Uimitoare ediția din 19 martie a programului România în Direct pe care l-am realizat împreună cu Tudor Mușat. Am invitat în direct medici, asistente, oameni care de câteva zile se confruntă cu valul de coronavirus. Ce sentimente au, ce emoții, ce le lipsește și cum o să trecem peste asta? Că nu au de nici unele, probabil că vă așteptați. Statul român este, ca de obicei, nepregătit pentru astfel de situații. Se fac eforturi mari și pe ici-colo, pentru unii, se mai rezolvă câte ceva. ”Să vă spun întâi ce am”, a sunat una dintre introduceri. Adică douăsprezece măști și 12 costume pe care un medic ar trebui să le împartă cu o asistentă. Potrivit regulilor, acestea ar trebui schimbate la fiecare pacient. Dar asta este o glumă. 

Nu au cu cine să-și lase copiii este al doilea mesaj pe care l-am primit insistent din familii de medici. Amândoi nevoiți să meargă la spital, pe aceleași ture, dar și cu temerea că vor duce ceva și acasă. ”Nici nu știu cum să intru în casă”, ne spune unul dintre ei. ”Ne spălăm pantofii de fiecare dată la intrare, ne curățăm, nu mai purtăm niciun fel de accesorii.” 

Dar ce-i doare cel mai tare, dincolo de incapacitatea statului de a le da armele necesare, este lipsa de grijă a celor din jur. Mesajele au picat unul după altul. Ne-a sunat Etelka din Zalău. În farmacia ei trebuie să impună respectarea distanței cu forța. Deși are afișe nimeni nu respectă distanța. Dacă lucrează cu ei la celebra fereastră din ușă, atunci lumea se îmbulzește în spatele celui de la geam. Dar ce-a îngrozit-o cel mai tare ”sunt zecile de mașini cu număr de Italia și Spania” din curte de la supermarket. Proprietarii lor ar fi trebuit să fie în carantină sau în izolare, dar magazinele sunt pline de ei. 

Într-o altă parte de țară, la Timișoara, un cetățean tușește aprig pe holul de la cabinetul medicului de familie. Acesta iese afară și-l întreabă dacă vine din străinătate. Omul spun hotărât că ”nu” și lumea de pe hol se mai liniștește. Apoi, când îi vine rândul, intră în cabinet și recunoaște că vine din Italia. Medicul este surprins fără costum de protecție. Cu două zile înainte îi văzuse soția, răcită, care a uitat să-i spun că soțul i-a venit din nordul Italiei. Cheamă o ambulanță să-l ia. Aceasta sosește, dar încă nu i-a fost comunicat rezultatul testului. Fiind posibil contact, doctorul nostru nu s-a mai dus acasă și nici pacienți nu mai vede. Doar le trimite rețetele. 

La rându-i, Simona se simte fără apărare în fața valului de oameni care nu-i spun adevărul, dar și cu spatele la zid, neavând de mai niciunele când îi consultă. Are un nod în gât când vorbește la Europa FM. Și-mi dau seama exact unde ne aflăm. Prinși între două minciuni, acești oameni sunt primii care ar putea să cadă. Iar dacă doctorii o să cadă, cade și fragila linie de apărare pe care o avem. Astăzi este o atitudine civică, chiar patriotică, să-i apărăm pe acești puțini profesioniști care urmează să treacă prin încercarea vieții lor. Și a noastre. Iar primul lucru pe care trebuie să-l facem este să nu mai mințim. 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

4 comentarii la Aveți grijă de medici!

  1. de facto spune:

    E trist ceea ce vedem la noi si ceea ce vedem in Italia, Spania, Marea Britanie alaturi de multe alte civilizatii vestice.

    E trista si volatilitatea de pana acum a solidaritatii UE.

    Nu ma incalzeste cu nimic faptul ca am avut dreptate cand ii apostrofam pe cei care acuzau lentoarea in actiune a Chinei din prima saptamana de declansare a epidemiei.

    Iata ca, la multe luni de zile dupa, noi ezitam sa fim fermi si pe toate canalele oficiale ne linistesc ca avem aproape de toate.

    E mai important decat critica, semnalul de a ne trezi mai repede, inainte de a repeta experienta Italiei.

    Nu am pretentii sa dau solutii infailibile. Personal, inainte de a se trezi toata lumea as comanda Favipiravir, cu care macar sa reduc la jumatate perioada de vindecare. Ceea ce, cu o testare incipienta – macar in cazul tuturor medicilor, ar face minuni. Cred ca suma ar fi infima in raport cu restul tuturor implicatiilor economice.

  2. marin spune:

    Ce nu inteleg eu, la mintea mea, dar poate ma veti lumina Dvs.,, cu tot respectul fata de medici si angajatii din sistemul sanitar: de ces-ar „ingramadi” puterile mondiale, care mai de care mai „vanjos”, sa produca „vaccinul miraculos” care va fi testat ani de-a randul pe oameni, CU FORTA, in „dictatura binelui colectiv” atat de des intalnita in gura massmediei corupte si vandute intereselor oculte, ATATA TIMP CAT SE INFIEREAZA IMUNIZAREA NATURALA – ACEEA MULT DISCUTATA, „DE TURMA ” – asta dupa ce s-a spus ca acest VIRUS, CREAT DE „EI” PENTRU NOI, NU creeaza IMUNITATE celor care au fost CONTAMINATI SI AU SUPRAVIETUIT. Cine ne poate explica acest „mister”? Au supravietuitorii imunitate sau nu? Daca nu, asa cvum s-a afirmat, DE CE UN VACCIN?

  3. Vio spune:

    Domnule Striblea,in emisiunea de astazi 31 martie ati vorbit despre „spaga” ca si cum ar fi normal sa se dea pentru un salar bun la spital, este inadmisibil ca un jurnalist sa accepte aceasta realitate,dar poate si tu ai intrat cu spaga la radio,mare rusine !!!!!!

    1. Cătălin Striblea spune:

      Cred c-ați înțeles complet aiurea ce-am apus și în ce context. Mai ascultați o dată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!