Un sfert dintre copiii de clasa a XII-a nu s-au înscris la examenul de Bacalaureat. Dacă o să vă uitați pe harta neprezentării, făcută de digi24.ro , o să vedeți că vorbim cu precădere despre elevii din județele sărace ale României. Nu vă amăgiți că e și Bucureștiul bogat, căci pe câtă bogăție, tot pe-atâta sărăcie, la aproape 3 milioane de oameni. Din 17000 de absolvenți în București, 5000 nu s-au înscris.
Prin țară, dacă aruncați o privire, liceele cele mai afectate sunt cele pe care le numeam ”industriale” pe vremea noastră; acum le zice „cu profil tehnologic”. Adică nu cele cu ștaif sau cu fițe. De ce și către ce ne îndreptăm:
1. Școala din România e ruptă în două. Există astăzi școli pentru săraci și școli pentru bogați. Școlile astea fac parte din lumi diferite: de la calitatea profesorilor, la investiția părinților în copii.
2. Învățământul a încetat să fie gratuit. Copiii trebuie susținuți din clasa întâi până la final, dacă vrei să intre în bacalaureat și apoi la facultate. Asta înseamnă meditații, opționale și cumpărarea accesului la sistem.
3. Profesorii din școlile bogate au mai multă motivație decât cei din școlile sărace. Ei sunt stimulați de părinți prin diverse metode și implicit crește și calitatea produsului final. Vorbesc de plicuri, cadouri și orice poate însemna recunoștința părinților. Fac distincție între ce oferă părinții benevol și ce se cere.
4. Gândirea celor care conduc sistemul ăsta e demnă de cei mai buni comuniști. Pentru ei toți copiii sunt egali, iar școlile românești funcționează la fel. Ceea ce este o prostie. Nimeni nu e dispus să recunoască profunda inegalitate existentă în sistemul școlar. Darămite să gândească un program care să impulsioneze copiii și să le dea dreptul de a termina școala.
5. Dezlipirea a tot ceea ce înseamnă școală, de viața acestor copii. Cât de cool e să fii la școală? Ce tehnologie apropiată de vârsta ta găsești în școală? Cât de mișto sunt profesorii care stau toată ziua cu tine? De ce ți-ar fi ei un model?
6. Și până la urmă, de câte ori auzi în societatea noastră că școala e mișto și că o să te ajute în viață? Banii se fac și fără multă școală. Aproape nicăieri în România succesul nu îți este garantat de o diplomă.
7. Succesul copiilor este strict o responsabilitate a părinților. Câtă vreme ei vor avea mijloacele și mintea să-i poarte dincolo de bacalaureat, o vor face.
Probabil că această știre este una dintre cele mai importante ale anului. Și probabil va fi una dintre cele mai ignorate. Încet și sigur asistăm la o sinucidere socială chiar sub ochii noștri . Rezultatele nu le vom vedea acum și nici măcar într-un an sau doi. Le vom vedea atunci când copiii noștri vor avea nevoie de un doctor sau un inginer, de un avocat bun sau de un om cu diplomă.
Până una-alta, nu suntem singurii care trecem prin asta. Europa și America se chinuie la rându-le să găsească o soluție. Mai jos aveți rezultatul unei polarizări sociale de proporții. O incursiune în cea mai violentă școală americană. Nu întâmplător, într-o zonă săracă. Atenție la replica unui părinte care rezumă tot ce-am scris: „Câștig bani cu spatelele. De ce nu vrei ca tu să-i câștigi cu creierul?”
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!