De 10 zile încoace probabil că v-a trecut pe la urechi că PSD e aproape să bage în guvern măcar un reprezentant al partidului lui Dan Diaconescu. Spun măcar unul pentru că s-a ajuns și la alte variante, cu doi miniștri sau patru secretari de stat. Ce a urmărit sau de fapt ce urmărește PSD, că lucrurile nu sunt complet oprite.
Combinatorii partidului au văzut alianța asta venind de ceva vreme. Încă de când se punea la cale ruperea USL-ului au știut exact că vor avea nevoie de toți oamenii lui Dan Diaconescu. Trei sunt motivele:
1. Probleme cu majoritățile în teritoriu, acolo unde primarii și președinții de CJ se puteau trezi oricând fără voturi.
2. O moțiune de cenzură serioasă în toamnă. Când spun serioasă, mă refer la o moțiune de cenzură care se joacă la 25 de voturi. De acolo, spun politicienii cu experiență, se întâmplă lucruri. Când e de ajuns ca 12 oameni să trădeze. Iar calculele lor arătau că în toamnă se poate întâmpla asta, căci oastea de strânsură a lui DD risipită pe la toate partidele este cu totul imprevizibilă. Mai bine coagularea ei la guvernare.
3. Instabilitatea lui Dan Diaconescu la prezidențiale. Mai bine te folosești tu de el în cursă decât adversarii tăi. Probabil că DD încă poate rupe 5-7 procente din voturi.
Miza e atât de mare încât e posibil ca Victor Ponta să se fi întâlnit cu Dan Diaconescu, dar înainte de alegerile europarlamentare pentru un acord de principiu. Restul lucrurilor au fost lăsate în seama lui Liviu Dragnea.
De ce s-a rupt alianța, încă nesemnată, dintre PSD și PP-DD.
La prima vedere pentru că s-au supărat aliații din UDMR și UNPR. Cei din urmă că îi deranja la strânsul recoltei de parlamentari, iar primii chiar s-au supărat ideologic. Nici măcar n-au mai cerut ceva, jocul lor preferat în situații de criză. De fapt, însă, ruperea înțelegerii are cauze în PSD și, dacă vreți, în natura umană specială a politicienilor.
Întâi că înțelegerea a făcut valuri de vreme ce deranja numeroși centri de putere cu reprezentare în guvern. De aceea Victor Ponta a și evitat să facă ședința de la începutul săptămânii unde scandalul urma să izbucnească. Tradițional, PSD trece deciziile majore prin Biroul de la începutul săptămânii. Ponta a reușit însă să fenteze decizia partidului de câteva ori. De exemplu, la numirea noilor miniștri, lucru pe care și l-a asumat. La fel ar fi procedat și acum, dar valurile au crescut pe lângă el.
Al doilea motiv e legat de acțiunile lui Liviu Dragnea care, paralel cu aceste negocieri, a declanșat o campanie pentru succesiunea lui Ponta în partid. El a stârnit furie pentru că și-a depășit mandatul oferindu-i lui DD poziții în guvern care nu erau ale lui. Om cu experiență Liviu Dragnea a încercat să se afirme în fața tuturor ca președinte, jucând negocierile în folosul lui. Își consolida atât puterea în teritoriu cât și la centru. În plus excursia lui pe Dunăre cu vaporul celor 10 președinți a avut efecte neașteptate. Drept urmare, Victor Ponta l-a beștelit în public.
Calculul premierului e mai înalt, însă, decât etapa în care este această negociere. Le-a dat satisfacție adversarilor lui Dragnea, dar relația cu PP-DD nu este jucată încă.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!