77 de medici oncologi sunt urmăriți penal pentru că au luat mită o excursie în India. Știți știrea, ați auzit-o ieri întreaga zi. Pe scurt, o companie de medicamente pe care nu o știm, a dus la un congres medicii respectivi, doar că aceștia doar au semnat condica la întrunirea respectivă.
În fapt au petrecut mai multe zile în concediu și mai puțin la lucru. Mai mult, nici nu au primit diplomele de absolvire. În schimb medicii ar fi trebuit să prescrie medicamentele recomandate de firma plătitoare. Și de aici încep problemele.
Cei 77 reprezintă o treime din numărul medicilor oncologi din România. O treime. Asta înseamnă o magnitudine imensă, într-un domeniu atât de sensibil încât îți vine și greu să vorbești despre el. Să înțelegem acum că o treime din medicii oncologi români au făcut rău cu bună știință? Nu cumva sunt mai multe nuanțe aici?
DNA va trebui să demonstreze că există o relație directă între administrarea unor medicamente și excursie. Chiar așa. Să arate că cineva a dat un medicament pentru că a văzut Taj Mahalul. Este cu putință, mă gândesc, dar este generalizat?
Dar dacă medicul respectiv crede cu tărie că medicamentele sunt chiar bune și a mers în excursie doar pentru că i-a făcut plăcere? Dar dacă la un moment dat a schimbat medicamentația pacientului? Dar dacă medicamentele au făcut bine? Întrebările sunt atât de grele că mi-e teamă că răspunsurile vor fi cumplite.
Apoi, vorbim de medicamente generice. Adică din cele mai ieftine. Deci, dacă s-ar fi dat mită, ironic, bugetul de stat avea de câștigat pentru că s-ar fi achiziționat medicamente din cele mai vechi, nu vârf de gamă, cum cer medicii. Aici e o bizarerie. Dar nu poți să nu vii să te întrebi: și dacă au greșit cu bună știință și nu au dat medicamente vârf de gamă care salvau vieți?
Lucrurile sunt atât de complexe aici și atât de greu de judecat că nu aș vrea să fiu în pielea judecătorului care se va uita pe acest caz.
Mă gândesc și la efectele pe care le avea asupra întregului sistem. Pentru că acum nicicum nu e bine: nici să dai ieftin, nici să dai scump. Nu poți vorbi cu firmele de medicamente, dar acestea sunt obligate să te caute și să-ți arate produsele. Statul te obligă să te duci la congrese ca să avansezi profesional, dar nimeni nu are bani să meargă la ele.
Mi-e că povestea asta era tot ce trebuie ca să termine de tot sănătatea în fața pacienților din România. Apropo, ce se întâmplă dacă intră la închisoare toți 77?
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
NU VOR FI ARESTATI, SAU DACA DA, VOR FI ELIBERATI. DE CE NU INTELEG CEI CARE CONDUC TREBURILE IN FINANTE, SANATATE SI NU NUMAI CA DOCTORII SUNT MAI IMPORTANTI CA ALESII SI TREBUIE SA FIE PLATITI CUM SE CUVINE. DACA INMULTIM NUMARUL DE MEDICI DIN ROM. CU 10000 DE EURO/LUNA, IESE MAI PUTIN DECAT SE FURFA DE ALESI INTR-O SAPTAMANA. APLICATI LEGILE FERM, RECUPERATI BANII FURATI, PLATITI MEDICII CUM SE CUVINE SI LASA-TII SA-SI FACA TREBA. PEDEPSITI NJMAI PE ACEI CARE CONDITIONEAZA ACTUL MEDICAL. SIMPLU SI USOR DE REALIZAT.