De la începutul săptămânii, frecușurile obișnuite din coaliția de guvernare par să fi luat ceva mai multă viteză. Cel puțin în spațiul public, căci la nivelul culiselor lucrurile sunt un pic mai calme.
În declarații, însă, USRPLUS este împins în defensivă și trebuie să reacționeze, iar deteriorarea relațiilor pare că se accentuează. Mai ales că de data asta a intervenit și președintele.
Ce fapte trebuie să consemnăm?
- Schimbul de replici dintre Cătălin Drulă și Florin Cîțu pe tema rectificării
- Reproșurile lui Klaus Iohannis la adresa lui Stelian Ion pe legile justiției
- Cioloș care spune că partenerii nu vor reforme
Există două planuri la care trebuie. să ne uităm în această zonă. Primul explică ieșirea președintelui împotriva lui Stelian Ion.
„Având în vedere de unde am pornit, pot să spun da, coaliția funcționează, dar nu funcționează perfect. Sunt multe lucruri care nu funcționează. Bunăoară, SIIJ nu a fost desființat. Chit că toată lumea s-a lăudat că așa va face, dar ministrul Justiției nu a găsit încă calea potrivită.”
Klaus iohannis
Domnul Iohannis nu putea fi mai ipocrit și politicianist decât atât. Să-i reproșezi lui Stelian Ion nedesființarea SIIJ este de-a dreptul o minciună. Acesta a depus o soluție încă din luna februarie, dar hotărârea aparține Parlamentului. Iar acolo este o opoziție violentă din partea UDMR
De altfel, ministrul justiției a mai furnizat soluții și în alte ședințe ale coaliției. Discuțiile se poartă de fapt între UDMR și USR, iar PNL nu vrea să-și asume nimic. Soluția PNL este amânarea chestiunii până la înlocuirea judecătorilor CCR, de anul viitor.
De ce a recurs domnul Iohannis la acest gest?
Nu am decât o interpretare. Dându-i un șoc coaliției, a vrut să mute atenția de pe un lucru mult mai important în aceste zile: modul în care puterea așteaptă valul patru al pandemiei. Iar alegerea făcută de președinte și de premier este de-a dreptul darwinistă: scapă cine poate.
De fapt marea dezbatere națională ar fi trebuit să se poarte în jurul vaccinărilor și a restricțiilor necesare ca să oprească boala. Și în jurul pregătirii pentru toamnă. Ar trebui să urmărim și câți bani în plus va primi Sănătatea la rectificare.
Președintele a anunțat că nu va exista o obligativitate a vaccinării, guvernul a ridicat restricțiile. În fapt, în România, statul a abandonat sănătatea publică și pregătește doar o linie de salvare a celor care vor ajunge în spital. Or, președintele nu a vrut să aibă această dezbatere națională în acest moment. Pentru că nici el, nici favoritul său nu pot ieși bine din treaba aceasta.
În ce privește chestiunea coaliției
Florin Cîțu are și un meci personal pe care vrea să-l câștige prin poziționare față de cel mai popular ministru al cabinetului. Meciul cu Drulă îl profilează și-n fața partidului pe care vrea să-l conducă, dar și în fața electoratului general. Pentru că nu excelează în mișcări politice și-n măsuri spectaculoase, domnul Cîțu se folosește popularitatea ministrului de la transporturi pentru a-și mări imaginea sa.
Nu va repeta o manevră de tipul Voiculescu pentru că sigur rămâne fără coaliție, or asta ar pune partidul într-o situație crâncenă și oamenii de acolo nu-l vor ierta.
Ce va face USRPLUS
La rându-i USRPLUS va fi nevoit să aibă poziționări din ce în ce mai dese precum cea a lui Cioloș prin care va pune la îndoială dorința de reformă a vechilor partide. Și nu este ca și cum nu ar avea dreptate. Nici președintele și nici PNL nu sunt campionii unor mari schimbări.
Acum nu, dar în termen de cel mult doi ani, USRPLUS va trebui să decidă dacă mai rămâne la guvernare. PNL îl împinge constant acolo și va trebui să calculeze ce are de făcut în perspectiva alegerilor. Mai ales când o parte dintre reformele importante nu vor fi realizate.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!