Câteva întrebări despre ”gospodăria fiscală”, așa cum o vede PSD

Prima întrebare pe care i-aș pune-o ministrului de finanțe, dacă aș avea posibilitatea să mă întâlnesc cu el: ”de ce să schimbi ceva care funcționează cu ceva care poate genera haos?” Știu răspunsul oficial: ”ca să aducem la suprafață toți banii negri din România.”

Dar acum ce ne împiedică? De ce merge colectarea atât de prost, încât este nevoie să schimbăm întreg sistemul? Și de unde știm că acesta va fi mult mai eficient? Să încercăm să lămurim căteva lucruri.

Acest tabel realizat de Curs de Guvernare vă lămurește cum stă treaba pe un deceniu.

tabel curs de guvernare-19

”Veniturile bugetare au reprezentat în 2013 32,7% din PIB iar veniturile fiscale 27,5%Totodată, media statelor membre UE la acești indicatori financiari a fost de 45,7%, respectiv 40,5%. Marea problemă este că nu putem colecta nici din TVA decât în jur de 40 la sută din taxă.”

Ori suntem mai hoți ca alții, ori statul este mai incompetent, dar în general ne lipsesc ca 15 procente din ce se produce ca să stăm alături de Europa. Să fim înțeleși: nicăieri nu se poate scoate tot, dar la noi cu atât mai puțin. PSD știe că are această problemă, ba mai mult că va pierde din încetinirea economiei. Și ce face?

Pentru că nicio metodă nu a dat randament până acum se duce într-o zonă sigură. Adică să ia sigur de la cei care produc mai mult. De asta a și inventat gospodăria fiscală. O fi echivalentă ea cu o familie sau cu o locuință? Ce zic datele oficiale? Că în România sunt 7,1 milioane de gospodării și 8,4 milioane de familii. Care va fi taxată? Nu este clar.

Ministrul finanțelor, Viorel Ștefan spune că ”dacă un grup de câteva persoane gospodăresc împreună și au patrimoniu comun, se înregistrează ca atare la Fisc. Când se face calculul se are ca subiect de impunere gospodăria impozită fiscal. Este echitabil ca judecata să se facă pe media veniturilor” 

Și atunci vin și întreb: dacă într-un apartament locuiesc două sau trei familii, părinți și copii, care și cum sunt gospodărie fiscală? Nu are un răspuns acum domnul Ștefan. Ne spune însă că impozitul va fi de 10 la sută și nu 16. Iar eu întreb: 10 la sută după ce membrii familiei au plătit 16 stopaj la sursă? Sau nu cumva veniturile cumulate îi aruncă într-o altă zonă de impozitare. 

Dar seria întrebărilor nu se oprește aici. finanțele ne invită să adunăm diverse bonuri pentru a ne deduce cheltuielile. Dar ce va fi deductibil. Nicăieri nu sunt deduceri pentru persoane fizice ca atare. PSD insistă că e vorba de educație, sănătate și pensii. De acord. Dar numai atât? O să-mi reducă asta plafonul de impozitare?

Mă ghidez acum după deducerile de la PFA. Acolo sunt trecute și asigurări, vacanțe, vouchere de masă, cheltuieli cu mașina, chirii, rata de leasing, dobânzi la credite și multe altele. Mi le pui  pe bon sau astea sunt doar ale mele? Nu mi-e clar de ce acest sistem mă va ajuta cu ceva și de ce nu mă va încurca. 

Apoi, să spunem că nu e o problemă să strâng toate chitanțe astea. Dar cine face calculele și deducerile? Guvernul spune că ne va pune la dispoziție un corp de experți contabili care vor lucra pentru noi gratuit. La mine în bloc sunt o sută de familii. De câți experți e nevoie și în ce perioadă vor face toate verificările? Dar la 7 milioane de gospodării?

Iar odată ajuns dosarul la Fisc cine va verifica atâta amar de hârtii. Și cum va vedea dacă într-adevăr am făcut cheltuielile cu pricina? Mi se pare complet iluzoriu. Și nu cred că ministrul finanțelor nu știe asta. Iar de aici nu pot desprinde decât două concluzii.

Prima este că, dacă va insista pe acest sistem, PSD nu-l va aplica decât parțial și anume pentru veniturile cumulate care depășesc un anumit nivel. Adică va face un impozit progresiv, dar pe famillie. Și va ținti cei 200 de mii de români care câștigă mai mult.

Ori, a doua posibilitate și cea mai probabilă, PSD nu are de gând să schimbe mai nimic acum și-a aruncat acest proiect în mijlocul discuției despre Legea salarizării. Dacă va fi să pice, măcar să aibă un vinovat. Iar ca fumigenă funcționează foarte bine.   

 

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

3 comentarii la Câteva întrebări despre ”gospodăria fiscală”, așa cum o vede PSD

  1. Andreea spune:

    Eu am inteles asa: din 2018 ar urma ca impozitul pe salariu sa scada de la 16% la 10%.Sau, in cazul unui PFA, impozitul va scadea la fel, de la 16% la 10%.
    Si, la final de an, vine acest consultant fiscal la contribuabil acasa, vede cu cine se mai gospodareste, si va analiza totalul veniturilor pe acea gospodarie. Daca veniturile pe gospodarie depasesc 2000 lei/luna, ele vor mai fi impozitate cu 10% cu posibilitatea de a deduce anumite cheltuieli. Este corect cum am inteles eu aceasta propunere de proiect?

    1. Catalin spune:

      E posibil, dar nu stim. Ei nu au spus ca va scadea impozitul pe salarii sau ca nu va mai exista. Apropo, varianta spusa de dvs ar insemna ca un an nu platim impozite, pana la calculul final. E posibil?

  2. Gogu spune:

    Eu locuiesc impreuna cu fosta sotie, insa fiecare se „gospodareste” dupa placul si bugetul fiecaruia. Separat. Ce facem, ne luam de mana sa asternem declaratii catre Fisc?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!