Constat că PSD are o aplecare spre acțiuni precum amnistii, grațieri și alte iertări de datorii. Iar povestea asta în care amnistia mamelor și pensionarilor a fost extinsă la toți bugetarii e de-a dreptul comică dacă n-ar fi tristă. Dar înainte de a ne repezi în ea să vedem elementele. Inițiativa legislativă primară este o foaie de hârtie A4 scrisă în grabă cu un an înainte căreia cu greu îi faci față la citire. Și prin modul încâlcit în care e redactată dar și prin lipsa de direcție. Apoi prin lipsa aproape completă a datelor economice. Virtutea ei est că, în mod corect, constată haosul din sistemul de salarizare
Firesc, Guvernul nu este de acord cu proiectul, lucru consemnat în ocombrie 2013 sub semnătura lui Victor Ponta. Nu am însă, nicio mirare că acum Rovana Plumb umblă prin Parlament să-l susțină. Și mai firesc, legea este întoarsă de președinte și pe motive de discriminare: nu poți da norme doar pentru anumiți bugetari. Drept urmare, întoarsă la Senat, amnistia este aplicată tuturor. Apropo, apărătorii blatului Băsescu-Ponta, vedeți că ambele respingeri par scrise de o mână.
Ce nu este în regulă:
1. Perpetuarea obiceiului electoral de a prelua la stat datoriile populației sau mărirea salariilor înainte de alegeri. Economia nu poate mai mult dacă noi mergem la urne.
2. Adoptarea unor legi cu impact bugetar fără să oferi date economice. Uitați-vă pe cele trei documente de mai sus. Nimeni nu știe cui se adresează exact și despre ce bani vorbim. Ministrul Muncii nu a putut să ofere nici acum, în Parlament, o cifră.
3. Nu poți să pui mereu în cârca celor săraci greșelile statului. Când mă duc în fața unui birocrat mă aștept ca acesta să-și știe meseria, să o respecte și să-mi facă un calcul corect. Pentru o persoană care câștigă 1000-1500 de lei e o situație dramatică să restituie lunar 10-25 la sută din salariul său. Găsește un sistem prin care să mă achit de datorii pe o perioadă de timp foarte lungă.
4. Discriminarea invocată de Președinte și Guvern nu se aplică numai bugetarilor. În România există mii de cetățeni care lucrează în privat și care nu sunt scutiți niciodată de nimic. Pentru ei chestiunea asta sună ca o pedeapsă.
5. Nu ai norme pentru cei care și-au plătit deja obligațiile. Le dai banii înapoi? Cum? Și mai ales în cât timp. Nu cumva împingi plata acestor datorii pe o durată de 4-5 ani ca la profesori, pe guverne și bugete viitoare?
Posibil ca impactul acestei legi să fie relativ mic. Dar când apari cu astfel de acte din senin trebuie să pregătești răspunsul la multe întrebări.Și ai fi scutit de răspunsul la toate aceste chestiuni doar dacă nu ai da o astfel de lege. Eu nu cred că PSD va fi ajutat de sistemul ăsta. Căci avea deja publicul ăsta. Dar niciodată nu îi vei avea alături pe cei activi. Cei care chiar îți lipsesc în aceste alegeri.
Pe măsură ce scriu, la televizor a apărut știrea cu titlul: mii de români se vor putea pensiona mai devreme. Succes!
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!