Cât adevăr este în amenda de 80 de milioane de la CEDO? Nu prea mult

Tot auziți zilele astea la televizor că România ar putea să plătească 80 de milioane de euro, dacă CEDO dă o hotărâre-pilot care să condamne România pentru grelele condiții din penitenciare. Și se tot aude această mantră: ”domnule, de ce să plătim noi 80 de milioane de euro, mai bine să-i eliberăm pe unii.”

Doar că lucrurile nu stau chiar așa și nici eliberarea prin grațiere nu ajută foarte tare. Câteva explicații necesare despre ce este o hotărâre-pilot și ce ne-ar putea aștepta, în realitate.

Întâi de toate ce este o hotărâre-pilot?

Iată explicațiile pe care le dă chiar Curtea Europeană a Drepturilor Omului. ”Cele mai multe dintre cele 74 mii de cazuri care se află în fața Curții sunt cazuri repetitive. Astfel, Curtea a dezvoltat un sistem prin care alege o anumită cauză reprezentativă pentru țara respectivă, iar prin hotărârea pe care o ia, impune statelor respective mai multe măsuri prin care să rezolve situația. Într-o hotărâre-pilot, Curtea nu numai că judecă un caz, dar identifică o problemă sistemică și-i trasează statului obligații clare de a lua un set de măsuri care să rezolve această problemă.”

Așadar, obiectivele unei astfel de decizii sunt: asistență pentru cele 47 de state semnatare în rezolvarea unor probleme sistemice, oferirea unei căi rapide de soluționare a cauzelor celor care solicită judecata la CEDO și împuținarea muncii Curții.

Care sunt efectele unei astfel de hotărâri?

Statele care sunt condamnate sunt obligate să adopte rapid legislație și să ia diverse măsuri practice pentru a rezolva situația cu pricina. CEDO așteaptă pachete de măsuri clare, nu măsuri unitare sau unice, ci un răspuns complex la cauzele aflate pe rolul său. Un prim efect concret este că toate cauzele similare aflate pe rolul său se suspendă până când statul respectiv ia măsurile necesare rezolvării cauzei sistemice. CEDO consideră că problema se rezolvă mai ușor, dacă statul cu pricina ia măsuri în țară, decât să se judece în fața sa.

De ce este România în fața unei hotărâri-pilot?

Pentru că CEDO a primit sute de plângeri pe tema condițiilor din pușcăriile românești. Judecătorii au ales un grupp reprezenativ și consideră că România nu-și îndeplinește obligațiile față de acești oameni. Hotărârea nu este pronunțată încă.

De unde au apărut cele 80 de milioane?

Suma a fost avansată de fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, într-un interviu la Hotnews. Nu este clar de ce-a avansat această sumă, dar este clar cum a făcut calculul. Ea a spus că în Italia s-au plătit 8 euro per deținut pe ziua de detenție neconformă. Doar că suma plătită de Italia este pentru un grup de 7 deținuți și nu depășește 100 de mii de euro. Nu toți deținuții italieni au primit bani, ci doar grupul care a dat în judecată. Și asta după ce Italia nu a luat măsurile necesare rezolvării situației.

Este obligatorie amenda după decizia CEDO?

Nu. CEDO va da o hotărâre în care îi cere României să rezolve problemele, nu-i dă o amendă. De altfel, această propunere de amendare pentru nepunere în practică a fost respinsă de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Plata unei amenzi este posibilă, doar dacă statul condamnat nu dă semne că face ceva pentru rezolvarea problemei.

Ne cere CEDO să facem grațiere?

CEDO nu cere grațiere. CEDO cere un pachet de măsuri, clare , concise și complexe care să ducă la îmbunătățirea situației în penitenciare. Chiar dacă s-ar adopta, doar grațierea de una singură, nu ne va feri de plata pentru grupul care a dat în judecată.

A mai dat CEDO hotărâri pilot împotriva României?

Da. CEDO ne-a condamnat în 2010 în cazul Atanasiu, în ceae ce privește sistemul de restituirea a imobilelor naționalizate înainte de 89. CEDO s-a confruntat cu mii de astfel de cazuri și-a dat o hotărâre pilot în această situație, constatând întârzieri nepermise în rezolvarea situației. Statul român a primit 18 luni ca să rezolve situația și apoi încă o amânare de 9 luni. După mai bine de doi ani, a apărut legea care a rezolvat această situație, iar Curtea a considerat că aceasta oferă accesul la despăgubiri majorității celor care au trecut prin această situație.

Iar după ce-am studiat aceste date pot să spun că suntem departe de o astfel de amendă. Iar cei care apasă pe povestea asta și contrapun amenda unei posibile grațieri sunt măcar în eroare, dacă nu manipulează.   

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!