Două vorbe și un video la final, care sintetizează foarte bine situația.
1.Opoziția a cerut ca discursul și lansarea candidaturii să nu aibă loc din pricină de inundații. Individual pentru fiecare dintre cei afectați inundațiile au fost o catastrofă. La nivel general te aștepți însă să ai un comportament și un răspuns decente ale statului în aceste condiții. Cred că acestea au existat și că existența lansării era greu de pus la îndoială.
2. Consultanții lui Ponta își știu treaba și au adaptat imediat discursul la situație. A început cu mesaje de la inundații și pentru cei de acolo. A accentuat profilul de politician care face treabă, politician pentru oameni.
3. Discursul a fost ok ca structură. A pus în antiteză realizările guvernării cu cele ale mandatului Băsescu și mai ales ale lui Traian Băsescu personal. Știm de aici că una dintre liniile campaniei va fi atacul la Băsescu. PSD va ține astfel publicul anti-Băsescu alături. Îl va provoca pe Președinte și va aștepta să genereze un conflict care să ocupe tot spațiul. În acest fel ceilalați candidați vor fi șterși din peisaj
4. Victor Ponta va urma și o linie naționalistă în campanie. Discursul a anunțat-o deja prin mesaje de genul: ”sunt român, sunt mândru că m-am născut aici”. Este o poziționare evidentă la Iohannis. Strategii PSD probabil se gândesc să arunce masiv în luotă acest argument al naționalității lui Iohannis. Și cred că nu o fac întâmplător, ci pentru că au studii care arată că hardcore-ul românesc nu înghite străini în funcții de conducere. Asta mă duce cu gândul că tabăra Iohannis va merge mult pe mitul germanului muncitor. În concluzie, Ponta va lua mult pe rural, iar Iohannis pe urban.
5. O chestie nu foarte în regulă e că se va juca și pe chestiunea confesiunii. Ponta nu a spus-o, dar a invocat-o: ”sunt ortodox. Așa m-am născut, așa o să mor…”. Nu este în regulă principial, dar mai ales pentru un partid de stânga. Șmecheria a fost inventată la PNL, unde s-a jucat acest argument în lupta Crin-Iohannis. Altminteri, BOR va trage masiv să nu vadă un președinte luteran. Plus că guvernul Ponta, în înțelepciunea sa, este singurul care a avut curaj să semneze un protocol secret cu Biserica.
6. Discursul a fost scris bine. I-a dat ocazia și unor auto-ironii: ” Unii ar spune că am mers cu barca peste tot…”. ”Sunt singurul candidat despre care știți tot. Au scormonit tot…” A avut și referiri la familie, la Daciana și la copii. ”Un președinte are mai mult timp pentru copii”. Mie, asta mi s-a părut slabă. Că de muncit, muncești și la președinție, dacă vrei. . În orice caz, ele au fost puse acolo să umanizeze candidatul. Dar aici intervine un dar, cel mai mare dar…
7. Victor Ponta nu a înflăcărat, nu a ridicat sala în picioare. Nu te-a făcut să simți energia aceea care duce către vot. Vorbesc de acel magnetism pe care Crin Antonescu îl are în mod natural. Cel care îți pune un nod în gât. Victor Ponta a repetat mult diascursul. Și-a dorit să-l țină. A vrut să fie acolo cu ei. Dar asta e o chestiune cu care ești dăruit. Norocul lui este că adversarii cei mai apropiați sunt și mai slabi.
8. Discursul a avut o înșiruire de fapte legate de problemele românilor. Ceea ce îmi arată că de fapt, Ponta, deși se pune în antiteză cu Băsescu va juca destul de tare de la Cotroceni. În al doilea rând, zău, că nu te poți duce în campanie, spunând că o să mediezi între puteri.
9. Pasajul despre justiție este unul dintre cele mai deștept scrise: ” niciodată, niciun om politic, președinte, premier, nu mai poate fi lăsat să stăpânească justiția, ca să își protejeze rudele care fac fapte penale”. ”Nimeni nu mai poate fi cercetat pentru voturi”. ”Justiția trebuie să-i apere pe cetățeni de liderii politici ți nu invers. Nimeni nu este mai presus de lege.” Mesaje cărora pe formă nu poți să le reproșezi nimic, dar care răspund și așteptărilor baroniale ale partidului. Te lasă să citești printre rânduri, ceea ce nu e bine. În materie de justiție, discursul trebuie să fie fără echivoc.
10. Premierul a avut și o încercare timidă să se profileze ca un candidat tânăr, primul președinte care nu vine din comunism. Temerea mea este însă că PSD a pierdut valul ăsta al societății urbane și mobile. Că nu are priză destulă la mediile online și că de va fi să piardă alegerile, aici le va pierde. Pentru că nici acest discurs al lui Victor Ponta nu se duce către cei 7-8 la sută care îi lipsesc.
11. Altminteri, Liviu Dragnea e cel mai fericit. Pentru că oricum ai da-o, el și-a făcut calculul că la toamnă va fi președintele PSD.
Cât despre șanse, cred că acest sondaj intern al PNL, folosit în lupta Crin-Iohannis spune destul de bine cum stau lucrurile acum.
Iar la final puteți să vedeți și de ce Bogdan Chirieac spune că a dormit la discursul lui Ponta, iar Mugur Ciuvică îl roagă să nu mai bombăne.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
fiindca aveti spsonsori diferiti : ciuvica pe felix, chireac pe udrea, tu pe ghita
altfel, se pare ca plagiatul „schimbare pana la capat” nu l-ai vazut sau te-ai gandit ca esti totusi doar un salariat…
Cel mai slab discurs al lui Victor Ponta din ultimii ani !
Isteric prin faptul că se luptă cu regimul fantomă al lui Băsescu.
Păi, cine conduce, de fapt, ţara ? Nu Guvernul ? Nu, Parlamentul ?
Naţionalist – aducând atingere multor naţionalităţi conlocuitoare.
Fariseic – uzând grotesc de calitatea de ortodox.
Propagandistic – necomunicând absolut nimic despre programul său ca viitor preşedinte.
Fără vlagă.
Toate bune !