De ce este important avionul căzut pentru România

Pentru că am văzut câțiva oameni cu cap, care au spus că e departe de România, că aici lumea nu este interesată. Și dacă e să te uiți la audiențele tv de aseară, cel puțin pe tronsonul meu, așa e. Avionul nu a chemat românii în fața televizoarelor, ei preferând un subiect intern. Dar această tragedie este ușor de tradus în politica internă . Mai mult ea este de natură să influențeze major campania electorală, dacă unul din competitorii înțelege ce are de făcut.

Iată doar câteva dintre implicațiile profunde ale declanșării unei zone de instabilitate în apropierea României.

Jucătorii politici din Români vor trebui să facă o opțiune politică. Cine nu va susține măsuri dure împotriva Rusiei va pierde. Opțiune pro-occidentală, care asigură securitate, va fi evidentă și îi va obliga pe toți să nu mai lucreze cu jumătăți de măsură. De altminteri sunt convins că măcar una dintre tabere va ridica subiectul și va cere o raportare precisă la chestiune. Și nu e doar o chestiune de campanie. Stabilirea unui drum pro-occidental fără dubii, e vitală pentru România.

Chestiunea energetică. România va fi afectată în viitor de tăierea gazelor Ucrainei. Acum nu simțim, dar la iarnă, da. Cine o să fie în fruntea statului trebuie să ne pună la dispoziție soluțiile să nu raționalizăm gazul sau să caute alterantive. Prețul gazului va fi unul dintre subiectele uriașe în viitor.

O zonă instabilă este perfectă pentru crima organizată. Prin estul Ucrainei își vor croi drumul traficanții de droguri, de arme și imigranții ilegali. De asta granițele României vor trebui întărite cu oameni și sisteme de supraveghere care să ferească România. Suntem la începutul unui scandal legat de achizițiile privind securizarea frontierelor. Și e posibil să fie nevoie de noi investiții. Ce se va decide?

Episodul de ieri cu siguranță a pus armata în alertă. Va genera noi cheltuieli militare, posibil o mărire a bugetului armatei. Până la ce punct? Ce investiții trebuiesc făcute? Vor fi angajați oameni noi în armată? Cât ne permitem să facem acest lucru în detrimentul altor investiții?

Și cum o să se răspundă la întrebarea dacă e necesar să trimitem forțe de pace în zonă?

Cu siguranță se va lua măsura unei patrule aeriene. Plătim noi sau plătesc aliații?

harta traficului aerian

Dacă vă uitați la fotografia de mai sus observați că traficul aerian dintre Europa și Asia a fost deviat pe deasupra României. Facem față noilor cerințe sau este necesară cheltuirea altor bani pentru un control al traficului mai bun?

Va urma o întărire fără precedent a activității și puterii serviciilor secrete. Aceasta se va face, după modelul american cu limitarea sau încălcarea unor drepturi și libertăți individuale, după cum s-a mai încercat. Se va opune cineva? Ce vor spune candidații despre lucrurile astea. Suntem măcar pregătiți să avem o dezbatere pe tema asta?

În fine, chestiunea economică. Poate ar fi trebuit să încep de aici. După declanșarea conflictului din Ucraina, foarte mulți bani au fugit din zonă și au venit din România. Dar cred că, dacă instabilitatea va crește, la fel se va întâmpla și cu multe afaceri. Ce metode folosim ca ele să ajungă la noi și nu în Bulgaria, Polonia sau Ungaria?

Toatea astea sunt doar câteva dintre consecințele directe al atacării unui avion civil în vecinătatea noastră. Nu e un subiect doar al lor. E ceva care ne privește pe toți și care e pe cale să ne schimbe viețile. Dacă o va face în bine sau în rău e o chestiune de politică internă. Și dacă nu înțelegem, oricât de deștepți suntem, se cheamă că trăim cu capul în pungă.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!