Moțiunea de cenzură a PSD se va dezbate marți, la ora prânzului. Cel mai probabil, câteva ceasuri mai târziu, guvernul Cîțu va cădea. Asta merită câteva considerații, explicații și scenarii. Dacă nu cumva premierul Cîțu își va da demisia cât de repede.
De ce este foarte probabil ca moțiune să treacă?
PSD nu poate să nu-și voteze moțiunea de cenzură. Ar arăta ridicol, iar conducerea partidului n-ar mai exista multă vreme. În plus, partidul trebuie să arate electoratului său că există. Mai ales că nu există riscul intrării la guvernare. Președintele Iohannis nu va nominaliza pe cineva de la ei. Asta le va crește profilul de partid de opoziție.
Nu cred că există ceva pe lume pe care Florin Cîțu să-l poată oferi USRPLUS. În afară de propriul cap. Indiferent de cine va fi președinte vineri seară la USRPLUS, atitudinea este aceeași. Formațiunea nu-l va ierta pe Cîțu și nici pe președinte Iohannis pentru atitudinea de bully din prima coaliție.
AUR votează oricum împotriva guvernului. UDMR aduce prea puțin.
Aș pune mâna în foc că nici tot PNL-ul nu votează pentru guvern. Întrevăd un mini masacru și nu văd un miracol.
De ce și-ar putea da demisia Florin Cîțu
Ca să evite o umilință și să nu pice de pe cai foarte mari. Și pentru că încă îți poate negocia locul de la Senat, deși, o vreme, partidul îi va mai da credit. Probabil că nici el nu s-a hotărât.
Blatul PSD cu Iohannis
Modul în care PSD a lucrat în anii aceștia lasă mereu impresia că președintele îi are la butonieră. A fost mai curând o opoziție fluidă. Dar slabă și care nu a deranjat mai pe nimeni la guvernare. E ca un câine mic care latră nici prea tare. De o fi blat sau nu, PSD are șansa acum să arate că există.
În plus, este o șansă nesperată de a rezolva o criză politică pornită din senin și cu consecințe dezastruoase. Toată lumea știe că PNL poate guverna cu USRPLUS doar dacă pleacă Florin Cîțu. Așa că va pleca. Va ajunge cel mai probabil la Senat, președinte, ca partidul să nu se facă de râs,
Știu e o modalitate întortocheată și de tot râsul să rezolvi așa o treabă, mai alesc că ai pornit-o singur. Dar e singura în care poți să ieși onorabil și cu anunțul că ceilalți sunt de vină.
Așadar, PSD tocmai îi face un nou serviciu președintelui care a încurcat treaba asta.
Ce urmează mai departe?
Liderii din PNL vorbesc de existența unui ”guvern mare”, dar din primăvară. asta înseamnă o nouă coaliție cu USRPLUS. Dar ideea ar fi fost ca Florin Cîțu să fie menținut până atunci. Cu două moțiuni de cenzură și un vot de încredere în față, chiar trebuie să fii Superman.
În plus, plecarea lui Cîțu deschide noi aranjamente pentru putere în PNL. Așa că multă lume chiar visează la asta.
Prevăd numirea măcar a unui premier care să testeze votul Parlamentului. Și apoi al unuia solid care să construiască ”guvernul mare”. Nu exclud să fie încercări de readucere a lui Florin Cîțu, la a doua tentativă. Dar va fi complicat. Așadar încă o lună și ceva de instabilitate. Noul guvern, născut în așa chinuri, nu va avea mai multă viață decât cel de acum.
Despre cârmaci și strategi nu mă pot hotărî
Nu am mai văzut un partid sau persoană de la vârful țării care să prăbușească un capital politic atât de repede și de zgomotos. Și de ce? Ca să ajungă în aceeași situație ca acum o lună. Adică președintele partidului să nu aibă puterea totală și să o împartă cu premierul. Iar costurile acestui joc de sumă nulă să fie devastatoare atât pentru dreapta românească, dar și pentru țară.
Trebuie să recunoașteți că este un mod absolut spectaculos ca să te învârți în jurul cozii. Și să dai impresia că nu prea știi ce ai de făcut. Ba, să mergi până la limita iresponsabilității.
Dar ar mai putea fi ceva. Știu că nivelul de inteligență al clasei politice de la noi este privit ca fiind atât de jos, dar cineva tocmai a reușit să dea jos un lider natural al PNL, să-l înlocuiască cu unul slab și să împiedice constituirea unui pol de putere prin unirea funcțiilor de președinte de partid și premier.
Adică, România rămâne cu un singur pol de putere constituit în jurul președintelui Iohannis, cel care va conduce și guvernul ce va urma. Dar fără a mai avea în partid un Ludovic Orban care să-i împiedice succesiunea.
Știu, pare complicat, misterios și greu de realizat, dar tocmai avem în față un pol de putere unic și greu contracarabil. Dacă asta este o situație căutată sau rezultatul unor manevre fără noimă, o să aflăm în câteva luni,
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
Un asemenea șah politic este posibil ,dar cred ca de fapt este un haos , o lipsa de minte și bun simt a jucătorilor. Aceasta lupta a distrus pentru mulți ani dreapta românească. De fapt dreapta veche s -a compromis și corpul politic modern și inteligent nu a reușit sa ia examenul de maturitate. Cred ca este eșecul unei generații. Vechea clasa politica post 90 cu toate tarele ei ,corupție, baronism etc a dus România în Uniunea Europeană. .Actuala generație a reușit cu greu ,sa o mențină ,dar a eșuat în reformarea tarii în europenizarea ei .Viitorul este incert , fara reforme profunde apartenenta noastră la UE va fi o simpla hârtie, importanta dar numai atât. Avem pașaport european dar trăim intr-o tara orientala , cadem în falia dintre Occident și Orient și nu reușim sa ieșim de acolo .