Am citit cu atenție povestea de la Ploiești despre profesoara care a tăiat câte o șuviță din părul elevilor ce nu se supuneau regulilor interne. Am citit cu atenție și explicațiile sale și m-am bucurat să văd că este o persoană echilibrată care simte nevoia de a avea reguli în comunitate.
Magda Vasile a spus în Adevărul câteva lucruri corecte „Sunt profesor serios care încearcă să-i determine pe elevi să-şi găsească un drum, o ţinută care să-i facă să se descurce când vor ieşi din băncile şcolii. Consider că elevii noştri au egalitate de şanse şi atunci încerc să construiesc în ei un simţ civic. Relativ la ce s-a întâmplat vinerea trecută, pot să spun că, în cadrul orei de dirigenţie, în mod repetat, le-am explicat ce trebuie să facă. Elevii vin la şcoală cu un fel de moţ gen samurai în vârful capului, iar când îşi dau acel moţ jos sunt în permanenţă preocupaţi să-şi aşeze freza, să fie într-o formă anume, să aibă un look, nemaifiind atenţi la ceea ce se întâmplă în clasă.”
Doar că între spuse și faptă, dar mai ales între spuse și înțelegere este o distanță astronomică. Doamna profesoară nu numai că nu a construit niciun spirit civic, ci l-a distrus. Ea tocmai a comunicat unei clase întregi că cei diferiți pot fi umiliți. Că dacă ești altfel, poți fi pus în mijlocul unei mulțimi și supus râsului și batjocurii celorlalți. Și ce dacă au râs au copiii? Încă nu-și dau seama c-au fost supuși unei agresiuni.
Mie, vă spun cinstit, nu-mi place freza doamnei profesoare. Nu sunt de acord cu permanentul. Cum ar fi, dacă aș avea o putere foarte mare, să o tund pe profesoară în cancelarie de față cu toată lumea? Cum ar fi să-i tai o șuviță doar ca mod de manifestare a puterii și simbol de încadrare în matrice? Exagerez? Nu cred. Dar imaginez un lucru greșit, incorect și rău. Profund rău. Și cu care nu sunt de acord. Puneți-vă în aceeași situație ca adult. Mai țineți minte că pe vremea lui Ceaușescu, Miliția tundea oameni pe stradă. Este exact la fel.
Școala trebuie să crească copii care să stea în picioare. Să fie demni. Să știe să-i protejeze pe cei slabi și diferiți. Să știe să lucreze împreună. Vreți ca o regulă să fie respectată? Purtați-vă matur. Vorbiți cu părinții, convocați instituțiile școlare, faceți apel la lege și la documente, nu la forță.
Despre asta ar fi vorba. Altfel, spun în continuare că reglementarea legată de lungimea părului este nelegală și nestatutară, dar asta este altă discuție. O discuție care parazitează problemele reale din școală.
Tocmai am auzit că se va da o a treia sesiune de Bacalaureat. Câteva sute de copii din România nu au luat Bac-ul în ultimii ani. Iar guvernul vrea să le dea o mână de ajutor. Adică să-i împingă cu forța peste acest examen. Dar aș pune mână în foc că incapacitatea lor de a trece un examen simplu nu se datorează părului lung. Ci dimpotrivă. Ne străduim să construim mici piese care să intre perfect în matrice și să nu deranjeze sistemul. Doar că efortul acesta dă o grămadă de rebuturi. Chit că au părul scurt.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!