Am făcut o descoperire uimitoare

Vă spun toată povestea imediat, dar înainte, un pic de context.

Într-o ediție de Out of the Box povesteam cu prietenul Boti ce mici schimbări ar putea face fiecare în viață ca să trăim un pic mai echilibrat. Nu vreau s-o spun pe aia cu sustenabilitatea că nu-mi place, dar asta era idee. Cu o planetă mai bună, nu așa caldă, știți voi.

Și Boți îmi povestea că există o listă de lucruri mici din care fiecare poate alege câteva pe care să le aplice. De exemplu el aproape nu mai merge cu mașina. Doar pe jos și cu transportul în comun. De asemenea își cumpără un singur fel de telefon, de la o marcă unde o parte din bani merg automat spre cauze caritabile. Și nu-l schimbă decât atunci când se strică. Dar nu va renunța, spune, la caietele din hârtie pe care-și notează lucruri. Și nici la mersul cu avionul.

Schimbarea mea a venit aproape din întâmplare, dar întâi trebuie să spun că de o bună bucată de vreme, acasă nu mai mâncăm carne decât o dată maximum de două ori pe săptămână. Vladimir nu poate mânca, așa că am hotărât să-l susținem. Ziua cu carne este un fel de sărbătoare.

Dar schimbarea pe care am conștientizat-o pe deplin este aceea a modului în care beau apă. Trebuie să beau multă și în fiecare miercuri scoteam din casă doi saci cu plastic. Zeci de sticle mici pe care de multe ori le călcăm în picioare ca să nu transporte aer camionul care le lua. Asta îmi lua câteva minute bune.

În toamnă, când am filmat cu Teia Ciulacu, în deșertul Olteniei, ea mi-a dat o sticlă de sticlă. Și mi-a spus ”să bei de acum apă din ea”. ”Mai scapi de plastic”. Sticla s-a dovedit a fi foarte faină. Am purtat-o după mine acasă și la muncă cam vreo două luni. Pur și simplu nu am mai avut nevoie de plastic. Acasă o umplu cu apă din bidoane mari, iar la radio din automatele înșirate peste tot. Nu cred să fi cumpărat în ultimele luni trei sticle de apă.

Sticla s-a spart, într-o greșeală de manevrare a rucsacului. Dar gestul a rămas. După două luni de folosință continuă, am devenit iritat că nu mai am sticla mea. Și mi-am luat un termos pe care-l car zilnic după mine.

Și acum descoperirea uimitoare. Redescoperirea, de fapt, a unui gest pe care nu l-am mai făcut din copilărie. Sticla sau termosul trebuie spălate zilnic. Ca să fie curate când pui apă nouă. Și mi-am adus aminte de existența acelei perii lungi pentru sticle. Mi-am dat seama că în ultimii 30 de ani eu nu am mai spălat o sticlă pentru apă. Le foloseam și le aruncam, fie că erau de sticlă sau de plastic. Spălatul sticlelor era un gest care s-a șters din mintea mea și a fost înlocuit cu tone de plastic. Îmi dau seama cam ce prostie e asta.

Natura umană ține de obișnuințe și de reflexe. Sunt curios câtă vreme o să port termosul la mine. Sper doar să mă țină. Și, atenție, nu scriu asta ca să faceți ceva ca mine. Ci doar să vă gândiți că puteți oricare alt lucru mic care poate schimba ceva.

P.S: Vedeți că e vremea aia în care puteți da o parte din impozite la oamenii cu fapte bune. Teia și Viitor Plus sunt un caz serios de luat în seamă.

Mai jos este episodul Out of the Box de care povesteam.

Foto: shutterstock

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

2 comentarii la Am făcut o descoperire uimitoare

  1. Marin Banica spune:

    Din păcate nu avem politicieni competenți. Avem pe piață ape minerale la sticla din sticla dar nu sunt returnabile sticlele. Din cauza asta sunt mai scumpe. Asa ca luam de nevoie ce e mai ieftin.

  2. Marian spune:

    Exact cum spui tu asa si noi caram baxuri de apa, mai mari sau mai mici, asta la inceput. Apoi am inceput sa car, pana la et 4 pe scari, bidoane de 19l…De reciclat am incercat dar trebuia sa merg in alt cartier, pentru ca in zona noastra nu era un centru care sa stranga peturi si doze!
    Devenise frustrant si complicat si cu bidoanele de 19l. Trebuia sa le car, sa curat pompa manuala la fiecare bidon, sa nu il tin in soare etc.
    Am cautat solutii si cea mai buna a fost achizitia unei cani cu filtru. Apa de la robinet, cea de toate zilele copilariei, era si este declarata potabila iar analizele le poti vizualiza online lunar. Si acum am cana si chiar si un filtru de schimb.
    Pur si simplu nu intelegeam de ce nu am facut achizitia mai demult. Financiar este o solutie smart. Fizic am simtit o usurare mare si am scapat si de grija ca „…avem apa, nu avem apa etc”
    La cativa ani am gasit o solutie si mai si…filtrul de robinet. Genial! Schimbam filtrul la 6 luni sau 4000 de litri iar costul este de 70-90 lei. Folosim apa si la gatit, cafea, ceai si nu m-as mai intoarce la cumparat peturi/sticle niciodata.
    La iesiri in parc, sau la scoala pt copii etc folosim recipiente reutilizabile si/sau termos metalic.

    PS Este halucinant cand vezi cate mormane de peturi sunt pe malurile raurilor, in santurile din zona rurala in jurul Bucurestiului dar nu numai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!