partidele aflate la putere în situații similare: va căuta un dușman. S-a întâmplat mereu de-a lungul anilor. Cel mai recent o vedem în Ungaria. Iar dușmanul va fi cel vinovat că nu se măresc pensiile sau salariile.
Iar dacă nu știți cine este acel dușman, aflați că tocmai se construiește sub ochii voștri. A căpătat contur, a căpătat mărime, trebuie doar să-i mai dea viață. Și cred că este destul de aproape momentul în care se va vorbi deschis despre ”ce ne mai poate oferi Europa nouă?”
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
Salariile din domeniul bugetar trebuie repuse in balanta, nu dublate din pix aiurist. Pe fondul cresterii pensiilor, o dublare a salariilor unui milion de bugetar fara cresterea eficientei si competentei, duce rapid la inflatie serioasa. Macar din faptul ca firmele private vor trebui sa creasca salariile pentru a opri migratia angatilor catre stat.