În perioada următoare ar trebui să aibă loc una dintre cele mai mari tranzacții bursiere din România ultimilor ani. Importanța sa este covârșitoare, nu numai din punctul de vedere al sumei în discuție, aproximativ 2 miliarde de Euro, cât pentru impactul de proporții pe care l-ar avea asupra pieței de capital și al economiei, în ansamblu. Este vorba de Hidroelectrica, perla coroanei energetice românești, compania la care statul ne invită să fim clienți, compania care are cele mai mari profituri din sistemul energetic. Și cu care statul român speră să țină în frâu prețul curentului.
Statul român, prin Ministerul Energiei este proprietar a 80 la sută din această companie, dar nu statul este cel care vinde în cazul de față. Restul de 20 la sută aparține Fondului Proprietatea, acționarul minoritar care are în vedere vânzarea prin listare. Când a început să ia banii din PNRR, România s-a angajat să listeze pe bursă 15 la sută din acțiunile Hidroelectrica. Acesta este doar unul angajamentele statului român în schimbul a 30 de miliarde de Euro și este de așteptat să și-l respecte.
Deși guvernanții români s-au angajat să listeze 15 procente din Hidroelectrica, nu au făcut demersuri pentru a vinde astfel acțiunile deținute de stat. În schimb, Fondului Proprietatea este pregătit să-si vândă deținerea in Hidroelectrica la Bursă, venind practic in ajutorul statului român. Statul și FP sunt de acord ca listarea să se realizeze pe BVB. FP își dorește ca listarea să fie duală, adică atât pe BVB, cât și pe o bursă internaționala, în timp ce mai multe instituții din România vor ca vânzarea să se facă doar pe Bursa de la București.
Încerc să explic ce este această tranzacție, de ce este importantă, cine sunt jucătorii și cum ne afectează.
Care este situația actuală
Statul prin Ministerul Energiei, deține 80 la sută din această companie. Aceasta este cea mai mare companie de producție hidroenergetică din România și liderul furnizării de curent electric din România. Într-un an obișnuit, Hidroelectrica produce o treime din curentul electric din România. De mai mulți ani, statul român încearcă să pună o parte din companie pe bursă. El este obligat să facă acest lucru cu 15 procente, până vara viitoare.
Fondul Proprietatea deține 20 la sută din acțiunile Hidroelectrica. Acest lucru se datorează constituirii Fondului, in anul 2005 , când a primit acțiuni de la mai multe companii românești. Valoarea acțiunilor Fondului Proprietatea la Hidroelectrica este estimată in acest moment la aproximativ 12.5 miliarde de lei, respectiv 2.5 miliarde de euro.
Ce este Fondul Proprietatea
Fondul Proprietatea este un fond de investiții care deține acțiuni la mai multe companii românești de stat. El a fost creat în 2005 cu scopul precis de a-i compensa pe cei deposedați abuziv de regimul comunist si care astfel au primit acțiuni la Fondul Proprietatea ca si compensație. A existat un proces de verificare finalizat prin decizii judecătorești și de înscriere în fond, iar acționarii săi au fost, în primul rând, cei care și-au pierdut proprietățile în comunism. Din acest punct de vedere, Fondul a fost un succes, în ultimii ani, el dându-le acționarilor venituri care au depășit pierderile suferite prin performanța Fondului pe bursă.
Companiile la care Fondul deține acțiuni sunt, printre altele, Hidroelectrica, OMV Petrom, Salrom, Aeroporturi București, Portul Constanța, Engie Romania, Enel.
De-a lungul timpului, mai ales după listarea la BVB a FP în 2011, care a permis tranzacționarea transparentă a acțiunilor fondului în acesta au intrat și persoane fizice care nu au fost deposedate abuziv de regimul comunist sau investitori internaționali care au cumpărat acțiuni. Acum statul român mai deține o minoritate a acțiunilor, aproximativ 6%. In schimb , fondurile de pensii din Romania au acumulat o pondere în creștere. De exemplu, fondul de pensii administrat privat NN Pensii este cel mai mare acționar al Fondului Proprietatea , cu o deținere de peste 10,5%.
Fondul Proprietatea este administrat de unul dintre cei mai mari manageri de fonduri la nivel global , Franklin Templeton din anul 2010, an în care firma cu sediul in San Mateo, California, a deschis biroul local in București. Franklin Templeton a fost selectat sa administreze Fondul Proprietatea, in baza unei selecții internaționale organizate de către statul român. Ulterior, mandatul Franklin Templeton a fost reînnoit prin votul acționarilor Fondului în cadrul Adunării Generale a Acționarilor.
Ce dorește Fondul Proprietatea
Fondul Proprietatea a anunțat că poate realiza listarea la care s-a angajat România, înstrăinând acțiunile sale la Hidroelectrica, într-un moment oportun în cadrul unei oferte publice pe bursă. Fondul dorește să vândă acțiuni și pe o bursa internațională, adică listare duală, în timp ce mai multe instituții de stat vor ca vânzarea să se facă doar la București. Dacă nu se ajunge la un acord, exista posibilitatea ca listarea sa nu mai aibă loc sau sa fie limitată. Tehnic, FP, ca orice fond de investiții, dorește să încaseze o sumă importantă de bani pentru acționarii săi, dintre care cei mai mari sunt fondurile de pensii private românești, adică indirect 7,8 milioane de romani care contribuie lunar la aceste fonduri de pensii private. Chiar si statul este actionar al FP, așa cum menționam mai devreme, cu un un procent de aproximativ 6%.
De ce vinde acum Fondul Proprietatea
Dincolo de obligația ca România să aducă pe bursă 15 la sută din acțiuni până vara viitoare, Fondul Proprietatea dorește să facă această vânzare și din considerente economice. Ținând cont de piața internațională a energiei, de rezultatele financiare bune obținute de companie, de importanta energiei verzi, aceste poate fi considerat un bun moment să oferi aceste acțiuni pe piață.
Ce este o listare duală
O să explic mai jos avantajele acestui tip de operațiune, dar vă dați seama de la bun început că pe o piață ca cea londoneza sunt mai mulți bani ca la București.
Listarea duală este listarea concomitentă a unei companii pe două piețe bursiere, în general pe o piață domestică si pe o piață bursieră internațională cum ar fi de exemplu Londra, Amsterdam, Frankfurt sau New York. Scopul este de atrage în acționariatul companiei listate o gamă cât mai largă de investitori si de a obține astfel o evaluare cât mai bună a companiei. În urma unei listări duale, investitorii vor avea posibilitatea de a tranzacționa liber intre cele două piețe. De exemplu, cineva care ar cumpăra acțiuni listate pe piața internațională, ar putea oricând să le transfere pe bursa domestică si să le vândă acolo sau vice-versa ceea ce ar contribui la o lichiditate mai mare a companiei. Acesta este si mecanismul care permite ca prețul ( cotația) acțiunilor de pe piața domestică si de pe piața internațională să fie foarte apropiate. Bineînțeles, acțiunile cotate pe piața domestică vor fi tranzacționate în moneda locală, in lei in cazul nostru, pe când pe piața internațională vor fi cotate in EUR, USD sau GBP de exemplu.
Statul român a mai procedat așa cu alte companii pe care le deține mai întâi la Romgaz si apoi la Electrica, care sunt listate și la București și la Londra si care au reprezentat fiecare recorduri pentru statul roman in ceea ce privește valoarea companiilor listate. Petrom (deținută majoritar de OMV din Austria) și chiar Fondul Proprietatea sunt si ele listate la Londra.
Motivul acestor listări este evident, așa cum spuneam si mai sus: banii mulți sunt pe piețele mari, datorita fondurilor de investiții mari. Între timp, investitorii au tranzacționat pachete atât în Londra, cât și în București. Listarea duală e avantajoasă și pentru bursa locală, pentru că, de-a lungul timpului, s-a constatat că investitorii iși transferă acțiunile către piața locală, adică către BVB, pe măsură ce noii investitori devin mai familiarizați cu țara și vor să investească și in alte companii listate pe aceasta piață. Aceasta dinamică am întâlnit-o in cazul tuturor companiilor românești listate dual : Romgaz, Electrica, Fondul Proprietatea, Petrom.
Un detaliu tehnic pentru cei interesați: acțiunile internaționale ale companiilor nu se vând ca atare, ci sub forma unor instrumente financiare care se numesc certificate globale de depozit, care asigură protecția vânzării lor.
De ce este importantă listarea duală?
Așadar, listarea duală este un instrument comun pe care companiile îl folosesc pentru strânge mai mulți bani din piață, adică să le crească valoarea si implicit șansele de a obține un preț mai mare la listare, să obțină mai multă finanțare pentru investiții, la costuri mai mici, să-și sporească vizibilitatea internațională, să intre într-o nouă etapă de dezvoltare prin atragerea de investitori strategici care să supervizeze activitatea companiei, reducând astfel riscurile de management defectuos.
Provocarea esențiala a listării Hidroelectrica doar pe piața locală este dimensiunea foarte mare. După toate standardele, chiar și cele internaționale, listarea a 15% din Hidroelectrica este considerată o tranzacție extrem de mare (aproximativ 2 miliarde euro). Comparativ, cea mai mare listare făcută doar in București, cea a Digi Communications, a fost de 210 milioane euro, adică de 10 ori mai mică decât cea estimata pentru Hidroelectrica, iar de atunci, valoarea medie a listărilor la BVB a fost semnificativ mai mică, în medie de 50 milioane euro per tranzacție.
Tehnic, deoarece mai mulți investitori ar putea fi interesați sau vor putea să investească într-o companie listată dual , este rațional să concluzionezi ca prețul obținut in această situație va fi mai bun, exact ca în situația unei licitații. Un indicator cheie al succesului unei tranzacții de acest tip este gradul de suprasubscriere al ofertei, adică de câte ori cerere depășeste oferta. Cu cât suprasubscrierea este mai mare, cu atât prețul final în urma listării este mai bun dar si calitatea și diversitatea acționariatului final al companiei este mai mare.
Iar când se face o listare inițială, adică prima vânzare, cel care face asta știe că are o singură șansă să obțină bani buni: suprasubscrierea. Astfel, el nu se gândește doar ca prețul acțiunii să fie la valoare sa de piață, ci să stârnească o licitație între competitori care să mărească prețul acesteia. Adică în loc de 1 leu, să spunem, să primească 4 pentru același produs. Or asta poți să o faci pe o piață unde este mai mult cash ca la București.
De asemenea, tu vrei să-i atragi la vânzare ta pe cei mai mari jucători din lume care nu vin la București. Sau daca vin, nu pot investi la fel de mulți bani pe cât ar putea să o facă la Londra, să zicem. Fondurile de investiții, dar și companiile mari au limitări cu privire la sumele pe care le pot investi pe o piață mai mică, mai puțin lichidă și mai puțin dezvoltată, precum Bucureștiul. Prin listarea duală însă, va crește interesul acestor investitori și pentru alte companii românești prin expunerea pe care o va primi Bursa de la București.
De ce se opun acum instituții de stat? (Și nu au făcut-o în trecut?)
Inițial, guvernul român, prin Ministerul Energiei a dat semnale pozitive. Până la urmă, România nu făcea decât să-și respecte propriile angajamente. În plus, listarea duală ar duce la atingerea valorii reale de piață a Hidroelectrica, iar acest lucru ar trebui sa fie în interesul companiei și al Guvernului care are ocazia de a-și crea un istoric pe piețele internaționale și să aibă astfel acces la fonduri suplimentare.
După care lucrurile s-au împotmolit. Guvernul nu a mai dat niciun fel de semnal, ba, mai mult, ASF a început blocajul pentru această listare duală.
ASF a adoptat o modificare la un regulament existent care spune că acțiunile unor companii românești nu pot fi vândute sub forma de certificate de depozit pe piețele internaționale decât în limita de 1/10 din acțiunile obiect al ofertei (față de limita anterioară de 2/3, în vigoare la momentul ofertelor Romgaz si Electrica). Și că restul trebuie vândute doar pe piața internă. Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost într-o campanie de promovare a acestei hotărâri și, în vară, a trimis o scrisoare către președinție și guvern cu argumente pentru oprirea listării duale.
Argumentele acestea țin de impulsionarea Bursei de la București, căreia îi va crește valoarea de lichidități, vânzarea unui pachet mai mare către investitori locali, acces larg al investitorilor de aici, dar și promovarea statutului Bursei, care ar putea fi promovata la statutul de piață emergentă. Aceste argumente au in vedere ipoteza in care s-ar lista 15% din Hidroelectrica.
De asemenea, ASF asigură că suma de 8,5 miliarde de lei, cât ar putea valora tranzacția, va fi găsită în buzunarele investitorilor care investesc deja pe piața de capital din România . “Au capacitate suficientă de finanțare”, spun ei. Poziția lor este susținută de Asociația Brokerilor din România, dar și de Asociația Pensiilor Administrate Privat din România. Este un lucru foarte bun ca ASF-ul este interesată de dezvoltarea pieței locale de capital si a Bursei de Valori din București. Ceea ce nu iau însă in considerare, și experiența o dovedește, este că o listarea duală sprijină tocmai dezvoltarea pieței locale, permițând listarea unor companii foarte mari, prin atragerea de investitori mari care nu sunt obișnuiți sa investească direct pe BVB din diferite motive.
Poate, însă, Bursa de la București să strângă atâția bani?
E un long-shot cum s-ar spune. La BVB se tranzacționează aproximativ 20 de milioane de Euro zilnic. Ca să ajungi la 2 miliarde îți ia un timp lung, chiar dacă impactul inițial va fi masiv. Un spike atât de mare în această zonă este puțin probabil. Iar de suprasubscriere a ofertei poate fi vorba și mai puțin.
Toată lumea se așteaptă ca fondurile de pensii să fie cel mai mare investitor în acțiunile Hidroelectrica. Doar că un calcul arată că ele și-au atins limita de expunere pe acțiuni, potrivit propriilor reguli. Cumulat, cele 7 de fonduri de pensii de la noi au 18 miliarde de Euro. Regula spune că expunerea pe o singură companie nu poate depăși 5 la sută din activul lor, astfel suma maxima pe care fondurile de pensii private românești ar putea-o plasa in Hidroelectrica se ridica la 900 milioane de euro. Și tot propriile reguli de funcționare le interzic acestor fonduri, cele mai multe cu grad de risc mediu, să investească în acțiuni mai mult de 25 la sută din activul net. Majoritatea au deja cam 22 la suta alocați în acțiuni. Asta înseamnă că ar trebui să vândă pe BVB din acțiunile pe care le dețin deja, ca să poată cumpăra 5% în Hidroelectrica, asta fiind improbabil datorită efectelor negative în lanț asupra pieței locale de capital.
De asta poziția celui mai mare cumpărător din piață este considerată neîndestulătoare de Fondul Proprietatea. Și atunci de unde o să vină restul banilor până la 2 miliarde euro, ba chiar 4 miliarde euro, asta pentru ca oferta sa fie suprasubscrisa? Un calcul preliminar arată că piața românească ar putea investi în mod realist cam 500 de milioane de Euro în listarea Hidroelectrica.
Știu sună complicat, dar aveți un pic de răbdare căci…
De ce e important pentru noi?
Vă voi spune imediat și avantajele unei astfel de listări duale. Dar, rețineți, listarea unei părți din cea mai importantă companie românească de energie este ceva ce schimbă totul. E vorba de imaginea pe care Statul o va avea in mod constant asupra valorii companiei pe care o deține, este vorba de banii pe care-i poate încasa indirect statul, prin deținerea sa de 6% la FP, de transparența suplimentară pe care Hidroelectrica va trebui sa o ofere pieței, de încrederea suplimentară pe care Hidroelectrica o va transmite oricărui partener de afaceri prin noul său statut de companie listată. , Și, în definitiv, despre cât de bogați sau săraci suntem. Atenție însă, statul rămâne acționar majoritar cu o deținere de 80% in Hidroelectrica și nu vinde nicio acțiune în această listare.
Care sunt de fapt avantajele pentru contribuabilul român
Știu că e vorbă mare, dar transparența este un avantaj. Hidroelectrica are un trecut nu tocmai limpede în unele contracte, acelea cu ”băieții deștepți” și pierdea 300-400 milioane de euro pe an, nu era nimic public. Existența unor acționari mari, de anvergură internațională, îi va obliga pe conducători să lucreze numai la vedere. Orice derapaj poate fi sancționat, iar contracte dubioase nu se vor mai putea face. Faptul că mari companii de pe planetă vor deține o parte minoritară din această companie ne va ajuta și pe noi să știm ce face statul român cu resursele noastre.
O listare și pe o bursă internațională in condiții de maximizare a prețului care poate fi obținută pentru Hidroelectrica sporește valoarea acțiunilor deținute de Fondurile de Pensii la Fondul Proprietatea. Implicit valoarea pensiilor noastre va crește. Este un efect indirect, dar prefer să fiu asociat la câștig cu companii mari din această lume.
Ce efect are asupra prețului curentului electric?
Pe termen scurt probabil că nu are. Dar pe termen mediu și lung beneficiile rezidă în încrederea pe care piața de capital românească și sistemul energetic românesc poate să le genereze în rândul investitorilor atât mici cât și foarte mari care vor fi dispuși să susțină planurile viitoare ale companiei de a investi în noi capacități de producție. Un preț la energie mai mic poate fi obținut doar prin dezvoltarea de noi capacități de producție, iar pentru acest lucru este nevoie de investiții. Piața de capital internațională poate oferi acest capital la un cost mai mic si într-un termen mult mai scurt după ce compania este listată.
Articol promovat de Fondul Proprietatea.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
Tocmai mi-am transferat contractul de furnizare energie electrică de la Enel la Hiroelectrica. Afectează cu ceva actualul pret/kw oferit de Hidroelectica? Nu de ta, dar să nu fi sărit din lac în puț…
Nu. Absolut deloc. Vânzarea acțiunilor de către un minoritar nu schimbă prețul curentului. De altfel, după cum ați citit, tranzacția are șanse relativ mici să se întâmple în forma dorită de vânzător. Dar dacă aveți posibilitatea, investiți banii în aceste acțiuni la BVB.
Stiti cumva cand va avea loc listarea mai concret si ce indice va avea Hidroelectrica?
Nu. Pentru că nu s-a ajuns la acel moment și probabil nu se va ajunge decât după o hotărâre privind listarea duală.