Nu mai ajută acum nimănui că miniștri și generali în funcție au fost alături de familia și colegii polițistului omorât la Suceava. Ce imagine de respect tardiv. Ce promisiuni, ce discursuri s-au rostit în biserică la căpătâiul celui mort.
Primarul din localitate, om politic și el, i-a luat la rost pe mai toți mai marii zilei pe care i-a găsit acolo. Și pe drept cuvânt. Luni de dimineață, premierul Tudose se întâlnește cu liderii sindicatelor pentru a rezolva situația. Iar situația este numită în ochii opiniei publice drept ”polițstul patrula de unul singur. Cum e posibil așa ceva?”
Adevărul este însă întotdeauna mai complicat. Polițistul nu era singur la post. Cum e posibil ca în alte cazuri să fie, însă, patrule de un om, asta este însă o întrebare. Ambele merită explicații mai largi.
Sorin Vezeteu era alături de alți doi colegi la muncă în ziua în care a fost omorât. Șeful său și un alt polițist mai nou au plecat, în patrulă, la un tren care sosise la linia a treia. Conform fișei, acolo aveau treabă. Sorin a rămas singur în birou. De ce a ieșit și ce făcea pe peron nu mai avem cum să știm. Și nimeni nu s-ar fi întrebat în absența tragediei. În definitiv, polițiștii nu sunt omorâți pe stradă aici în absența unor violențe între clanuri sau cu clanuri.
Poate pur și simplu omul a ieșit pe peron, acolo unde știa că prezența sa este sigură și necesară, așa cum se întâmplase de zeci de ori. Colegii săi se aflau la 150 de metri. Ce s-a întâmplat a fost spontan și instantaneu. Cei doi colegi au venit repede, dar nu au mai avut timp să facă nimic.
Dar pe astea poate le-ați auzit. Ce nu știți, însă, este că cei trei polițiști aflați pe peron, unul în agonie și doi care au încercat cu disperare să-l salveze sunt de fapt aproape tot personalul de la Poliția acelei gări. Sunt trei polițiști și un șef. Patru plus un șef pe hârtie, dar al patrulea loc nu este completat sau bugetat. Patru polițiști pentru întreaga gară. De la ordine publică până la diversele infracțiuni legate de transporturi pentru 24 de ore.
Vorbele mari rostite la înmormântarea lui Sorin Vezeteu ar trebui să găsească aici explicații. În 2001, în aceeași gară lucrau 17 polițiști. Apoi, an de an, schemele au fost reduse și s-a ajuns la acest număr de patru persoane. Noi, ca societate am hotărât că acesta este numărul pe care ni-l permitem. Știți că tot timpul a fost o permanentă presiune pe reducerea numărului de bugetari.
Astăzi, spun sindicatele din poliție, ar lipsi un număr de 15 mii de oameni care să facă munca de teren. Vorbim aici de posturile din transporturi, feroviar și naval și cele din zonele rurale. Sunt sate în care se află un singur polițist, altele în care se află doi iar în unele avem luxul de a avea trei.
Vă aduceți aminte că prin 2011, domnul Igaș a dat afară o grămadă de lucrători în Ministerul de Interne. E vorba de vreo zece mii la data aceea. Nu numai polițiști. Polițiștii au fost singurii care s-au dus la Cotroceni și-au dat cu caschetele de gard. Cred că de atunci polițiștii și politicienii își poartă un respect reciproc.
Situația ce mai complicată este în mediul rural acolo unde avem câte un post de poliție la câteva comune. Există zone în care exercițiul autorității lipsește cu desăvârșire. Și așa populația nu are încredere în ce fac polițiștii, iar aceștia nu au timp și resurse să rezolve tot ce și-ar dori oamenii.
Am fost anul trecut într-o secție de poliție din București și oamenii nu știau cum să-și ceară scuze de cât de urât e la ei. Nu ați uitat cazul polițiștilor care au luat șpagă renovarea postului de poliție local. Nu-i uitați nici pe cei care se adăposteau în misiune într-o coajă de mașină. Sau pe cei care recent au fost prinși dormind la lucru.
Așadar, siguranță nu prea, iar încredere pe undeva la 50 la sută potrivit unui sondaj INSCOP din 2016. Adăugați aici nepotism cât cuprinde, politzare maximă, șpăguială pe cinste și o să aveți imaginea completă a unui mecanism care funcționează bine cu oamenii cinstiți și prost cu hoții.
Soluții? Dacă hotărâm că nu ne trebuie mai mulți polițiști sau mai bine plătiți, avem câteva.
1.Restrângerea numărului de posturi și comasarea în mai puține structuri. Așa vor fi acoperite schemele, dar populația va vedea mai puțină poliție în unele zone.
2.Revenirea jandarmilor la ordine și siguranță publică. Adică patrule de jandarmi pe ulițele unor sate în mod obișnuit, nu numai la intervenții. Să te ții scandal aici.
3.Și înființarea unor secții de poliție locală în comune. Adică primarii să nu stea să primească salarii de 7000 de lei pe nou, ci să și facă ceva de banii aceștia.
Hai să vedem peste un an, ce măsuri din acestea vor aplica cei care ieri au rostit discursuri la moartea unui polițist ucis într-o gară pentru că niciun coleg nu era lângă el.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
Bună seara. Cu tot respectul în insula Thasos este un singur polițist de serviciu. Și este vorba de vreo 7000 de oameni care nu au chef să mai respecte niște reguli. Despre ce vorbim? O societate condusă de niște reguli convenabil alese. Să fim serioși realitatea e cu totul alta. Voi ca ziariști trebuie să arătați lumii cum există departamente ale ministerului culturii cu sedii de milioane de euro care asigură venituri de peste 3000 de euro pentru vreo 7-8 angajați a căror singură problemă este prognoza vremii în concediul pe care tocmai l-au plătit. ȘI AU PARTE DE 2-3 concedii peste an. Dar din păcate dă mai bine la ratting știri de genul ăsta
Sărăcuțul polițist. E vina unui sistem corupt care dim 27 de angajați a redus la 4. Rușine. Cui? Vouă ziariștilor care aproape inconștient manipulați o mare parte din cei care votează. Poate inconștient dar vina e a voastră. Nu e o tragedie atât de mare că a murit un polițist. Tragedia e că nu se ocupă nimeni de înțelegerea fenomenului. Și voi,ca ziariști cu deontologie profesională trebuie să faceți ceva. Încă odată tot respectul pentru activitatea dumneavoastră dar oare nu deformați intr-un fel realitatea. Mulțumesc.
un comentariu incoerent. nici tu nu stii ce vrei sa spui…
batranete haine grele