A venit barometrul Europa FM și asta ne dă o privire asupra prezentului, dar mai ales asupra viitorului. Pentru că datele arată prost pentru deciziile raționale și corecte care ar trebui luate în viitor.
Pe scurt, barometrul realizat între 6 și 24 aprilie, cu 1010 interviuri telefonice, vine să ne spună că PNL scade mai departe în sondaje. E a treia lună consecutivă. A coborât de la 47 la sută la 33 la sută. Ultima dată, cu trei procente. Nici nu avea cum să fie altfel, pentru că e o criză monstruoasă, care curmă vieți. Niciun partid de guvernare nu scapă nevătămat.
PSD a luat un procent, dar îl găsim tot acolo la un sfert din intenția de vot a românilor. E în creștere, totuși. Salba de legi populiste nu a ajutat foarte tare, dar PSD își menține ectoratul. USR scade în continuare cu două procente până la 10,8, iar PLUS cu unul până la 5,1. Crește Victor Ponta și partidul său cu trei procente.
Ce înseamnă asta de fapt? Că PNL nu a găsit răspunsul economic așteptat pentru România muncitoare. Pachetul economic nu se simte, banii de șomaj tehnic nu au ajuns, România activă suferă. Mai grav de atât, acest scor ne explică și de ce PNL nu ia măsurile de echilibrare a bugetului. Aducă să mai taie de la stat, măcar să mai reducă veniturile bugetarilor care stau de acasă. Tot acest scor ne explică de ce Iohannis și PNL nu au curaj să anunțe evidența și, anume că pensiile de abia pot fi plătite, darămite să fie crescute la toamnă.
De fapt, marea mea teamă este că PNL nu va lua niciuna dintre măsurile nepopulare care să ne scoată din criză. Iar acestea sunt: micșorarea aparatului de stat, diminuarea cheltuielilor cu salarii și împrumuturi care să se ducă spre investiții. Ezitanți și speriați de aceste cifre se vor ascunde până după alegeri ca să rămână cumva pe primul loc al cursei. Șifonați, dar pe primul loc.
PSD va încerca să crească pe populism. Va taxa orice greșeală de guvernare și va pune o presiune imensă pe acordarea unor bani de la stat pentru întreaga economie și mai ales pentru electoratul său. Vă apăsa pedala cu mărirea pensiilor până la maximum, dar și pe tot felul de năzbâtii precum cea cu plata chiriilor de către fisc. Cum nu are nicio apăsare în opoziție, va arunca cu legi populiste în stânga și-n dreapta.
În ce privește noua clasă politică, este evident că domnii Cioloș și Barna sau invers, conform sondajului, nu au altă soartă decât să fie împreună. Nu știu ce fac, nu știu ce păzesc sau care e planul lor, dar dacă această coaliție nu se realizează mai repede, s-ar putea să se aleagă praful, mai ales că PLUS a ajuns iarăși la limita pragului electoral.
Împreună ar fi a treia forță politică din România și obligatoriu partener de guvernare pentru PNL. Așa cum Victor Ponta se va alia cu PSD.
Cu cele două blocuri conturate pe următoarele luni, vom asista la o perioadă în care, cel mai probabil, PNL va bâjbâi fără curaj în căutarea soluției electorale câștigătoare și va ignora propunerile de ieșire corectă din criză. Acestea înseamnă investiții majore în zone precum sănătate, infrastructură, digitalizare și pregătirea terenului pentru mutarea unor fabrici din Asia în România, pe măsură ce lanțurile de producție se vor reașeza. Cred că statul se va împrumuta în continuare pentru salarii și pensii ca să nu tulbure imensul aparat bugetar înaintea unor alegeri. Și, mai mult, mi-e teamă că asta ne va împotmoli pe termen mediu și lung.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
Realitatea poate fi privită și analizată din mai multe unghiuri de vedere. Rezultatul analizei poate fi astfel oriunde în plaja de la rece-obiectiv până la subiectiv-sofistic.
Presupunem că datele sondajului sunt de încredere (salutând fapul că reflectă și dinamica, nu doar poza de moment) și ne interesează:
– o explicație a situației de acum
– evoluția în perioada următoare
Presupunem din nou că cele mai importante explicații pentru o anume situație sunt date de evoluțiile/ comportamentele anterioare la care se adaugă evenimentele neprevăzute care pot răsturna sau devia cursul „normal”, previzibil.
Pe scurt, PNL a avut o creștere uriașă, atipică dar explicabilă în cea mai mare parte de câștigarea alegerilor prezidențiale de către locomotiva lor de atunci, KWI. De asemenea, probabil s-a adăugat speranța populației care, în urma criticilor dure pe care PNL le-a avut împotriva felului de a guverna și a rezultatelor PSD, credea într-o schimbare în bine. Teoretic, pentru credulii neinformați, era saltul (măcar) spre normalitate după guvernarea eșuată, dezastruoasă și plină de bube a PSD.
Începând cu ianuarie, până în martie, din ce în ce mai mulți cetățeni au început să realizeze, treptat, că guvernarea PNL este confuză, rezultatele – lipsă și deciziile incerte, și foarte important – mai arogante, mai țâfnoase decât ale PSD.
Bunul simț popular probabil a sesizat și discrepanța dintre atotsuficiența afișată și majoritatea firavă care tot încerca să forțeze anticipate și rezultatele guvernării. Pe fondul ăsta au mai apărut, moțiunea de cenzură, bâlbâielile cu desemnarea premierilor fantomă și ignorarea pandemiei care bătea deja la ușă.
Totuși, PNL a mai primit niște șanse:
– i s-a netezit reîntoarcerea la guvernare (singur, nu părea în stare) tocmai de către opozanți.
– pandemia putea reseta percepția oamenilor în legătură cu lipsa de rezultate concrete în economie
– a mai primit o lună jumate „de miere” din partea opoziției
– a primit și niște bani de la UE
Ce au făcut PNL-KWI? Au dat doar copite în toate șansele. Gafe peste gafe, răzgândeli și bâlbe, toate dublate de tupeu și obrăznicie la toate nivelurile.
De la ultimul polițist care dintr-o amendă, dată nu doar din prostia sa, dar și din lipsa de norme, îi lua unui amărât banii lui pe câțiva ani pentru îmbrăcăminte, igienă personală și rechizite pentru copii, până la miniștri, premier și președinte care:
– forțează, poate corect, la izolare populația și închide implicit afacerile din țară dar
– exportă – uneori, pe bază de înțelegeri secrete cu alte state – la grămadă, oameni fără contracte de muncă și garanții minime de protecție (care, surpriză, se îmbolnăvesc cu sutele și constată că nu au cui să ceară un ajutor)
– promovează minciuni despre alte state (v. Franța care ar fi făcut experimente cu copiii dintr-o școală)
– exportă grobianismul, agresând diplomatic conducători de state
– agită tensiuni interetnice în țară dar cu vizibilitate intrnațională mai mare
Știu că m-am lungit. Dar pe baza celor de mai sus, concluzionez că PNL stă încă mult prea bine. Dacă nu se reinventează cumva, va crește viteza de rostogolire la vale.