Două mandate de primar ar fi de ajuns

Prin Iași, la Tătăruși, s-a ales cel mai votat primar din țară. Are 96 la sută din voturi și un sat ca o floare. A asfaltat drumuri, a făcut bază de sport, are becuri cu celulă foto-voltaică, per ansamblu este una dintre comunele spectaculoase din România.

Știrea mai spune că a adus fonduri europene de trei milioane de euro. Și că domnul Costel Iosub este primar de vreo 12 ani. O să stea acolo măcar 16, de fapt o să stea cât vrea el. ”De la o secție dintr-un sat mi-au adus voturile cu lăutarii”, ne-a spus la un moment dat, la DigiFm, despre unul dintre momentele alegerilor.

 Dar dacă sapi un pic mai bine, o să vezi că domnul Iosub are și un divorț la fel de interesant. E divorțat de când e primar, iar doamna Iosub i-a rămas secretară. Și i-a rămas și vecină sub același acoperiș că ”trebuia să locuiască undeva.”

Pe la Cluj, potrivit ”tradiției locale” o primăriță a dansat prin fața casei unei contracandidate laolaltă cu mulți tineri, parte a echipei câștigătoare. Lângă ea a veni și soția șefului de post. E adevărat că și soțul doamnei, la al patrulea mandat, este ceva polițist.

La Bosanci în Suceava, primarul în frunte a fost răsturnat cu ajutorul diasporei care s-a mobilizat și a venit din Italia și Spania. 300 de tineri au venit acasă și l-au dat jos pe cel care era în funcție, ca să-l pună pe unul nou.

Dacă o să vă uitați un pic mai mult la toate poveștile astea, dar și la unele din orașele mari, o să ajungi destul de simplu la ideea că România nu are nici în clin, nici în mânecă cu ce trăim noi în orașele mari. Și mai ales nu are nimic în comun cu Facebookul sau cu bulele mediatice în ne ducem viața.

De asta partidele mari PSD și PNL își stăpânesc teritoriul. Pentru că înțeleg cel mai bine sistemele și mecanismele care guvernează comunitățile locale. Ele controlează toate pârghiile care ar putea duce la alegerea unui primar sau al altuia. Și-au construit acel sistem care împiedică apariția noilor veniți.

De asta cred că o posibilă soluție este să rupi acest cerc vicios. Ia-le posibilitatea de a rămâne pe viață în fruntea bucatelor. Și nu le lăsa mai mult de două mandate. Nu-i lăsa să construiască clanuri. Nu-i lăsa pe cei care conduc comunități să devină un soi de vătafi.

Sunt convins că unii dintre ei sunt profesioniști sau oameni care știu administrația. Dar dacă vor să se dedice funcției publice pot să meargă și mai sus către alte posturi sau demnități. De asemenea pot rămâne în politică, nu-i alungă nimeni. Dar parcă nu-i firesc să stai cât Ceaușescu și Kim Jong Il la putere. Cu ce e diferit un astfel de primar de un boier al secolelor trecute?

Ar trebui să învățăm să guvernăm prin sisteme, prin comunități. Ar trebui să punem la punct mecanisme de funcționare și să ne închinăm mai puțin la oameni providențiali. Cred că e nevoie de o nouă etapă în viața României.

Foto

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Un comentariu la “Două mandate de primar ar fi de ajuns

  1. Nu uta cå esti român spune:

    Sint de acord cu cele scrise, cu un mic amendament respectiv primarii sa nu poata sta mai mult de doua mandate CONSECUTIVE. Astfel vor veni ceilalti si vor arata unele lucruri nelegale petrecute in cei 8 ani de primarie, se vor sparge niste gasti, alegatorii vor putea vedea si pe altii cum gesioneaza treburile obstei etc. Ar mai fi inca un amendament. Rapoartele Curtii de conturi sa fie judecate de urgenta in instante. Astfel cei care fac lucruri ilegale nu pot sta nici doua mandate.
    Domnule Chapeau – ce nume frumos – despre SEAP nu poti scrie un articol si sa ne arati cum functioneaza? Adica cum poti intra pe SEAP, ce documente iti trebuie sa fii recunoscut, cam cite zile dureaza sa semnezi un contract. etc. Nu multe lucruri. Am câteva solutii simple pentru perfectionarea acestui sistem. Apropo l-ati auzit pe acest prim-ministru cå a spus ceva vreodata despre EVAZIUNE FISCALA, ca va lua masuri pentru diminuarea ei. Va dati seama ca sumele rezultate in urma diminuarii ei vor fi utilizate pentru salarii, investitii etc. Aveti un raspuns de ce a umblat acest micutz la minte prim-ministru la conducerea ANAF?
    Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!