Actuala criză guvernamentală are două feluri în care se poate sfârși. Culmea că ambele țin de același personaj și soarta sa politică. Așadar, ce se va întâmpla după decizia CCR și congresele din PNL și USRPLUS?
Scenariul 1
Luăm în calcul că Florin Cîțu va ajunge președintele PNL pentru că, oricât de mulți ar scrâșni pe acolo, decizia este luată. Cred că moțiunea va fi dezbătută. Nu iau în calcul că se vor găsi argumente pentru împiedicarea unui mecanism democratic.
Dacă PSD nu este disciplinat cu totul, atunci guvernul va pica. V-am povestit într-o postare mai veche că PSD este în buzunarul președintelui. Și asta este varianta simplă, la care toată lumea va sufla ușurată. Domnul Cîțu va merge la Senat și se eliberează funcția de premier. Sunt șanse pentru o nouă coaliție de dreapta. USRPLUS nu va mai primi la fel de mult, dar va fi acolo.
Scenariul 2
Moțiunea nu trece și guvernul Cîțu rămâne să guverneze minoritar. Concesiile pe care va trebui să le fac mereu îl vor șubrezi. Urmează o iarnă în care PNL va avea de suferit din cauza prețurilor. Ca să nu plece de la putere, Florin Cîțu va trebui să facă tot felul de compromisuri care-l vor face să se îndepărteze de neo-liberalul radical din trecut.
Următorul an de guvernare va duce la erodarea masivă a PNL încât partidul va protesta. Mai ales că premierul nu e din sămânța lor. Inevitabil o să ajungem la același moment cu plecarea la președinția Senatului. Ce urmează atunci, ce fel de alianță, nu știu să vă mai spun.
De ce este atât de important Florin Cîțu?
De ce nu renunță la el Klaus Iohannis? O dată pentru că nu dau semne de slăbiciune când ești în culmea puterii. Ai atât de multe arme la îndemână încât îți este ușor să manevrezi și să câștigi bătălia, chiar dacă durează mai mult. Important este să arăți că nu sângerezi. Dar și pentru că domnul Cîțu are mai multă stofă de economist decât alți membrii ai partidului.
A doua ipoteză este una vehiculată în mediile politice. V-o spun pentru că ea prinde contur, dar eu nu cred cu totul în ea.
Din ce în ce mai mulți politicieni de top din România spun că președintele nu se va retrage la pensie, după acest mandat. El explorează zona europeană, dar în cazul unui insucces, are deschisă competiția din România. Aici, domnul Cîțu este un adversar mai ușor decât domnul Orban la șefia partidului. De asta este important ca cel mai vechi om al partidului să plece acum nu mai târziu. Am auzit acest lucru repetat în ultimele săptămâni. Și o să mai auziți și voi.
Eu aș pune totuși un bemol. Nu-mi pare stilul președintelui să se întoarcă înapoi ca să ajungă la un nivel mai mic. E o ipoteză, poate o construcție menită să-i întărească puterea azi, dar pe mine nu mă convinge întrutotul. Are însă un parfum de credibilitate dacă te uiți la bătălia care se dă pentru Florin Cîțu. Nu arunci în aer o țară doar pentru el.
Foto: Inquam Photos
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
Cred cu tărie în scenariul 1
1 Permiteți-mi sa incep cu ultimul actor ( nu este un termen ales întâmplător) menționat de domnia voastră. Dl. actual președinte nu isi doreste o alta activitate dupa terminarea mandatului , acesta isi doreste o continuare a acestor 10 ani de odihnă.
2 Soarta actualului premier e simpla: va fi un Tericeanu 2, Singura diferenta notabila este ca nu mai exista un Hrebenciuc.
Mentionez ca daca din 1990 pana acum am votat doar partide de dreapta AUR in acest moment un vot asigurat. Din pacate.
il supraestimam pe Iohannis. Nu stie nimic, nu vrea sa stie nimic, totul i se sufla in casca.
Nu am cuvinte să vă explic cât de tare vă înșelați. Președintele este de departe cel mai puternic om din România. Și faptul că nu-l vedeți, nu înseamnă că mâna sa nu lucrează în spate.