Știu că încă vă așteptați la analize și impresii legate de campania electorală. Dar azi trebuie să mă opresc pentru că am probleme cu Vladimir, care de dimineață este într-o grevă a cititului. Stă cu picioarele în sus, se luptă cu perne, lovește patul, iar acum ”mă trece un fior”. ”Mă trece un fior că vine finalul…Știi chestia aia pe care o simți când termini o treabă și te apropii de ce îți place ție…Atunci te trece așa…o emoție”
În fapt, are de citit 40 de pagini din Harry Potter, pe care a încercat să le fenteze citind o altă carte, ”Tezeu și firul Ariadnei”. Harry Potter îi place doar dacă i-o citesc eu. Ne-a spus o prietenă că la Harry Potter trebuie să-i dau un impuls. Că primele 50 de pagini nu le plac. Că așa a pățit și ea cu fiul ei. Am citit de fapt cu voce tare 100 de pagini. Am citit pentru că, de fapt, mie mi-a plăcut atât de mult că nu mă mai puteam opri. Iar el m-a ascultat cu reală plăcere. Mi-a pus întrebări și a luat-o înaintea scenariului.
Doar că de dimineața trece printr-o serie de oftaturi, nemulțumiri, pisiceli și refuzuri. ” Of, of, mă trece un fior…Tare aș vrea să scap să-mi văd odată de ale mele”. Adică tableta și telefonul la care tocmai a căpătat o restricție. Drept răspuns, ne-a redecorat dormitorul cu toate hainele pe care le-a găsit și a refuzat să stea cu cartea în mână. Deși este evident că atunci când zăbovește asupra paginilor lui J.K. Rowling mai mult de 5 minute, îl farmecă. Dar tot nu vrea. Nu reușesc să-i trezesc acel impuls prin care singur să-și dorească această carte sau o alta.
I-am explicat repetat cât de important este cititul, cum te ajută în viață, în societate, Și m-a închis azi spunându-mi: ”Einstein a citit prima carte la 10 ani. Eu am doar opt. Ce vreți de la mine?” Nu am reușit să verific informația, deși susține că a citit-o pe Wikipedia. Copilul internetului. Iar discuția asta m-a obosit mai rău decât toată campania.
Acum stă lângă mine, deși e chemat la masă de minute bune. ”Vreau să termin odată să mă întorc la electronice.” S-a dezbrăcat până la brâu și oftează din greu. O fi citind sau doar stă? Nu știu ce să-i mai fac. Are cineva vreo soluție?
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
Salutare,
Nu știu dacă Vladimir nu e cam mic pentru Harry Potter. Eu citeam la 8 ani dar, sincer, nu prea mai știu ce anume. În schimb, pe la 10-12 ani rupeam Cireșarii, Cei trei mușchetari, Winnetou, Legendele Olimpului și altele de genul ăsta. O altă idee: ce-ar fi să-i faceți fișă la bibliotecă? (Eu am din clasa a II-a). Perspectiva de a termina de citit o carte într-un anumit termen mă mobiliza grozav. În sfârșit, mai este kindle unlimited. Abonamentul nu e foarte ieftin, dar nici chiar atât de scump. Când va învăța un pic de engleză s-ar putea să îi surâdă ideea de a citi orice carte dorește. Cele bune, Ciprian.
@Ciprian. Mulțumesc de mesaj. Nu știu dacă funcționează treaba cu Cireșarii. Cumva, lucrurile care ne-au plăcut nouă nu prea funcționează la ei. Am avut o experiență cu Tom Sawyer. Lumea lor e cu totul altfel. E așezată în altă viteză, atinge alte conexiuni ale creierului. E o luptă. Povestea cu bibliotecă a funcționat însă o perioadă. Mai încercăm.
Ai citit doar 84 de pagini ,tata! Şi aia nu e poza mea.
Catalin,o varianta temporara ar fi ca sa nu-i mai „scapi”bani .
Un prieten de-al meu(nu eu) a facut un pact cu fetitza lui.Fiecare carte are un pret.Cind copilul termina de citit cartea si face si un rezumat a ceea ce a citit,taica-su iida bani de chieltuiala,contravaloarea cartii citite.