De ce nu mai au ungurii chef să învețe românește

Mi-am petrecut finalul de an în Harghita, drept în inima Ținutului Secuiesc. Oameni foarte mișto, gospodari, săritori și gata oricând să-ți dea o mână de ajutor. Știu asta pentru că ni s-a stricat mașina și au șurubăit la ea niște unguri foarte de treaba la un service în Miercurea Ciuc.

Nu am cumpărat pâine, dar vă pot spune sigur că mare parte dintre tinerii pe care i-am întâlnit nu vorbesc românește. De la femeile de serviciu din pensiune, până la vânzătorul de schi-pass-uri. Acesta mi-a scris pe calculator cât aveam de plătit. Aceeași situație cu chelnerițele de la restaurant cu care am vorbit prin traducerea prietenilor noștri secui. Și când spun că nu vorbesc, spun că nu rup o boabă în românește. Nici cuvintele uzuale.  Mai mult,  instructoarea de schi a lui Vladimir ne-a spus că e un moment foarte bun pentru fiica ei să mai prindă ceva în română: ”Are 18 ani, nu vorbește românește și dacă o să lucreze cu voi acum, o să o ajute la Bac. ”

Nu am pusee naționaliste. Dimpotrivă, cred că oamenii ăștia sunt liberi să vorbească în ce limbă vor și să se îngrijească de destinele lor cum cred de bună cuviință. Nici nu cred că ar trebui să fie obligați să știe românește doar pentru că trăiesc aici. Asta nu-i face cu nimic mai buni cetățeni români. Oamenii sunt datori întâi lor și familiilor lor și apoi statului, prin respectarea legilor. Și nici nu or să plece cu Ardealul în spinare.

Dar, am o uriașă problemă cu politicienii români și maghiari care împing nemăsurat către această situație de enclavizare. Populației tinere de aici i s-a luat dreptul de a pleca, de a munci mai mult pe bani mai mulți. I se ia dreptul la școală superioară și la angajatori în mari companii din București sau altundeva în țară.  Acestor familii nu li se explică îndeajuns sau deloc ce avantaje are faptul de a ști o limbă străină. Căci română trebuie predată în această zonă ca limbă străină. Adică cu un acces treptat, ca și la engleză.

Tinerii de aici nu sunt o concurență pentru copilul meu în viitor pentru că pleacă din start cu un handicap. Practic, mulți dintre ei sunt condamnați să trăiască într-o zonă cu câștiguri mici și viitor incert. Și primesc la schimb proiecte de autonomie. E ca și cum politocienii s-ar asigura că au aici o mică populație pe care o pot controla și manevra pentru câștigurile lor uriașe. Iar asta este împotriva meseriei lor și a bunului simț. Acum înțelegeți de ce țin morțiș la facultăți în limba maghiară: ca să nu-și piardă supușii. Cu cât știi mai multe, inclusiv limbi străine, te luminezi, îți lărgești orizontul și îți dai seama că politicienii mănânca rahat și în românește și în maghiară.

Casta lor conducătoare știe românește și se bucură de toate privilegiile pe care ți le dă o funcție în țara asta. Dar poate tocmai asta îi strică. Au devenit la fel de buni români ca politicienii noștri și au uitat să fie niște buni maghiari.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

17 comentarii la De ce nu mai au ungurii chef să învețe românește

  1. Voivodeni spune:

    Domnule Striblea,schimba putin locul de petrecere din Harghita ,intr-o locatie din SUA.Inlocuieste romanii cu niscaiva americani.Si acum spune-le americanilor ce ne povestesti noua,inclusiv sfaturile matale in legatura cu invatarea si folosirea sau nu a limbii oficiale.

  2. Adrian spune:

    Din pacate oamenii aia din asa zisul Tinut Secuiesc duc o viata destul de proasta acolo si nu isi dau seama ca sunt manevrati de liderii lor, insa nu sunt de acord ca ei sa nu stie limba romana din moment ce traiesc in tara noastra pentru mine un simplu roman din Maramures este o mare lipsa de respect.

  3. Victor spune:

    Este o minciună sfruntată acest articol. Merg în fiecare an de cateva ori la ski la Covasna și Băile Șugaș. Toți adulții cu care am vorbit. absolut toți, vorbesc românește dacă te adresezi lor în limba română. Copii intr-adevăr. nu știu să vorbească limba română în proporție de aproape 100% . Părinții lor se plâng că nu există școli mai multe în limba română. Toți sunt conștienți că trebuie să învețe limba română dacă vor o facultate bună și un job bine plătit. Copilul meu nu vorbește limba maghiară, dar copii maghiari îl invită la joaca lor. Un administrator de pensiune îmi spune mai în glumă mai în serios că ar dori ca fata lui studentă la Tg. Mureș să vină în vacanță la noi ca să învețe lb. română. De data asta dl. Striblea a scris un articol fără o minimă documentare, ci doar că așa visează dumnealui. Este încă un articol care învrăjbește în stilul mass media din România. După ce mass media ne-a separat în basiști și antibasiști. acum ne separa în pro și contra țiganilor, sau a ungurilor, etc.
    Mi-am schimbat părerea definitiv despre dvs. dle. Striblea.

  4. radu spune:

    cunosterea limbii oficiale a tarii este obligatorie prin constitutie. cunosterea limbii oficiale a tarii este necesara pentru ca este limba administratiei (din moment ce e limba oficiala a tarii). din moment ce cetateanul cunoaste limba oficiala, nnu mai are nevoie de alta limba in administratie. administratia nici nu trebuie/poate fi facuta in alta limba decat cea oficiala. ungurii din romania sint tinuti in ïntuneric si saracie”de catre reprezentantii politici ai ungurilor, guverul romaniei a tot incercat sa dezvolte zonele locuite de unguri in romania. politicienii unguri nu pot raspnde la o intrebare directa si concreta: ce va lipseste? nu pot spune la ce le trebuie autonomie, ce le va aduce autonomia in plus. ungurii din romania pot refuza sa invete romaneste dar pe tacute, adica sa nu se planga, din moment ce constitutia ii obliga sa cunoasca limba romana. limba romana nu poate fi predata ca limba straina dupa sute de ani de vietuire a ungurilor in romania, au gradinite si scoli unde pot invata romana de cand incep sa mearga, daca nu vor e fix problema lor.

    1. Nad spune:

      Unde scrie in Constitutie ca, citez, ” cunoasterea limbii oficiale este obligatorie”?

  5. omu' spune:

    e doar sfidare..in SUA sau Germania vorbesc(sau mai bine zis,se straduiesc sa vorbeasca) limba tarii respective

  6. Radu Toma spune:

    E foarte ciudat ce spuneţi. Eu am constatat la faţa locului că maghiarii din Harghita vorbesc o română impecabilă dacă li te adresezi în această limbă. Între ei, e normal să vorbească limba lor maternă! Chiar am apreciat faptul că toţi oamenii de acolo învaţă de mici ambele limbi, ba tinerii de azi învaţă şi engleza! Mai mult decât atât, la magazin, de pildă, dacă am încercat să vorbesc eu ungureşte şi am greşit ceva sau n-am prea înţeles, s-au prins că nu sunt maghiar şi au trecut imediat pe limba română, ca să ne putem înţelege foarte bine! Nu ştiu cum aţi avut ghinionul să daţi peste oameni care „nu vorbesc româneşte”!…

  7. maghiar spune:

    Articolul e o tampenie, in secuime adultii vorbesc bine romaneste. Au un accent puternic si ciudat care provine din dialectul lor (cand vorbesc ungureste fac cu acelasi accentuare specifica lor si asta suna la fel de ciudat pentru restul maghiarilor si in limba maghiara). Toti vorbesc relativ bine romaneste, mai ales in municipiile si orasele mai mari (in sate nivelul de cunostinta a limbii romane e mai scazuta, situatiile vii in care le pot folosi limba fiind aproape inexistente). Autorul articolului ori minte in mod constient ori a avut norocul sa se intalneasca de 1-2 indivizi proveniti din sate si mutate recent la municipiu si a generalizat prost.
    Adevarul arata altfel: https://www.youtube.com/watch?v=40_4aVkGVrM

  8. Titi spune:

    Ce nu inteleg eu, de ce in Rusia de exemplu, limba rusa e cea vorbita si la noi limba romana e lasata deoparte pentru unele minoritati !!!

  9. Cristina spune:

    Văd că-s mulţi îndârjiţi să combată autorul articolului, de parcă fiecare ştie adevărul şi adevărul e numai ăla pe care îl ştie el.
    Eu am avut ambele experienţe în zonele secuieşti: şi oameni care ştiu, şi oameni care nu ştiu. Şi am şi discutat subiectul cu câţiva secui, să văd cum se văd lucrurile dinspre ei. Ce am observat eu, fără să pretind că ăsta e adevărul, cu cât o micro-regiune sau localitate e mai conectată la fluxurile economice naţionale, cu atât sunt mai mari şansele ca oamenii să vorbească româneşte. Şi invers. În zone rurale, în satele uitate de Dzeu şi de politicile de la centru, oamenii trăiesc practic în enclave: supravieţuiesc din creşterea animalelor şi din agricultură, populaţia e aproape 100% de etnie maghiară, toate serviciile şi comunicarea e în maghiară, iar copiii visează la ajungă la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş sau Budapesta. Cei cu vârsta de peste 40 de ani vorbesc ceva mai bine, fiindcă au prins învăţământul de pe vremea lui Ceaşcă, când chiar ieşeau din şcoală cu un nivel acceptabil de înţelegere şi vorbire a limbii. Cei care au trecut prin sistemul actual de educaţie… vai şi vai! Şi da, şi eu sunt de părere că onor politicienii maghiari mănâncă o pâine bună ţinându-şi proprii co-etnici în situaţie de dependenţă. Iar cea mai eficientă soluţie pentru această situaţie, în loc să ne certăm pe motiv că „legea spune, iar ei nu…”, ar fi ca aceste regiuni să beneficieze de investiţii, de dezvoltare economică bazată pe conectarea cu celelalte regiuni ale României, iar restul lucrurilor vor veni mai simplu. Nu de la sine, dar mai simplu. Reamintesc celor care tot dau exemplul cu românii din SUA, Italia şi alte părţi că aceşti oameni se duc acolo să muncească, deci au tot interesul să-şi crească capacităţile de integrare în muncă acolo, prin vorbirea limbii. Iar exemple de enclave lingvistice se găsesc chiar şi în SUA, în zona dinspre Mexic sunt şanse să auzi mai mult spaniola decât engleza…

  10. aha spune:

    Autonomia educationala le ofera sansa sa invete romaneste. Autonomia culturala le ofera sansa sa-si pastreze traditiile. Iar autonomia teritoriala le ofera sansa sa devina puternici economic. Fara autonomie banii se scurg spre bucuresti si nu se mai intorc, o iau spre teleorman. Si nu sunt saraci, sunt medii. Autonomia suna ca un bau bau, dar e doar o forma de organizare care ofera o sansa.

  11. Canadianu' spune:

    Nu mai dați exemplu sstrăinătățuri, pentru că nu aveți habar dacă nubtraiti acolo. În USA, in Texas, California, Florida dacă nu vorbesti spaniola nu pupi job de șef de orice nivel. În Germania, turcii trăiesc bine mersi in enclavele lor în care nu au nevoie se germană. În Suedia minoritatea finlandeză traieste bine mersi in finlandeză, fără o boabă de suedeză.. . Si inversul este valabil în Finlanda. Dar PESTE TOT, cunoașterea limbii majorității deschide porți.
    Trăiesc în Quebec, unde e o bătălie pe viață și moarte între franceză și engleză. Deși limba OFICIALĂ în Quebec e franceză, dacă nu vorbesti engleza e din ce in ce mai greu să-ți găsești job.

  12. rencsik gaspar. spune:

    Canadianul are perfecta dreptate . Cristina greseste in sensul ca politicenii maghiari ii tin pe secuii in intuneric , ca doar este in interesul tuturor maghiarilor sa invete cat mai bine romaneste ca sa nu fie nevoiti sa plece in alte tari cu diploma in buzunar , dar metoda de predare a limbii romane in scoli nu este corespunzatoare ptr, insusirea limbii .

  13. A le lua apararea si a-i face victime mi se pare total gresit. Ei gresesc fara sa fie vina lor, dar gresesc.

    Catalin, uita-te la reactiile celor din jur din acel hypermarket. Acolo se intampla lucruri complet gresite. Daca ar fi fost doar un angajat ar fi fost in regula. Dar toti erau asa. Imi parea ca si daca ar fi vorbit romaneste, angajata n-ar fi facut-o, pt ca ceilalti ar fi fost nemultumiti. E o mandrie sa NU vorbesti romaneste p-acolo. Aia-i problema!

  14. D3a spune:

    Pentru cei care folosesc US ca exemplu: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Languages_of_the_United_States
    America nu are engleza ca limba oficiala. Poti foarte bine trai fara sa stii engleza de cand emigrezi 😉 pana mori, daca nu vrei cetatenie (si acolo se pot face exceptii – vezi uscis.gov, naturalization test). Ca iti va merge bine sau mai putin bine, nu stiu.
    Exista inclusiv examen pt permis in orice limba vrei sa-l dai…

  15. Telegrafistul spune:

    In Lazarea i-am intrebat pe doi adolescenti 12-13 ani, unde este Castelul Lazarea.
    Unul dintre ei a incercat sa-mi spuna in engleza ca nu stie romaneste, iar celalalt mi-a aratat o anume directie fara sa scoata un sunet.
    In apropiere de Zetea am intrebat doi tineri trecuti de 25 de ani, ce pareau inteligenti si culti (erau cu autoturismele la pesuit): unde este IvoPark (parcul cu animale)?
    Cu greu, unul dintre ei mi-a spus: Subcetate… centru… stanga … panou-afis. Isi cauta cu greu cuvintele.
    Celalalt se uita cel care ma indruma, ar fi vrut sa-l ajute, dar nu a putut sa-l ajuta prea mult.
    La finalul „conversatiei” le-am multumit frumos. Se pare ca intelegeau cate ceva romaneste … dar nu vorbeau.
    Tragic!
    Pe drum mi-am pus o intrebare: Daca cei doi tineri viziteaza – calatoresc prin Romania, sunt opriti de Politia Rutiera Romana si sunt amendati pentru vreo contraventie marunta, li se face proces vrebal, sunt pusi sa semneze… etc.
    Ei nu vor intelege mai nimic din ce le spune agentul de politie si vor pleca traumatizati psihic, gandindu-se ca romanii ii persecuta pentru faptul ca sunt secui.
    Cred ca suntem martori ai unui pseudo-patriotism prost inteles si a unei enclavizari impuse de liderii UDMR platiti din Ungaria.
    Intamplarea a facut sa merg mai mult prin zona si am vazut multe steaguri secuiesti agatate de case, pana aici …nimic anormal.
    Numai ca toate erau noi, recent despaturite si de aceeasi marime.
    Oare nu cumva le sunt distribuite gratuit?
    Oare nu cumva aceste steaguri sunt facute din bani proveniti din Ungaria?
    Oare nu cumva le este spalat creierul de anumiti lideri?
    Oare la ce este buna aceasta enclavizare?
    Trist si tragic totodata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!