Câtă vreme noi batem pasul pe loc pe aici, luptându-ne cu Soros care vrea să ne facă niște chestii rele, alții își văd de viață și mai ales de ce-ar putea face pentru oameni, mai bun și mai deștept. Poate știți că recent a avut loc Campionatul European de handbal feminin în Suedia.
Grupa României a fost la Helsinborg, un oraș de 132 de mii de locuitor din sudul țării. Orașul este cam de aceeași mărime cu Sibiul. Doar că are o sală de sport, cum nu avem noi două trei la un loc în toată țara. Prietenul meu Boți a fost acolo și-a filmat câteva cadre ca să înțelegem lumile care ne separă. Aveți mai jos imaginile.
Pentru cine nu are răbdare, vă fac un scurt rezumat la ce-ați văzut. Sala este de fapt un complex de săli. Avem o sală principală de 7000 de locuri și una secundară de 2500 de locuri. De fapt, cea din urmă este vechea sală care a fost înglobată în complex. Mai există o sală de 300 de locuri pentru antrenamente și pentru competiții mici. Încă o sală de 100 de locuri, folosită probabil la antrenamente, dar în care acum era o competiție de tenis de masă. O alta sală de 50 de locuri, în care era un mic turneu de scrimă.
În același complex se află o sală cu ringuri de box, o sală de forță utilată la nivel de top și care a fost folosită de toate echipele de la campionat. Dar și o creșă-grădiniță. La care poți să-ți lași copilul să facă sport încă de la vârsta de 2-3 ani.
Toate astea într-un singur loc. Iar la exterior găsești trei terenuri de hochei pe iarbă, unul de fotbal și unele de tenis. La cum vedem noi lucrurile, toate astea par o nebunie. Dar ea nu se oprește aici. Toată povestea a costat 48 de milioane de euro și-a fost construită în doi ani. Din 2010 în 2012. Mai mult a durat până au dezbătut dacă sala poate fi amplasată în locul cu pricina din cauza traficului intens, adică din 2007 în 2010.
Ca bonus, suedezii nu văd sala doar ca un lucru pentru sport, ci unul în care poți să mergi la restaurant, să organizezi conferințe, să socializezi. Sala nu este un loc în care să te duci la meci, doar. Este un loc în jurul căruia vibrează întreaga comunitate. Și bănuiesc că v-ați dat seama, este alimentată și de la panouri solare. Doar așa, pentru comparație, o să fiți surprinși când auziți că echipele din România nu au săli unde să facă forță.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!