Dragnea și Tăriceanu, un pas în spate în fața ”tovarășului” Iohannis

O să spun mereu: politica se face cu oameni și pentru oameni. Nu e nicio șmecherie dacă ești mut când refuzi o propunere de premier, iar Iohannis a greșit aici. El este responsabil și trebuie să explice poporului de ce a respins această nominalizare. Mai ales când poporul a dat jumătate dintre voturi celor care susțin această propunere.

Nu faceți confuzie între motivele respingerii și refuzul de a le anunța. Aceste motive pot fi bine întemeiate. Este posibil ca doamna Shhaideh să nu aibă ce să caute acolo din rațiuni care țin de securitate națională sau de competența sa. Dar lucrurile astea nu trebuie ghicite sau date pe surse cum a făcut președintele.

Mie, aici, Iohannis mi-aduce aminte de tovarășii din comunism. ”Lasă că știu tovarășii ce fac. Poporul nu trebuie să știe, ei știu mai bine. Poporul este prost nu înțelege înălțimile politice ale gândirii și acestea nu trebuie spuse.” 

Altfel, nici Dragnea nu este mai departe. El a selectat un candidat la funcția de premier despre care nimeni nu știe nimic. Nu e posibil ca o țară UE să aibă un candidat despre care nu știi nimic. Premierul nu este un roboțel care aplică programul de guvernare. La fiecare problemă apărută, el sau ea va trebui să găsească o cale care nu poate fi decât subiectivă.

Muțenia asta, flitul acesta pe care liderii politici români îl dau propriului popor, au o singură cauză. Democrația românească nu este instituțională, ci doar electorală. Noi mergem la alegeri, punem în funcții niște oameni, după care aceștia fac orice este posibil să-și calce mandatul și să nu dea socoteală nimănui. Niciuna dintre instituții nu-și face treaba cum trebuie, dar alegeri se fac pe bune. 

Cât despre rezolvarea situației, eu cred că va veni de la sine. Liviu Dragnea pomenește de suspendare. Plusează spunând că ”președintele chiar își dorește suspendarea.” Dar el nu vrea ”să arunce țara în aer, nici să-i dea un cadou lui Iohannis.” 

Deocamdată PSD și ALDE fac o comisie care să stabilească dacă președintele a încălcat Constituția sau nu. Dar aici suntem în statul în care ”dacă vrei să termini un subiect, faci o comisie.” Cred că după încercarea asta a puterilor se va cădea la pace. PSD vrea prea mult la putere ca să mai rateze câteva luni în afara ei și nici Iohannis nu va întinde coarda foarte tare. Dacă va fi ceva mai mult, va fi pe calapodul descris de Vlad. 

Așa că, după vitejia asta de 50 de minute, o să se înțeleagă foarte repede. În rest, problemele de fond rămân: lipsa de transparență, de predictibilitate și cea de respect față de public sunt toate la locul lor.   

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

4 comentarii la Dragnea și Tăriceanu, un pas în spate în fața ”tovarășului” Iohannis

  1. Gabi Miron spune:

    Cred și eu că era mai bine dacă Iohannis își argumenta această opțiune. Dar dacă mai folosim mult expresia „majoritatea parlamentară a propus” vom uita că rolul parlamentului în această situație este doar să valideze propunerea președintelui. Așadar propunerea tot președintele este corect să o facă, și e normal să se consulte cu partidele pentru a găsi o soluție optimă.

    Atât Dragnea cât și mulți alții văd că este legitim să fie ei la guvernare pentru că au majoritate parlamentară, dar este greșit. Ei au doar puterea de a respinge sau de a aproba propunerea președintelui.

    Poate ar trebui modificați acești termeni sau proceduri pentru că de cele mai multe ori crează confuzie în rândul multor oameni. Nici politicienii nu par să înțeleagă prea bine asta.

    1. Sorin spune:

      Formularea cu moajoritqatea parlamentara a propus nu are legatura cu realitatea. Chiar Dragnea a spus cu sebiect si predicat ca a primit un mandat in alb de la PSD si ALDE sa numeasca „pe cine vrea muschiul lui”. Si a numit-o pe doamna fina. Dragnea singur a propus-o. Nu majoritatea parlamentara. Sa nu incurcam lucrurile.

  2. George spune:

    AVETI PUTINA RABDARE! Doar atat, in sfarsit se joaca sah pe scena politica, e un progres 🙂

  3. danihel spune:

    Aţi pierdut din vedere un lucru: prerogativul președintelui este de a nominaliza un prim-ministru, nu de a refuza o propunere. Deci KJ nu a acționat în virtutea puterilor sale a jucat fără miză oficială. PSD nu se poate duce la Curtea constituțională cu un refuz de nominalizare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!