Tot cântăresc în aceste zile ce voi face la referendumul de sâmbătă și duminică. Am o dilemă, bine exprimată de Mîndruță, care spune că nu poți îndemna doar uneori la vot. Și eu am făcut asta în trecut. Pe de altă parte, atunci când am îndemnat la vot, am făcut-o pentru a construi ceva sau pentru îndepărtarea unei puteri care s-a dovedit a fi abuzivă până în măduva oaselor.
Este pentru prima oară când ar trebui să fac un îndemn pentru a restrânge libertățile cuiva. Aici nu e o construcție. Nu e nimic de apărat. Pentru următoarele zeci de ani nu era nicio posibilitate reală ca România să aprobe căsătoriile între persoane de același sex. Aveam multe alte treburi de rezolvat. De asta mi se pare nefiresc referendumul. Știu, însă, cu siguranță, că faptele bune dacă ar fi cu adevărat bune, s-ar comunica de la sine. Dacă un lucru ar fi bun, sănătos și admirat de multă lume, atunci acesta nu ar mai avea nevoie de prezentare.
Iar eu am numărat mai multe minciuni când vine vorba de promovarea referendumului și a opțiunii ”da”. Iată ce cred eu că este o minciună.
1.Ideea că cineva ar putea lua copiii altor familii. De asemenea, un homosexual, singur, poate înfia și acum copii. Nu există nicio piedică legală discriminatorie. A spune că în alte țări sunt familii cu doi bărbați și copii este adevărat, dar că acum există această posibilitate în România nu este adevărat
2.Un preot spune că-mi pierd calitatea de creștin-ortodox dacă nu merg la vot. Nu cred că mi-a dat-o el ca să mi-o ia. Nu poate să facă asta dacă nu particip la un eveniment politic. Bonus, asta ar însemna că ticăloșiile mai mari ar trebui penalizate imediat. Unele dintre ele se numesc: șpagă, furt, viol, cazuri întâlnite și în Biserică. Acelor creștini le-a retras cineva calitatea? Și când sunt un creștin ortodox bun? Nu cumva doar atunci când cotizez la poartă, la diverse sărbători sau când plătesc toate obiceiurile strămoșești? Nu puteți să luați ceva ce nu vă aparține. Mai multă căință, vă rog. Vă înțeleg punctul de vedere, îl ascult, dar nu o să mă amenințați.
3.Minciună este atunci când cel mai puternic om din România, Liviu Dragnea spune că ”în unele țări s-a legalizat căsătoria dintre om și animale.” Este urmat de acolitul său Claudiu Manda care publică o știre falsă în acest sens. A fost nevoie ca Ambasada Canadei să riposteze în cuvinte grele pentru a opri un lucru stupid.
4.Minciună este și răspunsul lui Liviu Dragnea către Frans Timmermans în chestiunea referendumului. Liderul european nu a făcut niciun îndemn la vot, dar Dragnea a spus că nu primește lecții de la ”porți înalte.”.
5.Mai am. Au scos din emisiunea lui Negruțiu și Pândaru un fragment cu Marcel Iureș din care reiese doar că omul nu este de acord cu căsătoria între două persoane de același sex. Dar nu se mai vede și partea în care zice că referendumul este o prostie.
Astea le-am strâns în câteva ore. Și atunci stau să mă întreb: de când o faptă presupus bună are nevoie de minciuni ca să fie promovată? Atunci nu mai este o faptă bună. Oamenii recunosc instantaneu lumina și binele. Nu trebuie să-i minți, ei chiar știu ce este de făcut. A vântura minciuni pentru o faptă despre care spui că este bună este o înșelăciune. Și nu există niciun bine construit pe frică și minciună.
Voi face ce ține de mine ca această hotărâre să nu intre în vigoare. Nu merg la vot. Această hotărâre este luată și o voi schimba doar dacă văd că partea care votează ”nu” s-ar putea mobiliza astfel încât să câștige. Pentru că ani de zile v-am dorit la vot, azi nu îndemn pe nimeni la nimic. Fiecare va ști ce are de făcut.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!