Testul Amazon pentru București: ar alege compania orașul?

În America are loc un fel de cursă olimpică. De ceva vreme, Amazon, marele Amazon a anunțat că-și mai face un sediu. Și a declanșat o competiție în întreaga zonă nord-americană. O competiție uriașă, între sute de localități care își doresc toate să aducă noul sediu în localitatea lor. 

Nu e vorba doar de o chestiune de onoare. E vorba de o investiție uriașă, de generarea a zeci de mii de locuri de muncă și de revitalizarea, transformarea, reconstruirea unei întregi comunități. Ce oferă cea mai mare companie de vânzări din lume?

În primul rând o investiție de 5 miliarde de dolari, 33 de clădiri, 24 de restaurante, 8 tipuri de alte servicii,  752 de hectare ca spațiu. Apoi ar fi vorba de 50 de mii de angajați care vor câștiga cam 25 de miliarde de dolari. Numărul nopților de cazare la diverse hoteluri pentru companie ar ajunge la 230 de mii pe an. 

Ce ar mai fi? 43 de milioane de dolari pentru compania locală de transport. 53 de mii de joburi create în mod indirect. De asemenea, venituri de 17 miliarde de dolari pentru acești oameni. Și investiții indirecte de 38 de miliarde de dolari. 

amazon 1

Pentru toate astea, orașele americane au început o cursă nebunească. Primăriile din Chicago, Dallas, New York, Philadelphia și-au anunțat interesul în mod direct. În Michigan chestiunea a fost ridicată la nivel de guvernator. 

Micile orașe strâng echipe de zeci de voluntari, îi trimit cadouri și idei trăsnite lui Bezos sau dau teme studenților să scrie planul de atragere a Amazonului. Ce primar nu și-ar dori să stea pe scenă cu Jeff Bezos să anunțe că a ajuns la o înțelegere. 

Iată ce-i scrie primarul Jeff Cheney din Frisco, Texas lui Bezos: ”domnule Bezos, orașul nostru este construit doar în proporție de 60 la sută. Avem destul spațiu. Sunt convins că vom putea crește împreună.”

Dar să facem un exercițiu. Oare marele oraș european București ar reuși să convingă Amazonul lui Bezos? Ce am putea prezenta noi în afară de salarii mici? Să ne uităm pas cu pas pe cerințe. Pentru că Amazon are și cerințe. Să vedem:

O zonă metropolitană cu un milion de locuitori. Avem, fără probleme

Un mediu de afaceri prietenos și stabil. Asta poate însemna orice, dar discursurile din ultima vreme nu ne ajută.

Zone suburbane și urbane atractive pentru talentul tehnic local și internațional. Nici aici nu stăm foarte rău. 

Comunități care gândesc creativ și la scară mare atunci când vine vorba de afaceri imobiliare. Nu cred că e cazul nostru.

Amazon ia în considerare zone libere pe care să se construiască, clădiri deja existente sau o combinație între cele două. Dacă ar fi să existe o clădire de început aceasta ar trebui să aibă minim 46000 de metri pătrați. Aici să-mi spuneți voi dacă avem așa ceva. 

De aici vin însă unele mai complicate. Ca să vezi ce i-a trecut lui Bezos prin cap.

Să faci din campus 30 de minute până în centru. Dacă fi să fie în București, doar cu metroul. Poate.

Să fii la 45 de minute de un aeroport internațional. Se poate să fii și mai aproape, dar nu mai ești la 30 de minute de centru.

Să fii la 1-2 mile de autostradă sau sistemul de autostrăzi. Dacă facem asta, pică cele de mai sus.

Și să ai acces la metrou, autobuz sau tramvai direct din campus. Păi atunci nu le mai îndeplinim pe restul trei.

amazon 2

N-ar fi tot însă.

Amazon vrea ca zona liberă pentru construit să aibă aduse deja toate utilitățile. Nu știu cum ar putea fi asta aici.

Compania întreabă și dacă sistemele de încălzire oferite sunt ecologice. Ultima noastră problemă. 

De asemenea, compania dorește un mediu stabil și prietenos în ce privește taxele. Aici chiar o să avem o mare problemă. 

Și nu în ultimul rând, Amazon îi întreabă pe posibilii candidați ce mediu cultural le oferă celor care vor lucra. Ce atracții sunt pentru angajați și cum or să-și petreacă aceștia timpul liber? Cred că și aici, Bucureștiul are loc masiv de îmbunătățiri.

Concluzia mea este că nu reușim să răspundem unor asttfel de cerințe ale unei mari companii. Din nefericire, suntem încă atractivi doar la nivel de salarii. Acolo unde se construește viața de dincolo de salarii avem încă probleme. Las aici formularul Amazon. Uitați-vă și voi pe el și o să înțelegeți exact de ce Agenția Europeană Medicamentului are mari reticențe să vină aici.

Și o să înțelegem un lucru și mai grav: suntem foarte departe de propriile noastre așteptări.   

P.S: Acesta este un tezt iluzoriu care se referă la chestiuni administrative. Amazon are deja birouri în Iași, unde lucrează câteva sute de oameni. 

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!