Eu aș preda cazul de la Huși în toate liceele din România. Povestea este pe adevarul.ro Pe scurt: o puștoaică de 15 ani se dezbracă într-un video-chat în fața prietenului mai în vârstă, frumosul orașului. El face capturi și le dă altor fete. Cele două le distribuie prin școală, probabil ca să o umilească.
Adolescenta este o fată deșteaptă și știe că în situații critice părinții sunt cei care te ajută. Ei merg la poliție. De aici, dosar penal, instanță și o hotărâre prin care cele două sunt condamnate la închisoare cu suspendare și plata unor daune morale. Victima va trebui să suporte încă trei ani de liceu în care va fi recunoscută ca fata care s-a dezbrăcat în fața calculatorului.
Ce nu este în regulă:
1. Nu este în regulă să nu ai o educație a internetului și a mijloacelor electronice. Chiar dacă ai încredere trebuie să știi mereu că odată ce ești filmat sau fotografiat nu mai ai controlul total asupra imaginii tale. Odată puse pe net imaginile nu dispar, chiar dacă le ștergi.
2. Chiar dacă te face să te simți în siguranță, prin distanță, video-chat-ul nu este deloc sigur. Abuzurile pot apărea mai târziu.
3. Poți să-ți trăiești viața așa cum vrei. Să te dezbraci și să iubești nu este o rușine. Doar ai grijă să o faci cu cineva în care ai deplină încredere. Preferabil acasă.
4. Părinții trebuie să știe mai tot timpul ce ocupații au copiii pe net. Nu e nicio rușine să le cereți parolele, să le divertați mailurile, să le țineți conturile sub supraveghere. E puțină suferință acum, dar preîntâmpina una mai mare.
Oricum această familie are toată admirația mea pentru faptul că are un copil deștept care, deși păcălit, a știut imediat că mama și tata au rezolvarea problemelor. E mare lucru.
În ce privește pe cei trei care își încep viața cu o condamnare. Chiar dacă nu sunt la închisoare, o să vadă cât de mișto e asta la primul loc de muncă.
1. Este inadmisibil să nu știi că ceea ce faci e o faptă care te trimite drept la închisoare. Când umbli cu imaginea cuiva trebuie să ceri voie. Nu, internetul nu este liber. Doar pare. Tot ce faci acolo se poate raporta la realitate.
2. Nu este în regulă să spui că e vina ei, că s-a dezbrăcat de bună voie. S-a dezbrăcat doar în fața unei persoane nu a întregului liceu.
3. Dacă pe tine, băiat de 20 de ani, nu te-a învățat taică-tău că ce se întâmplă între tine și o femeie dezbrăcată rămâne acolo, du-te la el și-i dă două palme. O să țină minte toată viața. Și tu la fel.
O singură concluzie. Pur și simplu nu avem educația internetului, O întreagă generație de copii au accces nelimitat la cea mai modernă tehnologie și nimeni să le explice ce pericole îi pasc. Aș vrea un ministru să lupte pentru asta. Să facă cursuri de Facebook și responsabilitate socială. Să predați la dirigenție sau să strângeți fonduri europene. E doar un pas pentru o țară sănătoasă. Nu ar fi rău să vedeți și asta
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
„Aș vrea un ministru să lupte pentru asta. Să facă cursuri de Facebook și responsabilitate socială. ”
🙂 Multa sanatate, ai mare nevoie 🙂
P$
‘facă cursuri ‘ ? Despre limba romana, jurnalisti si cacofoniile lor ? 🙂
Foarte bun articolul ! Felicitari !
De fapt totul porneste de la ipocrizie. Exista scoli si pentru oameni liberi si destupati la cap, in care nuditatea e o chestie banal de normala si nu duce la probleme psihologice, procese de imagine si alte nebunii inutile. Vezi Summerhill in care elevii aleg singuri totul, de la ora la care se merge la culcare pana la inotatul dezbracat in piscina scolii: http://en.wikipedia.org/wiki/Summerhill_School#Philosophy
Dupa fapta si rasplaa. Romania este plina de scursuri si depravati(e)….
Educatia internetului? De ce? Crezi ca nimic din educatia dinainte de internet nu ar fi putut sa ajute? Mie mi se pare ca e o chestiune de educatie clasica. Nu are legatura cu internetul, ala putea sa aiba un polaroid. Sau o tablita de lut.